Αλλαγές στο νόμο περί όπλων – Νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα κυνηγετικά όπλα


Ευνοϊκές ρυθμίσεις και μειώσεις προστίμων για τα αδήλωτα όπλα και  τις ανανεώσεις Αδειών Κατοχής Κυνηγετικών όπλων περιέχονται στον ν. 4249/2014 (αναδιοργάνωση Ελληνικής Αστυνομίας και άλλες διατάξεις) που ψήφισε στις 11 Μαρτίου 2014 η Ελληνική Βουλή, μετά τις επιστολές των Συλλόγων και τις επικλήσεις χιλιάδων κυνηγών οι οποίοι δεν άντεχαν τα εξοντωτικά και παράλογα πρόστιμα για την εκπρόθεσμη δήλωση των κυνηγετικών όπλων. 

Οι κυριότερες αλλαγές είναι :

Τα κυνηγετικά όπλα χωρίς Άδεια κατοχής (αδήλωτα) δεν υφίστανται ποινική ευθύνη αν δηλωθούν αυτοβούλως και το κόστος έκδοσης άδειας κατοχής ανέρχεται στα  60 € (αντί των 120 € που ίσχυε).
Τα κυνηγετικά όπλα για τα οποία έχει λήξει η άδειά τους, όταν ανανεώνονται εκπρόθεσμα με πρωτοβουλία του κατόχου, το κόστος ανέρχεται  στα  30 € (αντί των 120 € που ίσχυε).

Δενυφίσταται ποινική ευθύνη του κατόχου για τα δύο πρώτα χρόνιαμετά τη λήξη της Άδειας Κατοχής του Κυνηγετικού όπλου (ΑΚΚΟ).

 

Το άρθρο 59 του ν. 4249/2014 που τροποποιεί διατάξεις του ν. 2168/1993

1. Το τελευταίο εδάφιο της παρ. 6 του άρθρου 8 του ν. 2168/1993 (Α΄ 147), όπως προστέθηκε με την παρ. 7 του άρθρου 10 του ν. 3944/2011 (Α΄ 67), αντικαθίσταται
με εδάφια ως εξής:

“ Ο κάτοχος κυνηγετικού όπλου που δεν έχει εφοδιαστεί με την προβλεπόμενη από τις διατάξεις του ν. 2168/1993 άδεια κατοχής, δεν υπέχει ποινική ευθύνη
αν με δική του θέληση και πριν εξετασθεί με οποιονδήποτε τρόπο για παράνομη κατοχή κυνηγετικού όπλου από την Αρχή, υποβάλει στις αρμόδιες Αστυνομικές Αρχές τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη χορήγηση άδειας κατοχής.

Στην περίπτωση αυτή, ο κάτοχος υποχρεούται να καταβάλει, για την έκδοση άδειας κατοχής κυνηγετικού  όπλου, το δεκαπλάσιο των τελών που προβλέπονται
κάθε φορά. Ο κάτοχος κυνηγετικού όπλου δεν υπέχει ποινική ευθύνη αν εντός διετίας από τη λήξη της ισχύος  της άδειας κατοχής υποβάλει στις αρμόδιες αστυνομικές αρχές τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την ανανέωση της άδειας και καταβάλει το πενταπλάσιο  των προβλεπόμενων τελών για την ανανέωσή της. Μετά  την πάροδο της ως άνω διετούς προθεσμίας, ο κάτοχος του κυνηγετικού όπλου δεν υπέχει ποινική ευθύνη αν με δική του θέληση και πριν εξετασθεί με οποιονδήποτε τρόπο για παράνομη κατοχή κυνηγετικού όπλου από την αρχή υποβάλει στις αρμόδιες αστυνομικές αρχές τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την ανανέωση της
άδειας και καταβάλλει το πενταπλάσιο των προβλεπόμενων τελών.”

Ειδικότερα :

  • Οι κάτοχοι αδήλωτων κυνηγετικών όπλων, δεν θα έχουν καμία νομική συνέπεια, εάν προσέλθουν με δική τους πρωτοβουλία και υποβάλλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την έκδοση των απαραίτητων αδειών κατοχής, καταβάλλοντας το χρηματικό ποσό των 60 ευρώ σε παράβολα, αντί του χρηματικού ποσού των 120 ευρώ που ίσχυε με τις προηγούμενες διατάξεις.
  • Οι κάτοχοι κυνηγετικών όπλων που έχει εκδοθεί άδεια κατοχής αλλά έχει λήξη η ισχύς της, δεν θα έχουν καμία νομική συνέπεια, εφόσον προσέλθουν στις αστυνομικές υπηρεσίες με δική τους πρωτοβουλία μέσα σε χρονικό διάστημα δύο ετών, από την ημερομηνία λήξης της αδείας και υποβάλλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, καταβάλλοντας το χρηματικό ποσό των 30 ευρώ σε παράβολα αντί του χρηματικού ποσού των 120 ευρώ που ίσχυε με τις προηγούμενες διατάξεις.
  • Οι κάτοχοι κυνηγετικών όπλων που έχει εκδοθεί άδεια κατοχής αλλά έχει λήξη η ισχύς της, δεν θα έχουν καμία νομική συνέπεια, εφόσον προσέλθουν στις αστυνομικές υπηρεσίες με δική τους πρωτοβουλία, μετά το πέρας της διετίας από την ημερομηνία λήξης της αδείας και υποβάλλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, καταβάλλοντας το χρηματικό ποσό των 30 ευρώ σε παράβολα αντί του χρηματικού ποσού των 120 ευρώ, που ίσχυε με τις προηγούμενες διατάξεις, εφόσον δεν έχουν πριν με οποιοδήποτε τρόπο εξεταστεί από αρμόδια Αρχή για παράνομη κατοχή κυνηγετικού όπλου.
  • Οι κάτοχοι των κυνηγετικών όπλων που έχει εκδοθεί άδεια κατοχής αλλά έχει λήξη η ισχύς της, θα έχουν νομικές συνέπειες, εάν μετά το πέρας της διετίας δεν έχουν υποβάλλει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και με οποιοδήποτε τρόπο εξεταστούν ή ελεγχθούν από τις αρμόδιες αρχές για παράνομη κατοχή. Στην περίπτωση αυτή θα κινείται αυτεπάγγελτα από τις Αστυνομικές Αρχές η ποινική διαδικασία σε βάρος των κατόχων κυνηγετικών όπλων.

Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινήσεις οι ενδιαφερόμενοι κυνηγοί και πολίτες μπορούν να απευθύνονται στον Κυνηγετικό Σύλλογο Καρδίτσας και φυσικά στις κατά τόπους αρμόδιες Αστυνομικές Υπηρεσίες Ασφαλείας.

Το  Δ.Σ

Προηγούμενο άρθρο Πρόστιμα 2 εκ. € σε επιχειρήσεις της Θεσσαλίας για εικονικά τιμολόγια
Επόμενο άρθρο ΛΙΓΟ ΓΕΛΙΟ