Ειδήσεις

Απ. Ταξιάρχης: Βιώνουμε την ισοπέδωση του εργασιακού περιβάλλοντος


Το 46ο Τακτικό Συνέδριο της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. έχει προγραμματισθεί να γίνει στα Ιωάννινα την Δευτέρα 23 Απριλίου μέχρι την Πέμπτη 26 Απριλίου 2018, ολοκληρώνοντας τις εργασίες του, με την εκλογή οργάνων της Ομοσπονδίας Γενικό Συμβούλιο, Ελεγκτική Επιτροπή και αντιπροσώπων της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Η πραγματοποίηση του Συνεδρίου της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. γίνεται σε μια κρίσιμη περίοδο όπου αμφισβητούνται βασικά δικαιώματα των εργαζομένων στο Δημόσιο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Συνεχίζουμε να βιώνουμε μια πρωτοφανή επίθεση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και των συντεταγμένων εκφραστών τους σε βάρος των Δημοσίων αγαθών, του Κοινωνικού κράτους, της μισθωτής εργασίας, της ίδιας μας της ζωής. Μια βίαιη διάλυση του κοινωνικού ιστού της χώρας προς όφελος του κεφαλαίου.

Στη χώρα μας εδώ και οκτώ (8) χρόνια εφαρμόζεται μία συνταγή που οδηγεί τον… ασθενή στο θάνατο αντί στην ανάρρωση. Η οικονομική κρίση και η ακραία νεοφιλελεύθερη διαχείρισή της έχουν προκαλέσει τεράστια κοινωνικά προβλήματα: Ανεργία, διάλυση του συστήματος Υγείας, Παιδείας κ.λπ. και ισοπέδωση του εργασιακού περιβάλλοντος

Όλοι έχουμε συνειδητοποιήσει ότι συνεχίζουμε να δεχόμαστε μία πρωτοφανή επίθεση στα εργασιακά και στα υπόλοιπα δικαιώματά μας, επίθεση την οποία αντιμετωπίζουμε εδώ και χρόνια και οργανώνεται με επιμέλεια τόσο από τις προηγούμενες όσο δυστυχώς και από τη σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΑΝ.ΕΛ.

Τα ψέματα της κυβέρνησης για δήθεν «παράλληλο πρόγραμμα», έχουν ήδη αποκαλυφθεί, οι περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις, η φορολογική λεηλασία στα λαϊκά στρώματα, οι εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις, οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις ακόμη και της πρώτης κατοικίας, η διάλυση της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης, Παιδείας και Υγείας, αποτελούν μόνο κάποιες όψεις των «μεταρρυθμιστικών» αλλαγών.

Οι δήθεν «κόκκινες γραμμές» της συγκυβέρνησης ξεθώριασαν μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα διαψεύδοντας τις προσδοκίες και τις ελπίδες των εργαζομένων που αγωνίστηκαν ευελπιστώντας σε μια ουσιαστική πολιτική αλλαγή. Βασικές δεσμεύσεις, όπως η κατάργηση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. και η προστασία της πρώτης κατοικίας από την εκχώρησή τους στα ξένα funds παρέμειναν δεσμεύσεις, ενώ το ξεπούλημα της Δημόσιας και Δημοτικής περιουσίας συνεχίζεται.

Μισθοί, συντάξεις, εφάπαξ και επιδόματα έχουν περικοπεί δραματικά, ενώ άλλα έχουν καταργηθεί, όπως ο 13ος και 14ος μισθός. Αντίθετα, τα μόνα που αυξήθηκαν είναι τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, η ανεργία, οι φόροι και πραξικοπηματικά παρέμεινε ο ΕΝ.Φ.Ι.Α

Μπροστά σε αυτή τη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα του σκληρού καπιταλισμού που κατεδαφίζει όλα τα εργασιακά δικαιώματα και τα κεκτημένα με αιματηρούς αγώνες, έχουμε χρέος να ανασυγκροτηθούμε και να αγωνιστούμε για την επανασύσταση του Κοινωνικού κράτους και για την επανακατάκτηση των αγαθών που οφείλουν και πρέπει να είναι Δημόσια.

Για να σταματήσει αυτός ο κατήφορος απαιτείται ανατροπή αυτών των πολιτικών και των αντιλήψεων τόσο σε Εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ στους Ο.Τ.Α. όπως έκανε και στο παρελθόν θα πρωτοστατήσει στις μάχες για την ανατροπή των πολιτικών των μνημονίων και την ανάκτηση των δικαιωμάτων που χάθηκαν την περίοδο αυτή.

Η ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ στους Ο.Τ.Α. είναι σταθερά προσανατολισμένη σ’ ένα συνδικαλιστικό κίνημα Μαζικό-Ταξικό-Αυτόνομο στην υπηρεσία των εργαζομένων και της κοινωνίας.

Για μας το συνδικαλιστικό κίνημα δεν νοείται να εξαρτάται από κόμματα, εργοδότες, κράτος ή κυβέρνηση, δεν χειραγωγείται και δεν εντάσσει την στρατηγική και την τακτική του σε σχεδιασμούς εκτός των γραμμών του.

Ξεκαθαρίζουμε ότι για την παράταξή μας δεν υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά σε κόμματα του πολιτικού τοπίου ούτε είναι δυνατόν να υπάρχει.

Καλούμε και τις άλλες συνδικαλιστικές παρατάξεις να δείξουν και αυτές την ωριμότητα, το αίσθημα ευθύνης και κυρίως το σεβασμό, καθώς μόνο με αυτά τα στοιχεία μπορεί να οικοδομήσεις την ενότητα, την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη. Προϋποθέσεις που για μας είναι απαραίτητες για να δοθεί ο συλλογικός αγώνας και συγχρόνως να έχεις νικηφόρο αποτέλεσμα.

Η παράταξή μας με την συμμετοχή της στο Συνέδριο της Ομοσπονδίας μας θα δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην προσπάθεια για την οργανωτική ανασυγκρότηση της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. και δεσμευόμαστε:

 

  • Να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τον αγώνα για την αποκατάσταση, προστασία και διεύρυνση των μισθολογικών, ασφαλιστικών, συνταξιοδοτικών και εργασιακών δικαιωμάτων μας.
  • Για την ανατροπή των πολιτικών των μνημονίων.
  • Για την υπεράσπιση των κοινωνικών κατακτήσεων, των Δημοσίων αγαθών, του Κοινωνικού κράτους.
  • Για Τοπική Αυτοδιοίκηση ισχυρή με Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα.

 

Οι εργαζόμενοι στους Ο.Τ.Α. εμπιστεύονται πλέον την παράταξή μας για τη δυναμική της και την κατάθεση προτάσεων που μοναδικό σκοπό έχουν την επίλυση των προβλημάτων των εργαζομένων.

Στο έδαφος αυτό η κρισιμότητα των εργασιών του 46ου Συνεδρίου της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. είναι δεδομένη.

Οι Σύνεδροι που θα συμμετέχουν στο παραπάνω Συνέδριο εκ μέρους της ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ Ο.Τ.Α. Ν. Καρδίτσας είναι οι: Ταξιάρχης Απόστολος , Πρέπας Γεώργιος, Φείδης Απόστολος, Μπέλλος Χρήστος και Νταρντάνης Παναγιώτης.

Σήμερα που η οικονομική και η πολιτική πορεία της χώρας εξακολουθεί να χαράσσεται από τους δανειστές, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, είναι αναγκαία η δυναμική και ενισχυμένη παρουσία της ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ στους Ο.Τ.Α. στη λειτουργία της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

Είναι ηθική υποχρέωση όλων μας απέναντι στους εργαζόμενους που εκπροσωπούμε, να καθορίσουμε με σαφήνεια τους στόχους και τις θέσεις μας για να προχωρήσουμε και πάλι μπροστά για να δώσουμε δύναμη και προοπτική στο συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Σεμινάριο φωτογραφίας από τη ΛΕΦΚΚ
Επόμενο άρθρο Εκπαίδευση, ασφαλής ένταξη και γνωριμία με την αγορά εργασίας