Έντονος προβληματισμός για τις ΑΠΕ στην εκδήλωση του Δικτύου προστασίας Αγράφων


Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε ενημερωτική εκδήλωση στο Παυσίλυπο την Κυριακή 24 Μαΐου με αφορμή την δημόσια διαβούλευση για τις μελέτες εγκατάστασης αιολικών σταθμών στα Άγραφα, αλλά και γενικά για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά, υδροηλεκτρικά, βιομάζα, κλπ). Διοργανωτής το «Δίκτυο φορέων και Πολιτών για την προστασία των Αγράφων». Ομιλητές ήταν οι κ.κ. ΚΑΡΛΑΥΤΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ, οικονομολόγος—Δίκτυο περιβαλλοντικής και πολιτιστικής προστασίας Λακωνίας, ΚΟΠΑΝΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ, μηχανολόγος ΕΜΠ—εκπαιδευτικός, υπεύθυνος Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καρπενησίου, ΠΑΥΛΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, σύμβουλος επιχειρήσεων με ειδικότητα σε χρηματοοικονομικά και ενέργεια. Έγινε διεξοδική ανάλυση των στοιχείων που συνηγορούν στην ανάγκη αναθεώρησης των προτεραιοτήτων και επιλογών που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη ΑΠΕ. Κοινή ήταν η πεποίθηση ομιλητών και παρευρισκομένων ότι η εγκατάσταση των ΑΠΕ στον ορεινό όγκο των Αγράφων και της Νότιας Πίνδου γενικότερα δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες ηλεκτροδότησης του εθνικού δικτύου. Η επιδότησή τους γίνεται με πλήρη οικονομική επιβάρυνση των φορολογουμένων και με σοβαρότατες, μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον. Τέθηκε ο προβληματισμός αν στο όνομα μιας αμφιβόλου ενεργειακής πολιτικής και ανύπαρκτων ουσιαστικά αντισταθμιστικών ωφελημάτων (μείωση τιμολογίων, θέσεις εργασίας κλπ) πρέπει να συνεχιστεί η ασύμφορη – οικονομικά και περιβαλλοντικά – επιμονή την πραγματοποίηση τέτοιων «επενδύσεων». Επίσης σοβαρά ερωτηματικά τέθηκαν για την τύχη του υδάτινου πλούτου της περιοχής μας για την οποία ιδιαίτερο ρόλο διαδραματίζουν οι χορηγούμενες άδειες χρήσης νερού των ρεμάτων από την πολιτεία σε ιδιώτες.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Κατσαβριά-Σιωροπούλου Χρυσούλα, Λάππας Σπυρίδων και Μιχαλάκης Νίκος, ενώ απέστειλε χαιρετισμό ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Τσιάρας Κωνσταντίνος. Παρέστησαν ή/και έλαβαν τον λόγο ο Δήμαρχος Μουζακίου Κωτσός Γιώργος, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Καρδίτσας Μένιος Γιαννέλος, ο δ/ντής της Αναπτυξιακής Καρδίτσας Μπέλλης Βασίλειος, ο δήμαρχος Καρδίτσας Αλεξάκος Φώτης και πλήθος εκπροσώπων συλλόγων, φορέων και απλοί πολίτες.

Η δράση του Δικτύου συνεχίζεται τόσο για την ενημέρωση των πολιτών, όσο και για παρεμβάσεις στα πλαίσια της διαβούλευσης, με τελικό στόχο την αποτροπή καταστατικών και μη αναστρέψιμων επιλογών για τον τόπο. Παράλληλα, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς θα εργαστεί για τη διαμόρφωση μιας εναλλακτικής πρότασής βιώσιμης ανάπτυξης του ορεινού όγκου των Αγράφων.

Επικοινωνία: diktyoagrafa@gmail.com

Προηγούμενο άρθρο Λήξη Κατηχητικών συνάξεων της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων
Επόμενο άρθρο Εκπλήξεις και απορίες …