Ειδήσεις

Αυλαία για την έκθεση: ο Φιλελληνισμός και οι αγώνες των Ελλήνων


Την Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου 2018 ολοκληρώνεται η έκθεση:  ο Φιλελληνισμός και οι αγώνες των Ελλήνων που παρουσιάζεται τους τελευταίους μήνες στην Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας.

Η έκθεση αυτή που έγινε με την επιμέλεια του επιστημονικού και καλλιτεχνικού προσωπικού της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων, παρουσίασε ιστορικά και καλλιτεχνικά τεκμήρια για τον Φιλελληνισμό και την Ελληνική Επανάσταση. Αρχειακό υλικό και βιβλία από τις πολύτιμες συλλογές της Βουλής, αλλά και σημαντικά καλλιτεχνικά έργα (σε ψηφιακές αναπαραγωγές) που όλα μαζί δημιούργησαν μία αφήγηση πυκνή και παραστατική όψεων του περιηγητισμού, της αρχαιολατρίας, του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, του φιλελληνικού κινήματος και της εθνεγερτικής διεργασίας.

Ανεξάρτητοι επισκέπτες, φίλοι της πινακοθήκης, της ιστορίας, αλλά και πάρα πολλά σχολεία αξιοποίησαν την ευκαιρία κι απόλαυσαν μία συμπυκνωμένη εμπειρία ιστοριοδιφικής περιήγησης στα χρόνια της προεργασίας, της διεξαγωγής του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα, αλλά και της αμέσως επόμενης περιόδου. Παλιοί χάρτες και ταξιδιωτικές εντυπώσεις ευρωπαίων περιηγητών του 18ου και του 19ου αιώνα. Εμβληματικά έργα του Νεοελληνικού Διαφωτισμού. Εικαστικές αποτυπώσεις γεγονότων του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα, όπως τα κατέγραψαν δυτικοευρωπαίοι καλλιτέχνες. Ο Φιλελληνισμός που εκδηλώθηκε και τροφοδοτήθηκε με κείμενα και εικαστικά τέχνεργα. Προσωπογραφίες των αγωνιστών της Επανάστασης που έγιναν εκ του φυσικού. Η μνημειακή εικονογράφηση επεισοδίων του Αγώνα για το ανάκτορο του Όθωνα. Η προσωπικότητα και η δράση του Γεωργίου Καραϊσκάκη. Ένα πλούσιο και συναρπαστικό ταξίδι στην ιστορία και μια πολύτιμη εμπειρία για την πόλη.

Τελευταίες μέρες λοιπόν γι΄ αυτήν την σημαντική έκθεση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Διεθνούς Γιορτής Πολιτισμού «Καραϊσκάκεια», που οργανώνει τα τελευταία 50 χρόνια η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Καρδίτσας και που η φετινή επετειακή διογράνωση υλοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας, τον Δήμο Καρδίτσας, το Επιμελητήριο Καρδίτσας καθώς επίσης και με τη συμπαράσταση της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων. Χορηγός επικοινωνίας η ΕΡΤ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ.

 

☞   ωράριο λειτουργίας της Δημοτικής Πινακοθήκης Καρδίτσας:   Τρίτη & Παρασκευή: 9π.μ. – 1μ.μ. & 5μ.μ. – 8μ.μ.

Τετάρτη, Πέμπτη & Σάββατο: 8π.μ. – 2μ.μ.

Κυριακή & Δευτέρα: κλειστά

 

Προηγούμενο άρθρο Σύλληψη ημεδαπού φυγόποινου
Επόμενο άρθρο Αγωνιζόμαστε για την πλήρη λειτουργία της Γυναικολογικής Κλινικής