Βύρων Παππάς: Το Επιμελητήριο είναι το σπίτι του επιχειρηματία


pappas

Βρίσκεται στο «τιμόνι» του Επιμελητηρίου και καθημερινά καλείται να δώσει λύσεις στα προβλήματα των επιχειρηματιών – μελών του που ειδικά στη σημερινή εποχή έχουν ενταθεί όσο ποτέ άλλοτε. Ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Καρδίτσας κ. Βύρων Παππάς μέσα από την αποκλειστική συνέντευξη που μας παραχώρησε μας μιλάει για όλα όσα απασχολούν τον επιχειρηματικό κόσμο, το στοίχημα της ανάδειξης των τοπικών προϊόντων, το στόχο για την αναβάθμιση της Εμποροβιοτεχνικής Έκθεσης, αλλά και για τα επόμενα βήματά του.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Ερ.: Ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα που ταλανίζουν αυτή τη στιγμή τον επιχειρηματικό κόσμο της Καρδίτσας; Τι ζητάτε από την πολιτεία;

Απ.: Το  κυριότερο είναι η ταμειακή ρευστότητα. Είναι δύσκολος ο δανεισμός πλέον και τα περισσότερα μέλη μας έχουν πρόβλημα όσον αφορά τα χρέη τους στην Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Πέραν των Τραπεζών που και εκεί το παλεύουν για να τα καταφέρουν.

Η οικονομική κρίση έχει εντείνει όλα αυτά τα προβλήματα και πολλοί ψάχνουν να βρουν διεξόδους και με άλλους τρόπους πωλήσεων και εμείς προτείνουμε πάνω στο θέμα αυτό και το Ίντερνετ, το Διαδίκτυο, που αποτελούν χρήσιμα εργαλεία. Και πάνω σε αυτό θα κάνουμε και σεμινάρια μελλοντικά.

Ερ.: Ποιο ήταν το κλίμα κατά την πρόσφατη συνάντησή σας ως Διοίκηση του Επιμελητηρίου με τον Γ.Γ. Βιομηχανίας του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Ζαφείρη; Υπάρχουν κάποια τοπικά ζητήματα για τα οποία υποσχέθηκε ότι θα δώσει λύση;

Απ.: Η συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Ζαφείρη ήταν πολύ θετική. Ο κ. Ζαφείρης κατέγραψε όλα τα προβλήματά μας και είπε ότι θα τα ελέγξει, θα προσπαθήσει να μας βρει λύσεις και θα επανέλθει προκειμένου να δρομολογηθούν συγκεκριμένα πράγματα.

Ερ.: Σε τοπικό επίπεδο, ένα από τα κυρίαρχα προβλήματα που σας απασχολεί έχει να κάνει με την αύξηση των δημοτικών τελών και ήδη έχετε προβεί σε αρκετές κινήσεις διαμαρτυρίας. Υπάρχει κάποια εξέλιξη με το θέμα αυτό και τι άλλο προτίθεστε να κάνετε;

Απ.: Επ ΄ αυτού του θέματος έχουμε μια αντίρρηση και είμαστε εκ διαμέτρου αντίθετοι με το Δημοτικό Συμβούλιο και το δήμαρχο, σχετικά δηλαδή με κάποιες επιχειρήσεις – όχι όλες – που αυτή τη στιγμή χρεώνονται τα δημοτικά τέλη. Το άδικο πολεμάμε. Δεν είμαστε σε εποχές που να μην τα υπολογίζουμε όλα αυτά στα έξοδά μας και εκτός αυτού με τις αυξήσεις που έγιναν είναι υπέρογκα και υπολογίσιμα.

Κάναμε μια συζήτηση και η πρότασή μας είναι πανελλαδικώς πλέον να πάρει απόφαση η κυβέρνηση, να είναι ενιαία, να μην υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός. Ενιαία τέλη σε όλες τις επιχειρήσεις ανάλογα με τον όγκο και με το τι παραγωγή απορριμμάτων έχει ο καθένας.

Σε ό, τι αφορά στη Δημοτική Αρχή Καρδίτσας, περιμένει να της υποδείξουμε σε ποιες επιχειρήσεις πιστεύουμε ότι παράγουν πολλά απορρίμματα ώστε να ανεβάσουν τα τέλη και σε ποιες για να κατέβουν. Εμείς το μόνο που μπορούμε να υποδείξουμε στη Δημοτική Αρχή είναι το άδικο της υπόθεσης και σε ποιες περιπτώσεις θα πρέπει τα τέλη να κατεβούν και να πληρώνουν λιγότερο. Το υπόλοιπο της υπόθεσης δεν αφορά εμάς. Αν πρέπει να χρεώσει παραπάνω κάποια νοικοκυριά ή κάποιες επιχειρήσεις αυτό είναι εσωτερικό θέμα πάνω στο οποίο ο Δήμος θα πρέπει να σκύψει και να το δει.

Ερ.: Το Επιμελητήριο Καρδίτσας με ποιους τρόπους μπορεί να βοηθήσει τα μέλη του; Ποιες είναι οι κυριότερες υπηρεσίες του;

Απ.: Όλα τα μέλη μας πρέπει να καταλάβουν ότι το Επιμελητήριο είναι το σπίτι τους. Εμείς ό, τι πρόταση έχουμε τη συζητάμε και αμέσως λειτουργούμε. Θέλουμε πάντα προτάσεις και όλα τα μέλη να είναι κοντά στο Επιμελητήριο. Δεν υπάρχει κάτι το οποίο δεν θα το δούμε θετικά.

Ερ.: Ένα από τα βασικότερα ζητούμενα για τις επιχειρήσεις είναι η εξωστρέφεια. Με ποιους τρόπους επιχειρείτε να το πετύχετε αυτό;

Απ.: Εκτός από την τοπική Έκθεση που κάνουμε εδώ και στην οποία συμμετέχουν πολλές επιχειρήσεις με τα προϊόντα τους και πολλά Επιμελητήρια και μέσω αυτού του δίαυλου προσπαθούμε να αναδείξουμε τα προϊόντα μας, συμμετέχουμε και σε Εκθέσεις. Φέτος, πήραμε απόφαση πολύ νωρίς για να οργανωθούμε σωστά και θα συμμετάσχουμε στην Έκθεση που γίνεται στην Anuga που είναι η Παγκόσμια Έκθεση Τροφίμων. Εκεί θα πάνε επιχειρήσεις με τρόφιμα και ταυτόχρονα το Μάϊο υπολογίζουμε να κάνουμε και ένα σεμινάριο για να τους εκπαιδεύσουμε στο πως γίνονται οι εξαγωγές, πως πρέπει να είναι το προϊόν, τι να αναφέρει επάνω ούτως ώστε να είναι έτοιμοι για να συμμετάσχουν στην Έκθεση.

Τώρα προσπαθούμε και ένα event που γίνεται στο Ντουμπάι με ελληνικά προϊόντα και εκεί θα στείλουμε πέντε – δέκα επιχειρήσεις που είναι έτοιμες για εξαγωγές ώστε να χρησιμοποιήσουν αυτό το εργαλείο σε μια καινούργια αγορά για τα δεδομένα τα ελληνικά.

Ερ.: Εξίσου σημαντικό θέμα είναι και αυτό της ανάδειξης των τοπικών προϊόντων. Τι ενέργειες γίνονται στην κατεύθυνση αυτή;

Απ.: Πρώτα απ ΄ όλα τα τοπικά προϊόντα πρέπει να τα υποστηρίξουν όλοι οι πολίτες. Πρέπει ο καθένας στη σημερινή κατάσταση που βρίσκεται η χώρα να προτείνει ένα προϊόν της πόλης του. Εμείς σαν Επιμελητήριο οι τρόποι που έχουμε είναι μέσω Εκθέσεων. Έχουμε κάνει και μια ιστοσελίδα που είναι όλων των Επιμελητηρίων και εκεί μέσα μπορεί ο καθένας να βρει προϊόντα της πόλης και μπορεί το κάθε μέλος μας δωρεάν να στήσει τα προϊόντα του με τιμές, να τα προωθήσει, αλλά και να τα πουλήσει κατευθείαν. Είναι ένας πολύ εύκολος τρόπος.Direct market λέγεται. Καλούμε όλα τα μέλη μας να κάνουν τη σελίδα τους εκεί και να βάλουν τα προϊόντα τους.

Ερ.: Ποιοι είναι οι στόχοι σας αναφορικά με τον θεσμό της Εμποροβιοτεχνικής Έκθεσης που για πρώτη φορά πέρυσι δεν οργανώθηκε; Στο εξής θα γίνεται ανά δύο χρόνια; Και τι αλλαγές θα επιδιώξετε να κάνετε για την αναβάθμισή του;

Απ.: Εμείς πήραμε απόφαση να γίνεται κάθε δύο χρόνια. Πέρυσι δεν έγινε. Φέτος λοιπόν είναι η δεύτερη χρονιά. Στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου πήραμε απόφαση ότι θα γίνει. Ο στόχος μας είναι να οργανώσουμε μια Έκθεση που να εκπροσωπεί το Επιμελητήριο, να έχει αρκετά μέλη μας και να συνεχίσει να είναι το μέσο προβολής των προϊόντων όχι μόνο στην Καρδίτσα, αλλά και σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα.

Τα μέλη μας βλέπουν ανταπόκριση, απλώς πολλοί δεν έχουν καινούργια προϊόντα κάθε χρόνο, γι ΄ αυτό και προτιμούν να γίνεται ανά δύο έτη. Η επισκεψιμότητα είναι πολύ μεγάλη, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι γνωρίζει ο κόσμος τα προϊόντα και δεύτερον μαθαίνει και για νέα προϊόντα, δηλαδή γίνεται διάχυση στην αγορά πολύ γρήγορα.

Ερ.: Στις τελευταίες εκλογές του Επιμελητηρίου, από τις οποίες και αναδειχθήκατε Πρόεδρος, είχατε δηλώσει ότι δεν θα ξαναείστε υποψήφιος. Το ίδιο ισχύει και σήμερα; Ποιες είναι οι προθέσεις σας;

Απ.: Όπως είπα και τον Ιούνιο στις εκλογές που ήταν να γίνουν τον Φεβρουάριο είχα πει ότι δεν επιθυμώ να συμμετάσχω σαν υποψήφιος Πρόεδρος στις εκλογές του Φεβρουαρίου. Το ίδιο ισχύει και τώρα για τις εκλογές που θα γίνουν τον Σεπτέμβριο. Είναι μια εντελώς προσωπική απόφαση και δεν ξέρω με τι τρόπο μπορεί να αλλάξει.

Ερ.: Όλο αυτό το συγκρουσιακό κλίμα που υπήρχε μέχρι και τις τελευταίες εκλογές στο Επιμελητήριο μεταξύ πλειοψηφίας και μειοψηφίας τι αντίκτυπο είχε και πως φροντίσατε να το ξεπεράσετε από τη στιγμή που αναλάβατε εσείς τα ηνία ; Συμφωνείτε ότι εκτός από το γεγονός ότι όλη αυτή η κατάσταση οδήγησε στη καθυστέρηση της λήψης αποφάσεων για σημαντικά ζητήματα, άφησε και μία γενικότερη αρνητική εικόνα στην κοινωνία της Καρδίτσας;

Απ.: Περάσαμε τρία χρόνια με πολλά σκαμπανεβάσματα. Περισσότερα είναι τα πλην παρά τα συν αυτή την περίοδο. Όσον αφορά και για εμάς, στην προσωπική μας ζωή. Σήμερα υπάρχει ένα πάρα πολύ θετικό κλίμα. Όλα τα μέλη προσπαθούν να προσθέσουν και όχι να αφαιρέσουν από το γίγνεσθαι. Νομίζω ότι έχουμε μια καλή συνεργασία και προς τα έξω βγαίνει ότι είναι ένα Επιμελητήριο με πολύ ενέργεια. Μακάρι αυτή η ενέργεια και να αποτυπωθεί και να έχει και αποτελέσματα. Και αν είδατε κιόλας, για κάποια πράγματα στα οποία είχαμε μείνει στάσιμοι βιαζόμαστε κιόλας ώστε να τα κάνουμε όσο το δυνατόν που γρήγορα.

Βέβαια, αυτή η αναβολή των εκλογών πάντα καθυστερεί κάποια πράγματα. Γιατί όταν λες ότι σε τρεις μήνες έχουμε εκλογές τι να κάνεις; Δεν προλαβαίνουμε να προγραμματιστούμε. Και πάλι πήραμε απόφαση να συμμετάσχουμε στην Anuga που θα γίνει στην Κολομβία τον Νοέμβριο από τις αρχές Ιανουαρίου και είπαμε γίνουν δεν γίνουν εκλογές, ας το συνεχίσει το επόμενο Συμβούλιο. Δεν πρέπει εμείς να σταματάμε. Δεν γίνεται αλλιώς.

Ερ.: Κλείνοντας, πως βλέπετε το μέλλον του επιμελητηριακού θεσμού ; Πολλοί λένε ότι τα Επιμελητήρια πρέπει να αναβαθμιστούν και να διαδραματίσουν έναν διευρυμένο ρόλο για την οικονομία και τις επιχειρήσεις, ενώ πολλές φορές έχουν διατυπωθεί και ανησυχίες για τη βιωσιμότητά τους.

Απ.: Όλα αυτά τα χρόνια τα Επιμελητήρια δούλευαν με βάση την επιχειρηματικότητα. Πάντα η επιχειρηματικότητα είναι ένα βήμα μπροστά από το κράτος. Θέλουμε να συνεχίσουμε και μάλιστα με περισσότερες δικαιοδοσίες, τώρα όμως αυτή τη στιγμή περιμένουμε τον νέο επιμελητηριακό νόμο που θα βγει μέσα στον Μάρτιο και να δούμε τι τύχη θα έχουμε. Πολλά ακούγονται και για περιφερειακά Επιμελητήρια και για λιγότερα Επιμελητήρια. Εμείς έχουμε κάποιες αντιρρήσεις. Όπως και όλα τα Επιμελητήρια της χώρας. Αναμένουμε το νόμο και θα δούμε.

 

Προηγούμενο άρθρο Νέα έργα ύψους 310 εκατ. ευρώ φέρνει το 2017 στη Θεσσαλία
Επόμενο άρθρο Ορίστηκαν οι νέοι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Καρδίτσας