Ειδήσεις

Ακόμη μια χρονιά διακρίσεων για το Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων


Το Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων, του ΤΕΙ Θεσσαλίας, για 5η χρονιά συμμετείχε στο διαγωνισμό Ecotrophelia, που διοργανώνει ο ΣΕΒΤ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων), με σκοπό την ανάδειξη καινοτόμων και οικολογικών τροφίμων που αναπτύσσουν ομάδες φοιτητών από όλη την Ελλάδα σε συνεργασία με εταιρείες τροφίμων. Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στις 26 και 27 Ιουνίου 2017 στην Αίγλη Ζαππείου με συμμετοχή στη τελική του φάση 15 ομάδων από Πανεπιστήμια και ΤΕΙ όλης της χώρας. Tο βραβείο καλύτερης παρουσίασης απονεμήθηκε στην ομάδα του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων για το προϊόν “Don Cake”: μπισκότα με φυτικές ίνες, γεμιστά με κρέμα ονογάλακτος και γίδινου γάλακτος. http://www.sevt.gr/gr/news-details/HMuEsw/ecotrophelia-2017

Το προϊόν αναπτύχθηκε από τους φοιτητές του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων Κοτσαποϊκίδου Παρασκευή, Μπεσίρη Λουκρητία, Ράπτη Κων/να και Σίμπα Κων/να, υπό την επίβλεψη των κκ. Αθ. Μανούρα, Καθηγητή και Μ. Αλεξανδράκη, ΕΤΕΠ του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων με την υποστήριξη των κκ. Δρ. Ε. Μαλισσιόβα, Καθ. Εφαρμογών και Δρ. Γλ. Καραγκούνη, Καθ. Εφαρμογών του ΤΕΙ Θεσσαλίας, σε συνεργασία με την εταιρεία «Βιολάντα».

Το Don Cake, μια παγκόσμια καινοτομία, είναι το πρώτο υγιεινό σνακ που προσφέρει μπισκότα πρωτεϊνούχα με φυτικές ίνες γεμιστά με ονόγαλα και γίδινο γάλα, που μπορεί από μόνο του να αποτελέσει ένα υγιεινό γρήγορο πρωινό ή ένα σνακ για όλη τη μέρα, χωρίς να υστερεί σε γεύση. Περιέχει μόνο φυσικά συστατικά, χωρίς ζάχαρη και με υψηλή ενέργεια, πλούσιο σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα και είναι μοναδικής γεύσης. Αποτελείται από κρέμα ονογάλακτος και γίδινου γάλακτος ανάμεσα σε δύο μπισκότα πλούσια σε υγιεινά και υψηλής διατροφικής αξίας συστατικά (μέλι ως φυσικό γλυκαντικό, βρώμη, ταχίνι, ονόγαλα, κατσικίσιο γάλα και καρύδια) Όλα τα παραπάνω δένουν αρμονικά για να δημιουργήσουν το διπλό μπισκότο, γεμιστό με μια κρέμα ονογάλακτος και γίδινου γάλακτος, που κατέχουν φυσικό υποαλλεργικό χαρακτήρα, με υψηλή διατροφική αξία. Το Don Cake κουβαλά επίσης ένα σημαντικό πολύπλευρο οικολογικό μήνυμα: την αξιοποίηση των όνων, ενός είδους υπό εξαφάνιση, τη χρήση ελληνικών προϊόντων παραγόμενων αειφορικά και την οικολογική συσκευασία που είναι ανακυκλώσιμη και βιοδιασπάται.

Το Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Θεσσαλίας, από την πόλη της Καρδίτσας, για ακόμη μια χρονιά διαγωνίζεται με κορυφαία τριτοβάθμια ιδρύματα και διακρίνεται, υλοποιώντας το όραμα του για ανταγωνιστική  εκπαίδευση, έρευνα,  καινοτομία και τη διαρκή στήριξη των τοπικών παραγωγών τροφίμων!

 

Δρ Αθανάσιος Μανούρας
Καθηγητής

Πρόεδρος Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων
ΤΕΙ Θεσσαλίας

Προηγούμενο άρθρο Ενημέρωση αμπελοκαλλιεργητών από τον ΔΙΟΝΥΣΟ
Επόμενο άρθρο Ρισκάροντας με το άγχος - Του Σεραφείμ Δ. Μπαζάνη (Συγγραφέα – Ερευνητή)