Ειδήσεις

Βεβηλώθηκε το μνημείο του Καραϊσκάκη – Του Ηλία Σχορετσανίτη


Με τη σημερινή μας παρέμβαση θα θέλαμε να θίξουμε για άλλη μία φορά ένα θέμα ηθικής τάξης, ένα θέμα που πιστοποιεί την «ποιότητα» της Δημοτικής Αρχής, αλλά και των προηγούμενων δύο που πέρασαν από το Δήμο μας και θέλουν στο μέλλον να τον ξαναδιαφεντέψουν. Εσείς αγαπητοί  δημότες τους φέρατε στην εξουσία, με τη δική σας ανοχή και στήριξη κάνουν όσα κάνουν, γι’ αυτό όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης.

Σύντομα θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου του έφιππου στρατηγού Καραϊσκάκη. Ομολογουμένως ένα έργο που έλειπε από την Καρδίτσα και είμαστε βέβαιοι ότι μας τιμά και θα αποτελέσει σημείο αναφοράς στην κεντρική μας πλατεία. Ήταν χρέος μας να τιμήσουμε ως σύμβολο ανδρείας το τεράστιο διαμέτρημα αυτού του Πατριώτη.

Δυστυχώς, όμως, δεν έλλειψε και το σύμβολο της ματαιοδοξίας μας. Κάτι που, εμένα τουλάχιστον και όσους εκπροσωπούμε ως παράταξη στο Δήμο, μας «ανακάτεψε το στομάχι». Στη νεοανεγερθείσα βάση, στο βάθρο του Καραϊσκάκη, σε εμφανή θέση προς το «πέρασμα» των πολιτών (εμ, πώς, τη γλύπτρια θα βάζανε μπροστά;), αναγράφηκαν τρία ονοματεπώνυμα. Αυτό του νυν δημάρχου κ. Αλεξάκου και των δύο πρώην κ. Παπαλού και κ. Βερίλλη. Η γραμματοσειρά μάλιστα είναι αρχαΐζουσα, λες και είναι Λακεδαίμονες που πέσανε στη μάχη.

Προς τί τα ονόματα πολιτικών στο βάθρο του Καραΐσκάκη; Από την τσέπη τους βάλανε τα χρήματα; Μήπως είναι μεγάλοι χορηγοί και ευεργέτες του τόπου και δεν το συνειδητοποιήσαμε; Από πού και ως πού πήραν την πρωτοβουλία ή αποδέχθηκαν την τοποθέτηση του ονόματός τους στα «πόδια» του Στρατηγού; Μήπως επειδή το έργο έγινε επί θητείας τους; Και; Τι σημαίνει αυτό, εκτός του ότι πέρασαν 3 δημαρχιακές θητείες να ολοκληρωθεί; Ότι όποιος κάνει κάποιο έργο, που έχει το αυτονόητο χρέος να το κάνει απέναντι στην κοινωνία, και μάλιστα πληρώνεται γι΄ αυτό, μπορεί να βάζει και το όνομά του; Να βάζουμε δηλαδή το όνομά μας σε απορριμματοφόρα που αγοράστηκαν φέτος, σε παιδικές χαρές, σε γήπεδα, στύλους, σε κτήρια, σε ότι μας προβάλλει… Είδατε στην Ακρόπολη να γράφει «ΠΕΡΙΚΛΗΣ»; Είδατε τα αρχαία αγάλματα να φέρουν υπογραφές;

Αυτή η αρρώστια της πολιτικοποίηση των έργων δεν είναι νέα. Μας κατατρώγειεδώ και δεκαετίες. Τάχα να μείνουν στην ιστορία οι εμπνευστές και οι εκτελεστές του έργου. Ένα έχω να πω: Τα νεκροταφεία είναι γεμάτα από τη ματαιότητα του κόσμου. Τίγκα!

Και για να έχουμε το καλό ερώτημα, εντάξει,έβαλε ο Δήμαρχοςτα τρία ονόματα των συντελεστών σε περίοπτη θέση κάτω από το άγαλμα του Καραϊσκάκη, γιατί θεωρούν ότι κάνανε κάτι σπουδαίο για τον τόπο. Η υποκειμενικότητά τους ορίζει το«σπουδαίο» και το «άξιο μνήμης». Γι’ αυτό έμεινε στην ιστορίαο Καραϊσκάκης; Γιατί έγραφε το όνομά του σε πλάκες όταν κέρδιζε τις μάχες; Όχι φυσικά. Έμεινε στον «πάνθεον των ηρώων» γιατί έδωσε μάχες με το σπαθί. Έμεινε, γιατί ήταν λεβέντης. Έμεινε, γιατί ήταν Έλληνας που δεν άντεχε το ζυγό και πέρασε στην πράξη. Έμεινε στην ιστορία, γιατί δώρισε το αίμα του στην πατρίδα.Και ερχόμαστε εμείς να κοτσάρουμε τα ονόματά μας, δήθεν ότι κάτι κάναμε. Βάλαμε υπογραφές και δώσαμε διαταγές για μελέτες με τα λεφτά του κοσμάκη… Μπουρλοτιέρηδες του 3ου ορόφου…

Άλλα πράγματα χρειάζεται από εσάς ο λαός κ. νυν και πρώην Δήμαρχοι. Είχατε και έχετε την εξουσία στα χέρια σας. Την διαχειρίζεστε κατά τα «θέλω» και τα «πρέπει» των δανειστών. Μια άλλη τουρκοκρατία ζούμε και σήμερα, ποιος αμφιβάλλει; Πού είναι η αντίσταση; Πού είναι το πνεύμα λεφτεριάς που είχε ο Καραϊσκάκης; Πώς θα ανατρέψουμε την εις βάρος μας κατάσταση; Πληρώνοντας φόρους; Ο κουβάς δεν έχει πάτο. Μήπως μόνο εγώ το έχω καταλάβει; Όταν το θήραμα το έχεις πιασμένο απ’ το λαιμό, δεν το αφήνεις, ανάσες του επιτρέπεις να παίρνει μέχρι να ψοφήσει. Και εμείς είμαστε από γραπωμένοι απ’ λαιμό και όχι μόνο.

Έχει πόνο ο δρόμος της ανυπακοής, δεν είναι εύκολος. Δεν έχει αποδείξει κανένας από τους πρώην Δημάρχους στο ελάχιστο ότι έχει διάθεση να αντισταθεί. Όχι μόνο να αντισταθεί, αλλά τουλάχιστον να αφυπνίσει και να εμπνεύσει. Και πώς θα γίνει δηλαδή; Ας βγάλουμε Γερμανό δήμαρχο, Γάλλο περιφερειάρχη και Ολλανδό πρωθυπουργό να τελειώνουμε, να μην κρυβόμαστε (κατά προτίμηση πρώην τραπεζίτες). Τα έχουμε παραδώσει όλα και έχουμε το θράσος να «ακουμπάμε» τον Καραϊσκάκη. Όχι τον ίδιο, αλλά την Ιδέα, το Πνεύμα.

Θα σας το πω ωμά αγαπητοί συμπολίτες: Εάν ελεήσει ποτέ ο Θεός και λάβω την εξουσία, θα εξαφανιστούν τα ονόματα ΟΛΩΝ των πολιτικών που έχουν βάλει το χέρι τους για να καταστρέψουν το μέλλον των παιδιών μας. Από εκεί θα αρχίσω. Από πλατείες, οδούς, αγάλματα και κτήρια. Σήμερα ο τόπος έχει ανάγκη από ταπεινούς Πλαστήρες και ήρωες Καραϊσκάκηδες. Το ψευτορωμαίικο θα ξεριζωθεί, γιατί είναι η φυσική ανάγκη επιβίωσης του λαού μας και μόνη επιλογή. Με όσα «μπάζα» και να γεμίσει η ελληνική πολιτική σκηνή, ο ρους της Ελληνικής ιστορίας -έρχεται η μέρα- θα τα ισοπεδώσει όλα, γιατί κανείς δεν μπόρεσε να σταματήσει την Ελλάδα προς τη δόξα της, προς τη δόξα Του, εδώ και χιλιάδες χρόνια. Με ή χωρίς τους νεοέλληνες.

ΥΓ Επειδή δεν πρόκειται να βγάλετε τα ονόματά σας από το βάθρο, αργά ή γρήγορα θα το κάνουν γράμμα-γράμμα τα πιτσιρίκια που συχνάζουν εκεί και αδιαφορούν τόσο για τα ονόματά σας όσο και για την πολιτική. Εμείς πάντως είμαστε με τη νέα γενιά.

Του Ηλία Σχορετσανίτη, Δημοτικού Συμβούλου, Επικεφαλής Ν.Ε.Σ.ΤΩΡ

Προηγούμενο άρθρο Στην Κωνσταντινούπολη το 1ο ΕΠΑΛ Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Νίκη με 3-1 σετ για τις γυναίκες του Σ.Π.Α.Κ