Ειδήσεις

Ανανέωση της συνεργασίας της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας με τη Μέλι Αττική


Σε μια όμορφη ατμόσφαιρα και με την ικανοποίηση έκδηλη και στις δύο πλευρές, ολοκληρώθηκε η επίσημη ανακοίνωση της ανανέωσης της συνεργασίας μεταξύ της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας και της ΑΤΤΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ – Α. ΠΙΤΤΑΣ ΑΕΒΕ, Μέλι Αττική (κυρία Πίττα και κύριος Πίττας, που μάλιστα είναι αδέρφια).

Η συνεργασία, αφορά στο νέο προϊόν της Συνεταιριστικής Τράπεζας με το όνομα «Συμβολαιακή Μελισσοτροφία». Ένα προϊόν που όπως μας είπε ο κύριος Τουρναβίτης Εκτελεστικός Γενικός Διευθυντής της Συν. Τράπεζας, είναι πρόγραμμα ενίσχυσης των μελισσοκόμων, ώστε ο μελισσοκόμος να κάνει αυτό που του αρέσει και ξέρει, να παράγει το μέλι και να φροντίζει τις μέλισσες. Να μην έχει άγχος για το μάρκετινγκ, τα κανάλια διανομής, για το πώς θα βρει το κατάλληλο μέρος να εξάγει το προϊόν του.  Πρόκειται για πλάνο στήριξης 5ετίας, με σκοπό την απόδοση υπεραξίας στο τοπικό προϊόν και την οδήγηση του παραγωγού σε αγορές που πριν δεν είχε πρόσβαση.  Να τονίσουμε πως το πρόγραμμα συμβολαιακή μελισσοτροφία, θα αποτελέσει πιλότο, για αντίστοιχες δράσεις σε άλλους κλάδους  του πρωτογενή τομέα της περιοχής μας.

Πιο συγκεκριμένα για το πρόγραμμα ο κύριος Μπούκης, Πρόεδρος της Συν. Τράπεζας Καρδίτσας, μας είπε:

“Η Τράπεζα μας ξεκίνησε την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος συμβολαιακής μελισσοκομίας τέλη του 2015, παρέχοντας στήριξη και κεφάλαια σε αρκετούς συνεργάτες-μελισσοκόμους του ΜΕΛΙ ΑΤΤΙΚΗΣ, εκ των οποίων αξίζει να αναφερθεί πως αρκετοί από αυτούς είναι νέοι και σε ηλικία και σε έτη δραστηριοποίησης με την μελισσοκομία. Πέρυσι κατευθύναμε ένα σημαντικό κονδύλι προς αυτήν την κατεύθυνση, με πάνω από 30 ωφελούμενους και τώρα είμαστε σε θέση, μετά την πιλοτική εφαρμογή του και αφού έχουμε βρει τον ακριβή μηχανισμό που αφενός διευκολύνει την λειτουργία της επιχείρησης και αφετέρου διασφαλίζει την Τράπεζα, να τον επεκτείνουμε ακόμη περισσότερο.

Στην εκπλήρωση του συγκεκριμένου σκοπού θα βοηθήσει και η συμμετοχή της Τράπεζας μας σε μια σειρά προγραμμάτων διευκόλυνσης πρόσβασης σε χρηματοδότηση, όπως οι δανειοδοτήσεις EaSI που δίνονται μέσω της συνεργασίας της Τράπεζας μας με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF) αλλά και τα προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας που θα ανακοινώσει σύντομα το ΕΤΕΑΝ.”

Ο κύριος Πίττας, εκφράστηκε με τα καλύτερα λόγια για τη περιοχή μας, καθώς όπως είπε είμαστε νομός με εξαιρετικό φυσικό πλούτο και αντανακλάται τόσο στην ομορφιά του τόπου μας, όσο στα προϊόντα του πρωτογενή  τομέα και πρόσθεσε:

“Η περιοχή σας και ιδιαίτερα ο ορεινός της όγκος προσφέρεται για παραγωγή μελιού υψηλής ποιότητας, μοναδικής θα έλεγα για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Σε αυτήν την ποιότητα η εταιρεία μας προσθέτει υπεραξία, χάρη στην τεχνογνωσία που έχει συσσωρεύσει στα 90 χρόνια λειτουργίας της και στα κανάλια διανομής που έχει δημιουργήσει όλα αυτά τα χρόνια και έτσι μπορεί να φτάνει το μέλι των παραγωγών της περιοχής σας σχεδόν σε όλες τις αγορές του εξωτερικού. Να αναφέρουμε ενδεικτικά πως, πριν από λίγα χρόνια ξεκινήσαμε με 50 τόνους ντόπιο μέλι από την περιοχή σας και πλέον έχουμε ήδη  ξεπεράσει τους 450, ενδεικτικό της δυναμικής που παρουσιάζεται.”

Αναγνωρίζει ότι η περιοχή έχει δυναμική και στόχος της εταιρείας είναι να την αξιοποιήσουν και να την αυξήσουν.  Εξέφρασε με χαμόγελο την ικανοποίηση του από την μέχρι τώρα συνεργασία με την Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας καθώς προκύπτει ένα μοντέλο που ικανοποιεί απόλυτα όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και τόνισε πως η Συνεταιριστική Τράπεζα προχώρησε στη δημιουργία ενός ειδικού προϊόντος, δράση που φανερώνει πως όταν υπάρχουν άνθρωποι σε τέτοιες θέσεις, ευέλικτοι, που αφουγκράζονται και μελετούν τη δυναμική του τόπου και τις ανάγκες του, τότε επέρχεται ανάπτυξη.

Η λογική λέει πως η ανάπτυξη μιας χώρας, είναι εφικτή μεταξύ άλλων τρόπων, και εάν οι παραγωγοί της συσπειρωθούν κάτω από το όνομα και την αξία μιας  εγχώριας, αλλά διεθνώς αναγνωρισμένης εταιρείας. Κάτω από την δυνατή ομπρέλα της Μέλι Αττική, της μεγαλύτερης και αρχαιότερης εταιρείας εμπορίας και μελισσοκομίας, ένα μέλι ελληνικό παγκοσμίου φήμης, οι μελισσοκόμοι μπορούν  να νοιώθουν ότι το μέλι τους αποκτά την αναγνώριση της αξίας του και οι ίδιοι εξασφαλίζονται για τη πώληση του προϊόντος τους.

Η συνέντευξη τύπου εξελίχθηκε σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το μέλι και τις δυνατότητες του νομού μας. Μάθαμε ότι η  περιοχή μας δεν παράγει θυμαρίσιο μέλι, αλλά έχουμε μεταξύ άλλων, μια συγκεκριμένη ποικιλία ελάτου το Abies Cephalonica, αυτή είναι η βοτανική του ονομασία, που δίνει εξαιρετικό και πολυζήτητο μέλι στο εξωτερικό.

Ευχόμαστε η δράση αυτή να καρποφορήσει τις ελπίδες των μελισσοκόμων μας και να τονώσει το ηθικό ειδικά των νέων, που στράφηκαν στην επαρχία με όνειρα για αξιοποίηση του πλούτου μας, αλλά συχνότερα συναντούν προβλήματα χωρίς προσφερόμενες λύσεις από αρμόδιες αρχές. Συγχαρητήρια στα στελέχη της  Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, καθώς έμπρακτα με τα προϊόντα και τις δράσεις τους, ενσαρκώνουν την έννοια της ανθρώπινης πλευράς μιας τράπεζας, που δε θα χαρίσει φυσικά γιατί είναι μια επιχείρηση, αλλά θα επενδύσει και θα διευκολύνει, επιχειρήσεις που προγραμματίζουν και δρουν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και επιχειρηματίες που παράγουν και πουλούν αξία τοπική και ποιότητα.

Για περισσότερα σχετικά με το πρόγραμμα «Συμβολαιακή Μελισσοτροφία», είτε μπείτε για κάποιες αρχικές πληροφορίες στην ιστοσελίδα της Συν. Τράπεζας  http://www.bankofkarditsa.gr , είτε ακόμη καλύτερα, απευθυνθείτε στα στελέχη της τράπεζας για μια πλήρη ενημέρωση και προτάσεις που θα αρμόζουν ειδικά στις ανάγκες σας.

 

Προηγούμενο άρθρο Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω αγροτικών κινητοποιήσεων
Επόμενο άρθρο Με το Τρίτο Βραβείο Ποίησης τιμήθηκε ο Βαγγέλης Ντελής