Εκδήλωση για τις Φυσικές Επιστήμες στο Μουζάκι


Μια εξαιρετική εκδήλωση έγινε στο 1ο Γυμνάσιο Μουζακίου την Πέμπτη 8 Μαΐου 2014. Μαθητές και εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αναδεικνύοντας την εφευρετικότητά τους και την αγάπη τους για τις Φυσικές Επιστήμες παρουσίασαν πειράματα, κατασκευές, αφίσες και τραγούδια.

Πλήθος συμμαθητών τους, εκπαιδευτικών και γονέων παρακολούθησαν την εκδήλωση και εκτός από τη χαρά της συμμετοχής σε μια τόσο εντυπωσιακή γιορτή ενθουσιάστηκαν με τα εκθέματα και έφυγαν με περισσότερες γνώσεις, όταν τους δίνονταν απαντήσεις σε «παράξενα ερωτήματα», όπως πως γίνεται με λίγο λάδι να εξαφανίζουμε ένα ποτήρι, πως μπορούμε να βάλουμε ένα αβγό σε ένα μπουκάλι με στενό λαιμό χωρίς να το σπρώξουμε ή να το ακουμπήσουμε, κ.ά. Επίσης συμμετείχαν σε πειράματα που μέχρι τώρα θεωρούσαν «επικίνδυνα» όταν τα έβλεπαν να γίνονται, όπως να ανάβουν μεγάλες φλόγες στα χέρια τους χωρίς να καίγονται, απομυθοποιώντας έτσι μερικά από τα τρικ των διάφορων «μάγων». Εντύπωση επίσης προκάλεσαν αφίσες αφιερωμένες στη δεκαετία 2010-20 κατά της ερημοποίησης και στο έτος 2014 για την οικογενειακή γεωργία.

Μετά την παρουσίαση των πειραμάτων η χορωδία του Γυμνασίου Μουζακίου τραγούδησε τραγούδια, που προετοίμασε ειδικά για την εκδήλωση, με στίχους σχετικούς με τα μεταλλαγμένα τρόφιμα. Επίσης μουσικό σχήμα αποτελούμενο από μαθητές έπαιξε σύγχρονα  τραγούδια κάνοντας ακόμα πιο ενθουσιώδη την ατμόσφαιρα της γιορτής. Μιας γιορτής που χαιρέτησαν με σύντομες ομιλίες τους ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Γ. Κωτσός και η Σχολική Σύμβουλος της 5ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Α. Φακίδου και τίμησαν με την παρουσία τους όλοι οι Διευθυντές των Σχολείων που υπάγονται στο Δήμο Μουζακίου και πολλοί γονείς μαθητών.

Η εκδήλωση έκλεισε με διαγωνισμό εκτόξευσης «πυραύλων», που έγινε μεταξύ ομάδων μαθητών διαφόρων σχολείων. Οι «πύραυλοι» ήταν μπουκάλια αναψυκτικών 1,5Lπου περιείχαν ελάχιστο νερό, πωματίζονταν με ελαστικό πώμα μέσω του οποίου περνούσε βαλβίδα (από αυτές που φουσκώνουμε τις μπάλες) και όταν τους έδιναν την κατάλληλη κλίση και διοχέτευαν με τρόμπα αέρα, λόγω της αύξησης της πίεσης στο εσωτερικό τους, εκτοξεύονταν σε εντυπωσιακές αποστάσεις και ύψη.

Σ’ αυτό το πανηγύρι των Φυσικών Επιστημών πήραν μέρος 16 σχολεία και 2 εκπαιδευτικοί φορείς. Συμμετείχαν 4 Νηπιαγωγεία (Νηπιαγωγείο Αγναντερού, Νηπιαγωγείο Βατσουνιάς, Νηπιαγωγείο Δρακότρυπας, Νηπιαγωγείο Μαγούλας), 8 Δημοτικά (1ο Δημοτικό Σχολείο Μουζακίου, 2ο Δημοτικό Σχολείο Μουζακίου, Δημοτικό Σχολείο Αγναντερού, Δημοτικό Σχολείο Αρτεσιανού, Δημοτικό Σχολείο Βατσουνιάς, Δημοτικό Σχολείο Δρακότρυπας , Δημοτικό Σχολείο Μαγούλας, Δημοτικό Σχολείο Μαυρομματίου), 2 Γυμνάσια (1ο Γυμνάσιο Μουζακίου, Γυμνάσιο Μαγούλας), 1 ΓΕΛ (Γενικό Λύκειο Μουζακίου), 1 ΕΠΑΛ (1ο Επαγγελματικό Λύκειο Μουζακίου) και 2 εκπαιδευτικοί φορείς (Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου, Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών Καρδίτσας).

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) Καρδίτσας, σε συνεργασία με τους Σχολικούς Συμβούλους και τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας.

Με την εκδήλωση αυτή στο Μουζάκι ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της «7ης Εκδήλωσης για τις Φυσικές Επιστήμες στην Καρδίτσα», που έχει γίνει γνωστή στο πανελλήνιο για την πρωτοφανή συμμετοχή σε πλήθος μαθητών, εκπαιδευτικών και σχολικών μονάδων και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για πολλές άλλες περιοχές. Τα βιβλία δε που εκδίδονται με τα πεπραγμένα της εκδήλωσης, είναι εκτός των άλλων και   εργαστηριακοί οδηγοί, που χρησιμοποιούνται από πολλούς εκπαιδευτικούς της χώρας λόγω της πληθώρας των πρωτότυπων πειραμάτων που περιέχουν και που περιγράφονται με αναλυτικό και εποπτικό τρόπο. Τα βιβλία αυτά μπορεί κανείς να βρει στον ιστότοπο του ΕΚΦΕ Καρδίτσας (http://ekfe.kar.sch.gr).

Προηγούμενο άρθρο Η μοριοδότηση των εκπαιδευτικών για μεταθέσεις-αποσπάσεις
Επόμενο άρθρο Επιστολή Κομήτσα για την αξιολόγηση των δημοτικών υπαλλήλων