- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Αυτοψία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στους Τσιγγάνικους Οικισμούς Σοφάδων και Καρδίτσας

Οι «Ρομά Χωρίς Σύνορα» στα γραφεία της Αναπτυξιακής Καρδίτσας είχαν συνάντηση διαβούλευσης με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής directorate General for Regional and Urban Policy για τους οικισμούς του νομού Καρδίτσας της περιφέρειας Θεσσαλίας.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν οι τοπικοί φορείς της περιοχής. Οι Ρομά Χωρίς Σύνορα παρουσίασαν  στους Ευρωπαίους τις δράσεις κοινωνικής ένταξης  που υλοποιεί η οργάνωση στους  άξονες προτεραιότητας  εκπαίδευση, αποσχόληση, υγεία πολιτισμός, αθλητισμός και στέγαση.

Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι της commition ζήτησαν  από τα στελέχη της οργάνωσης να πραγματοποιήσουν αυτοψία στους Τσιγγάνικους Οικισμούς Σοφάδων και Μαύρικας. Η διοίκηση της οργάνωσης  τους συνόδεψε στους Τσιγγάνικους οικισμούς  του νομού Καρδίτσας.

Την προηγούμενη εβδομάδα προηγήθηκε Συνάντηση διαβούλευσης   μεταξύ εκπροσώπων του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ), του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ,  των Ρομά Χωρίς Συνορά,  των οργανώσεων Ρομά της «ΕΛΛΑΝΠΑΣΣΕ»και κοινωνικών εταίρων που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, υπό την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, συζητήθηκε το πρόγραμμα «Ένταξη και Ενδυνάμωση των Ρομά», που συγχρηματοδοτείται από πόρους του ΕΟΧ και από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με στόχο την ανάπτυξη οργανωμένων χώρων μετεγκατάστασης και τη δημιουργία ομάδας εμπειρογνωμόνων που θα υποστηρίζει φορείς και δικαιούχους που υλοποιούν παρεμβάσεις για την κοινωνική ένταξη των Ρομά.

Στο πλαίσιο του μνημονίου κατανόησης που έχει υπογραφεί μεταξύ των δότριων χωρών του ΕΟΧ (Νορβηγία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν) και του ελληνικού δημοσίου, προβλέπεται συνολική χρηματοδοτική ενίσχυση, ύψους 7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 5 εκατ. ευρώ προέρχονται από πόρους του ΕΟΧ και 2 εκατ. ευρώ από το εθνικό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Οι Ρομά Χωρίς Σύνορα έχουν ανοικτή επικοινωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και ζήτησαν  από τους Ευρωπαίους συνεργασία για κοινή σύμπραξη μεταξύ του δήμου Καρδίτσας και Σοφάδων και του φορέα της ΑΝΚΑγια ευρωπαϊκά προγράμματα των Ρομά κοινωνικής ένταξης.

Το Δ.Σ της οργάνωσης αισθάνονται την ανάγκη να ευχαριστήσει την ΑΝΚΑ για την πρόσκληση και για την τεχνική υποστήριξη που παρέχει στην οργάνωση των Ρομά Χωρίς Σύνορα.

ΤΟ Δ.Σ

ΡΟΜΑ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ