Ειδήσεις

Εμποροϋπάλληλοι και γυναίκες τιμάνε την Εργατική Πρωτομαγιά


Τιμώντας την εργατική Πρωτομαγιά, ο Σύλλογος Γυναικών Ν. Καρδίτσας και το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων με σχέση ιδιωτικού δικαίου νομού Καρδίτσας, προβάλλουν την ταινία «Νόρμα Ρέϊ» την Πέμπτη 27 Απριλίου 7 μμ στο Παυσίλυπο.

Η ταινία Νόρμα Ρέι είναι δράμα παραγωγής 1979 σε σκηνοθεσία Μάρτιν Ριτ με πρωταγωνιστές τους Σάλι ΦιλντΡομπ Λάιμπμαν και Μπο Μπρίτζες.

Η «Νόρμα Ρέι» είναι μια ταινία βασισμένη στη ζωή της εργάτριας Κρίσταλ Λι Σάτον και στον δεκάχρονο αγώνα της προκειμένου να καλυτερέψει τις άθλιες συνθήκες που επικρατούσαν στο βαμβακουργείο στο οποίο εργαζόταν, ιδρύοντας ένα εργατικό συνδικάτο.

Η ταινία αποτελεί σύμβολο διεκδίκησης δικαιωμάτων από την πλευρά των εργαζομένων. Δείχνει με αριστουργηματικό τρόπο την πολιτική συνειδητοποίηση μιας εργάτριας στο αμερικάνικο νότο, η οποία συγκρούετα με την εργοδοσία και τους μηχανισμούς της, στην προσπάθεια της να οργανώσει  τους συναδέλφους της σε σωματείο.

Το φιλμ έκανε πρεμιέρα στις Η.Π.Α. το Μάρτιο του 1979 κατακτώντας κοινό και κριτικούς, ενώ η Σάλι Φιλντ κέρδισε και το βραβείο για την ερμηνεία της στο φεστιβάλ των Καννών. Ακολούθησε μια σειρά ακόμη βραβείων από διάφορα γκρουπ κριτικών και στην τελετή των βραβείων όσκαρ του 1980, η ταινία βρέθηκε υποψήφια για τέσσερα. Η Σάλι Φιλντ κατέκτησε το όσκαρ Α’ γυναικείου ρόλου κι ο ρόλος της Νόρμα Ρέι, έγινε ορόσημο για την καριέρα της.

Η ταινία «ΝΟΡΜΑ ΡΕΪ» είναι επίκαιρη, λόγω της σφοδρής επίθεσης που βιώνουμε όλοι οι εργαζόμενοι, με πετσοκομμένους μισθούς και συντάξεις, με τα προγράμματα που ανακυκλώνουν την ανεργία μας, με τη μερική απασχόληση που σημαίνει μισό μισθό και μισή ζωή, με τη δουλειά χωρίς δικαιώματα.

Μια ταινία που μας δείχνει τον δρόμο. Που μας αποδεικνύει ότι μπορούμε να τους σταματήσουμε, να τους βάλουμε εμπόδια. Έχουμε την δύναμη αν πάρουμε  την υπόθεση της ζωής μας στα χέρια μας, την απόφαση να  αγωνιστούμε αποφασιστικά, μαζικά, συλλογικά με τα κλαδικά μας σωματεία. Σωματεία  που να στέκονται στο πλευρό του κάθε εργαζόμενου, που να ακουμπάνε σε κάθε χώρο δουλειάς και να παίρνουν πρωτοβουλίες για τη δημιουργία αγωνιστικών διαθέσεων, με προοπτική και ταξικό προσανατολισμό. Που να αντιλαμβάνονται την ανάγκη συμπόρευσης μαζί με τους μικρομεσαίους αγρότες, τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία και τις γυναίκες στη βάση του «κοινού εχθρού», των κοινών προβλημάτων και αιτιών που τα προκαλούν.

 

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΜΕ ΣΧΕΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

 

 

Προηγούμενο άρθρο Επιχορήγηση Δ. Καρδίτσας και Μουζακίου από το πρόγραμμα ΑΚΣΙΑ
Επόμενο άρθρο Θεσσαλία: Ένας αιώνας από το πολυσήμαντο έτος 1917