Ένας χρόνος μετά τις πρώτες διαθεσιμότητες – απολύσεις εκπαιδευτικών


Ένας χρόνος συμπληρώνεται  από τις 22 Ιουλίου του 2013, τη μέρα που οι πρώτες διαθεσιμότητες συναδέλφων μας εκπαιδευτικών έγιναν πραγματικότητα. Κάποιες απ’ αυτές τις διαθεσιμότητες, στο διάστημα του ενός χρόνου που κύλησε, έγιναν απολύσεις. Οι πρώτες απολύσεις εκπαιδευτικών μετά από 103 χρόνια ήρθαν το περασμένο καλοκαίρι και άλλαξαν το τοπίο στην Τεχνική – Επαγγελματική Εκπαίδευση, αλλά και στις εργασιακές μας σχέσεις.

Το Υπουργείο, στις 22 Ιουλίου του 2013, κατήργησε σημαντικές ειδικότητες και τομείς (Υγείας – Πρόνοιας, Εφαρμοσμένων Τεχνών, Αισθητικής – Κομμωτικής) των ΕΠΑ.Λ. και των ΕΠΑ.Σ., οι οποίες απορροφούσαν το 30% των μαθητών της Τεχνικής- Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και τους δώρισε στους ιδιώτες.

Την ίδια μέρα, στις διαθεσιμότητες στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση προστέθηκαν οι διαθεσιμότητες στους σχολικούς φύλακες και στις καθαρίστριες και ακολούθησαν το Φθινόπωρο νέες διαθεσιμότητες σε μια σειρά άλλους κλάδους εργαζομένων του Δημοσίου, όπως στους διοικητικούς υπαλλήλους στα ΑΕΙ και στον ΕΟΠΥΥ. Στο χρόνο που μεσολάβησε, οι εργαζόμενοι που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα ή απολύθηκαν, έρχονταν αντιμέτωποι με το ψέμα και τη συστηματική παραπλάνηση της κοινής γνώμης, που εκπορεύονταν από τα επίσημα κυβερνητικά στόματα, για δήθεν απορρόφηση σε άλλες θέσεις, εισάγοντας το νεόκοπο όρο «κινητικότητα».   Ο μαύρος κατάλογος των απολύσεων μακραίνει, αφού η λίστα των απαιτήσεων της τρόικα δεν έχει κλείσει.

Οι αποφάσεις αυτές των Υπουργείων Παιδείας και Διοικ. Μεταρρύθμισης υπαγορεύτηκαν από τις μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης απέναντι στην τρόικα, ενώ τα κυβερνητικά στόματα μιλούσαν για «σπάσιμο του ταμπού των απολύσεων μόνιμων δημοσίων υπαλλήλων». Υλοποιείται ραγδαία τον τελευταίο χρόνο μια στρατηγικού χαρακτήρα επίθεση ενάντια στα εργασιακά, μορφωτικά και δημοκρατικά δικαιώματα της κοινωνίας.

Όλες οι παραπάνω αποφάσεις εντάσσονται στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη συρρίκνωση μέχρις εξαφάνισης όλων των δομών του κράτους που παρείχαν τα αποκαλούμενα «κοινωνικά αγαθά» με στόχο την πλήρη εμπορευματοποίησή τους. Αποδείχτηκε τελικά με δραματικό τρόπο, πως αποτελούσαν δικαιώματα, που κατακτήθηκαν με τους αγώνες των εργαζομένων.  Αυτά τα δικαιώματα οφείλουμε να τα υπερασπιστούμε, αφού η διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων σε ολόκληρο το Δημόσιο ανοίγει το δρόμο για αθρόες απολύσεις το επόμενο διάστημα.

Ένα χρόνο μετά, κάνοντας έναν απολογισμό, βλέπουμε πως  η εργασία μας, όπως την γνωρίζαμε μέχρι τώρα, δέχτηκε ένα βαρύτατο πλήγμα και διαίρεσε το χρόνο σε πριν και μετά τις 22 Ιούλη του 2013.

Είναι καθήκον μας να θυμίσουμε αυτή τη μαύρη ημέρα για την Δημόσια Εκπαίδευση και για την Εργασία. Είναι καθήκον να συνεχίσουμε τον αγώνα μας για να μην απολυθεί κανείς εκπαιδευτικός. Ο αγώνας ενάντια στις απολύσεις είναι και αναγκαίος και δίκαιος.

Σήμερα στην Αθήνα η ΟΛΜΕ διοργανώνει την «Ημέρα πανελλαδικής δράσης ενάντια στις διαθεσιμότητες-απολύσεις» η οποία περιλαμβάνει:

1) πορεία από την ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή, Τρίτη 22/7, στις 8.30 π.μ., με κατάληξη στο Υπ. Διοικ. Μεταρρύθμισης. Η πορεία αποφασίστηκε από τα συντονιστικά των διαθέσιμων

2)συλλαλητήριο διαμαρτυρίας της ΟΛΜΕ, Τρίτη 22/7, 12.30 μ.μ στο Υπ. Διοικ. Μεταρρύθμισης

και απευθύνει κάλεσμα στους σχολικούς φύλακες, στις καθαρίστριες του Υπ. Οικονομικών, στους Διοικητικούς Υπαλλήλους των ΑΕΙ και σε όσους κλάδους εργαζομένων βρίσκονται σε διαθεσιμότητα, καθώς και στις αντίστοιχες ομοσπονδίες τους, να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση.

 

Συνεχίζουμε  να παλεύουμε ενάντια στις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις !

Να επαναλειτουργήσουν άμεσα όλοι οι τομείς και οι ειδικότητες της Τεχνικής Εκπαίδευσης.

Να επιστρέψουν όλοι οι εκπαιδευτικοί στις θέσεις τους.

Καμιά απόλυση εκπαιδευτικού.

Κανείς μαθητής, κανείς εκπαιδευτικός δεν περισσεύει

Για το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Καρδίτσας

 

Η πρόεδρος                                                                                                                                     Ο Γραμματέας

Λένα Γκαραγκάνη                                                                                                                            Γιάννης Ρέντας

 

Προηγούμενο άρθρο Διαγωνισμός λογοτύπου για τις γαλακτοκομικές περιοχές της Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο ΛΙΓΟ ΓΕΛΙΟ