ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ


 «Ιστορική ευθύνη απέναντι στη Θεσσαλία αναλαμβάνει όποιος αποφασίσει – με το όποιο πρόσχημα – να μην προστατευθεί η σήραγγα Συκιάς – Δρακότρυπας που κινδυνεύει με κατάρρευση όπως έχουν επισημάνει ειδικοί επιστήμονες διεθνούς εμβέλειας».

 Αυτό τόνισε σε δηλώσεις του ο εκλεγείς περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο οποίος μετέβη σήμερα στο Τμήμα Κατασκευής Έργων Καρδίτσας της Ειδικής Υπηρεσίας Δημοσίων Έργων, Οδικών Σηράγγων και Υπόγειων Έργων προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση στα έργα του Αχελώου.

Όπως ενημέρωσε τον κ. Κ. Αγοραστό ο προϊστάμενος της υπηρεσίας κ. Κώστας Παράσχης από τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών μεταξύ άλλων:

-Σημειώθηκε πλημμύρα μεγάλης έκτασης στο φράγμα Συκιάς.

-Ανάντη του προφράγματος Κουμπουριανίτικου σημειώθηκε λίμνη η οποία υπερκάλυψε το ανώτατο όριο της σήραγγας εκτροπής κατά 8-10 μέτρα αποθέτοντας στην ευρύτερη περιοχή της εισόδου του φράγματος φερτά υλικά.

-Λίμνη σχηματίστηκε και ανάντη του κυρίως προφράγματος Αχελώου.

-Κατάντη της περιοχής των έργων υπερκαλύφθηκε η γέφυρα Κοράκου.

-Διαβρώθηκαν οι δρόμοι που οδηγούν στα διάφορα τμήματα του έργου.

-Στην περιοχή Πετρωτού καταστράφηκε τμήμα της οδού προς τη σήραγγα Δρακότρυπας.

«Εκτιμούμε ότι οι μικρότερες ή μεγαλύτερες πλημμύρες της επερχόμενης χειμερινής περιόδου θα επιτείνουν τα φαινόμενα καταστροφών και διαβρώσεων στην περιοχή του έργου. Συνεπώς, γίνεται επιτακτική η αναγκαιότητα συνέχισης των εργασιών ολοκλήρωσης του φράγματος προκειμένου να προστατευτούν και τα ήδη υφιστάμενα τμήματα αυτού», επισήμανε ο κ. Κώστας Παράσχης.

 Από την πλευρά του ο κ. Κώστας Αγοραστός προέβη στην εξής δήλωση:

«Ιστορική ευθύνη, που δεν παραγράφεται, απέναντι στη Θεσσαλία αναλαμβάνει όποιος αποφασίσει – με το όποιο πρόσχημα – να μην προστατευθεί η σήραγγα Συκιάς – Δρακότρυπας που κινδυνεύει με κατάρρευση όπως έχουν επισημάνει ειδικοί επιστήμονες διεθνούς εμβέλειας. Αυτό ισχύει για το σύνολο των υφιστάμενων έργων, όπως επισημαίνουν οι αρμόδιοι επιστήμονες και υπηρεσιακοί παράγοντες

Ιστορική ευθύνη έχουν και όσοι σε επίπεδο Θεσσαλίας υποστηρίζουν, ανέχονται ή σιωπούν απέναντι σ’ αυτήν την πολιτική που το μοναδικό της αποτέλεσμα είναι να στερήσει από τον τόπο μας το πολυτιμότερο αγαθό, το νερό και να οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια την περιφέρειά μας στην περιβαλλοντική και συνεπώς στην κοινωνική ερημοποίηση.

Η κοινωνία της Θεσσαλίας ανησυχεί πλέον βαθύτατα μετά την απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος να μην υποστηρίξει στο Συμβούλιο της Επικρατείας την προσφυγή για να συνεχιστούν τα έργα προστασίας της σήραγγας Συκιάς – Δρακότρυπας αλλά και την απάντηση του υφυπουργού Εσωτερικών κ. Γ. Ντόλιου σε ερώτηση του Θεσσαλού βουλευτή κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου ότι «προς το παρόν» η κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της προστασίας της σήραγγας.

Πλέον είναι απολύτως επιβεβλημένη η προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου, από τον οποίο η Θεσσαλία αξιώνει να αρθεί στο ύψος των ευθυνών του και να φανεί συνεπής με όσα ο ίδιος δήλωνε πριν τις εκλογές του 2009.

Καλούμε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, να σταματήσει τη διγλωσσία, τη σκόπιμη αοριστολογία, τις ανούσιες αντιπαραθέσεις μεταξύ υπουργών.

Καλούμε την κυβέρνηση να εκφράσει με σαφή, ξεκάθαρο, αδιαμφισβήτητο τρόπο την βούλησή της να συνεχιστεί το έργο και θεωρούμε αυταπόδεικτη υποχρέωσή της να προστατεύσει τα υφιστάμενα έργα, για τα οποία έχουν επενδυθεί μέχρι τώρα – ουδείς πρέπει να το ξεχνά – 600 εκατομμύρια ευρώ από τις θυσίες του Ελληνικού λαού.

Χρειάζεται, συνεπώς, να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες σε όλα τα υφιστάμενα έργα και κυρίως να ολοκληρωθεί η επένδυση στα εναπομείναντα 12 χιλιόμετρα της σήραγγας Συκιάς – Δρακότρυπας, η οποία απειλείται με κατάρρευση όπως βεβαιώνουν δύο επιτροπές εμπειρογνωμόνων διεθνούς εμβέλειας, τις οποίες συγκρότησε το υπουργείο Υποδομών.

Σε μια εποχή που η κυβέρνηση περικόπτει μισθούς, συντάξεις και τις δημόσιες επενδύσεις, είναι τουλάχιστον πρόκληση να αδιαφορεί για την τύχη έργων ύψους 600 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζουμε ότι υπάρχουν σημεία της σήραγγας που έχουν διανοιχθεί εδώ και 10 χρόνια και συνεπώς είναι απαραίτητη η προστασία τους, ενώ αν σημειωθούν τελικά – όλοι το απευχόμαστε – φαινόμενα κατάρρευσης στη σήραγγα θα απαιτηθεί και χρόνος και χρήμα ώστε αυτή να διανοιχθεί ξανά. Με άλλα λόγια ο ελληνικός λαός θα κληθεί να πληρώσει δύο φορές για το ίδιο έργο!

Γι’ αυτό, λοιπόν, είναι αδήριτη η ανάγκη να προχωρήσουν τα έργα, όπως έκαναν όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών όχι για λόγους πολιτικούς αλλά επειδή όλες οι μελέτες και τα στοιχεία τόσο από τους αρμόδιους φορείς, όσο και από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα συνέτειναν στο γεγονός ότι η ολοκλήρωση των έργων μερικής μεταφοράς νερού από τον Αχελώο είναι η μόνη αξιόπιστη και βιώσιμη επιλογή για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στη Θεσσαλία.

Η Θεσσαλία είναι αποδεδειγμένα η πλέον ελλειμματική περιφέρεια της χώρας και αν δεν λάβουμε επειγόντως τα κατάλληλα μέτρα, η οικολογική καταστροφή θα είναι μη αναστρέψιμη.

Άλλωστε, το έργο αυτό δεν έχει μόνο υδρευτική και αρδευτική διάσταση. Θα αξιοποιηθεί για την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας αλλά και για τον εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα, έχει συνεπώς κατ’ εξοχήν φιλοπεριβαλλοντική διάσταση».

Προηγούμενο άρθρο Έβαλε τέρμα στη ζωή της 42χρονη Καρδιτσιώτισσα
Επόμενο άρθρο Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση της 15ης Δεκέμβρη