Ανοδικά τα μεγέθη της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας και το 2014


Ανοδική διαγράφεται η πορεία της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας και για το έτος 2014. Τα αναλυτικά μεγέθη αναμένεται να παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια της αυριανής (Τρίτη) Συνέλευσης που έχει προγραμματιστεί για τις 7.30μ.μ. στο ξενοδοχείο «Κιέριον», ενώ σήμερα (Δευτέρα) το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Τράπεζας κ. Γιώργος Μπούκης έκανε έναν πρώτο σύντομο απολογισμό παραχωρώντας σχετική συνέντευξη τύπου προς τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Πιο αναλυτικά, ανέφερε τα ακόλουθα :

«Μέσα σε κλίμα βαρύ, με κλειστές τράπεζες και με περιορισμό στις αναλήψεις έμελλε να γίνει η φετινή Γενική Συνέλευση της Τράπεζας μας. Παρόλα αυτά η συνέλευση, που προγραμματίσθηκε πριν από καιρό,  θα πραγματοποιηθεί κανονικά την Τρίτη στις 19:30 στο Ξενοδοχείο Κιέριον. Η συνέλευση έχει σαν θέματα τον απολογισμό του ΔΣ και την έγκριση των οικονομικών καταστάσεων για το 2014. Επίσης θα παρουσιαστούν στους συνεταίρους οι πολύ σημαντικές καταστατικές αλλαγές που επιβάλλει το νέο θεσμικό πλαίσιο.

Οι αλλαγές αυτές έχουν να κάνουν με την εταιρική διακυβέρνηση των Συνεταιριστικών Τραπεζών και με την σύνθεση που θα έχουν τα Διοικητικά Συμβούλια στις εκλογές που θα γίνονται από εδώ και στο εξής.

Όσον αφορά τα μεγέθη της Τράπεζας, αυτά ήταν ανοδικά και το 2014. Το ενεργητικό ξεπέρασε τα 100 εκ. Τα ίδια κεφάλαια έφτασαν τα 17.221.000 αυξημένα κατά 4,37%. Οι καταθέσεις ξεπέρασαν τα 87 εκ. αυξημένες κατά 17% περίπου. Παράλληλα είχαμε θετικό ρυθμό πιστωτικής επέκτασης κατά 5,68% δείχνοντας για άλλη μία φορά ότι στηρίζουμε την οικονομία του Νομού μας.

Τα λειτουργικά κέρδη της τράπεζας αυξημένα σε σχέση με την προηγούμενη χρήση κατά 16% έφτασαν το 1.728.000 € επιβεβαιώνονταςτην δυναμική της. Η υψηλή κερδοφορία μας δίνει τη δυνατότητα να αυξήσουμε τις προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις θωρακίζοντας την τράπεζα έναντι μελλοντικών απωλειών.

Τα μέλη της τράπεζας στο τέλος του 2014 έγιναν 6.300 αυξημένα κατά 1000 περίπου σε σχέση με το 2013.

Το 2014 τα μεγέθη της οικονομίας έδειξαν να βελτιώνονται, αλλά αυτό δεν φάνηκε να περνάει και στην πραγματική οικονομία. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν με αποτέλεσμα στο τέλος του χρόνου να φτάνουν στο 40% σε όλο το τραπεζικό σύστημα. Η δική μας τράπεζα κινείται στον  μέσο όρο του συστήματος χωρίς αυτό να επηρεάζει τους βασικούς δείκτες.

Ο δείκτης ρευστότητας έφτασε στο 55%, ο υψηλότερος μεταξύ όλων των τραπεζών.  Η τράπεζα μας δεν χρειάστηκε ποτέ να προσφύγει στον ELA για παροχή άμεσης ρευστότητας ή σε άλλα πακέτα στήριξης και έτσι σήμερα δεν οφείλει τίποτε στους μηχανισμούς στήριξης. Τα μέλη και οι καταθέτες μας να είναι σίγουροι ότι τα χρήματα τους είναι προστατευμένα από ακραίους κινδύνους.

Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώθηκε στο 13,40%, ή 15,5% με τα ΔΛΠ κατά πολύ υψηλότερος από το ελάχιστο απαιτούμενο 9% που ορίζει η ΤτΕ. Μέσα στο 2014 και εν όψει της Ευρωπαϊκής τραπεζικής ενοποίησης, οι Συνεταιριστικές τράπεζες υποβλήθηκαν σε εξαντλητικά stresstest από διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Η άσκηση έγινε με σκοπό να διαπιστωθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών σε δύσκολες και οριακές καταστάσεις. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η ΤτΕ. Η δική μας τράπεζα έχει επαρκή κεφάλαια και κατά συνέπεια δεν χρειάζεται να προβεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ακόμη και στο χειρότερο σενάριο».

 

Προηγούμενο άρθρο Εθελοντική επίσκεψη στην ορεινή Αργιθέα από τον Ιατρικό Σύλλογο Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο «Στέγνωσε» η αγορά της Καρδίτσας - Ατελείωτες οι ουρές έξω από τα ΑΤΜ