Α. Σκόνδρα: Να μπει τέλος στη δράση των παράνομων κυκλωμάτων στην υγεία


Την αντιμετώπιση του φαινομένου της διασπάθισης δημοσίου χρήματος στην υγεία από διάφορα παράνομα κυκλώματα επισήμανε σε παρέμβαση της, στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, η Βουλευτής του Νομού μας κ. Ασημία Σκόνδρα.

 

Η κυρία Σκόνδρα, απευθυνόμενη στον Υπουργό Υγείας κ. Μάκη Βορίδη, τονίζει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ΕΟΠΥΥ από περιπτώσεις υπερσυνταγογράφησης και παράνομης χρήσης βιβλιαρίων υγείας, που έχουν ως αποτέλεσμα την κατάχρηση δημοσίου χρήματος από κυκλώματα, που λυμαίνονται τον χώρο της υγείας.

 

Η Βουλευτής ζητάει τέλος από τον Υπουργό να αντιμετωπίσει τα εν λόγω φαινόμενα με αποφασιστικότητα.

 

Ακολουθεί το κείμενο της παρέμβασης:

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Τεράστιο πρόβλημα εξακολουθούν να παρουσιάζουν τα φαινόμενα διασπάθισης δημοσίων πόρων στον χώρο της υγείας που απασχολούν τις υπηρεσίες του EOΠΥΥ. Νέες υποθέσεις είδαν και πάλι το φώς της δημοσιότητας, μεταξύ των οποίων περιπτώσεις υπερσυνταγογράφησης, παράνομης χρήσης βιβλιαρίων υγείας, αλλά και καταχρηστικές χρεώσεις Ιδιωτικών Κλινικών σε ασφαλισμένους για τη νοσηλεία τους σε αυτές.

 

Μία μάλιστα χαρακτηριστική περίπτωση, που δημοσιεύτηκε από τα ΜΜΕ, αφορά σε ασφαλισμένο νεφροπαθή, που χρησιμοποιούσε περισσότερα του ενός βιβλιάρια υγείας για την υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων υψηλού κόστους. Η ζημιά τον περασμένο χρόνο για το Ελληνικό Δημόσιο αγγίζει για αυτή και μόνο την υπόθεση τις 150.000 ευρώ. Ο ΕΟΠΥΥ τονίζει σε ανακοινώσεις του, ότι ο έλεγχος των εμπλεκόμενων συνεχίζεται για τον καταλογισμό ευθυνών, ενώ παράλληλα διερευνάται σύνολο καταγγελιών ασφαλισμένων για υπερχρεώσεις κατά τη νοσηλεία τους σε Ιδιωτικές Κλινικές.

 

Με αφορμή τα παραπάνω, Ε Ρ Ω Τ Α Τ Α Ι  ο κος. Υπουργός:

 

Πόσες υποθέσεις έχουν εξεταστεί από την Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠΕΔΥΦΚΑ) κατά το περασμένο έτος;

 

Ποιες είναι οι πειθαρχικές κυρώσεις σε όσους εμπλέκονται στα κυκλώματα υπερσυνταγογραφήσεων;

 

Πόσα χρήματα έχουν επιστραφεί στο Ελληνικό Δημόσιο από όσους το ζημίωσαν κατά τα περασμένα έτη;

 

Διακόπτονται οι συμβάσεις συνεργασίας με όσες ιδιωτικές κλινικές έχουν ζημιώσει με καταχρηστικές χρεώσεις το Δημόσιο;

 

 

Προηγούμενο άρθρο Ευχαριστήριο Δάλλα για την ανανέωση του εξοπλισμού του ΤΕΠ μέσω ΕΣΠΑ
Επόμενο άρθρο Πρόσληψη προσωπικού στη Στρατονομία Καρδίτσας