Γέφυρα Κοράκου – 66 χρόνια μετά την ανατίναξή της


Συμπληρώθηκαν το Σάββατο 28 Μαρτίου 2015, 66 χρόνια από την ανατίναξη της ιστορικής γέφυρας Κοράκου στην κοιλάδα του Αχελώου στα πέτρινα χρόνια του εμφυλίου και κοντά στα 500 χρόνια από την αρχική κατασκευή της.

Επί πάνω από 400 χρόνια η γέφυρα Κοράκου ήταν το μεγαλύτερο πέτρινο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων. Άντεξε σε σεισμούς, στην ορμητικότητα του Αχελώου, στους επί αιώνες Τούρκους κατακτητές αλλά πώς θα μπορούσε να αντέξει στην ανατίναξή της στα χρόνια του εμφύλιου σπαραγμού;

Το πελώριο γεφύρι με άνοιγμα 48 μ. και ύψος 26 σωριάστηκε στις 28 Μαρτίου του 1949.

Δύο μικρά κομμάτια θύμιζαν το αλλοτινό της μεγαλείο. Αλλά και αυτά σαρώθηκαν με τις πρόσφατες πλημμύρες.

Η προσπάθεια ανακατασκευής της γέφυρας που ξεκίνησε πριν λίγα χρόνια -και από κάποιους λοιδορήθηκε- παίρνει νέα πνοή και νέα δυναμική και βρίσκει ολοένα και περισσότερους συμμάχους κυρίως στην Ευρώπη .. Τοπικοί φορείς με πρωτοστάτη το στέλεχος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πατριώτη Αντώνη Κοσσυβάκη έχουν ήδη προσεγγίσει αρμόδιους ευρωπαϊκούς κύκλους προκειμένου να εξευρεθούν πόροι και μέσω των διαρθρωτικών ταμείων της ευρωπαϊκής ένωσης, ώστε να καλυφθούν από αυτούς η ανακατασκευή της γέφυρας, αλλά και η ανάπλαση της γύρω περιοχής και το φυλακίου Κούλιας με τη δημιουργία ενός μουσείου πέτρινων γεφυριών -μιας και στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν πολλά σημαντικά και ιστορικά πέτρινα γεφύρια – που ταυτόχρονα να έχει και τη δυνατότητα και συνεδριακού κέντρου, ώστε να υπάρχουν βήματα ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής προς όφελος των κατοίκων της.

Εγκαινιάζεται έτσι μια νέα πρωτοβουλία συνεργασίας στην οποία συμμετέχουν ευρωπαϊκοί θεσμοί και διεθνώς αναγνωρισμένες προσωπικότητες στα πολιτισμικά θέματα οι οποίες και ζητούν την ανακατασκευή της ιστορικής γέφυρας. Στο πλαίσιο αυτό δημιουργείται ένα ευρωπαϊκό κίνημα για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της κοιλάδας του Αχελώου αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Βαρύνουσες παρεμβάσεις για την ανακατασκευή ουσιαστικά ενός βαρύτιμου κομματιού της ιστορίας της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης έκανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς και οι ευρωβουλευτέςΜανώλης Γλέζος και Γιώργος Γραμματικάκης. Θετική προσέγγιση του θέματος έχει και η πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Σύλβια Κόστα.

Και παλιότερα Έλληνες Ευρωβουλευτές όπως ο Γιώργος Χατζημαρκάκης, ο Σπύρος Δανέλης κ.α. ετάχθησαν υπέρ της ανακατασκευής.

Σε όσο με αφορά από το 2009 που πρωτοξεκίνησε η προσπάθεια με μπροστάρηδες τον τότε νομάρχη Καρδίτσας Φώτη Αλεξάκο, την συμπατριώτισσα μας αντινομάρχη Ερμιόνη Βασιλού-Γραμμένου τους μηχανικούς Κώστα καιΑναστασία Κωτή που έκαναν και την προμελέτη του έργου, ήμουν και θα είμαι από κοντά, αφού μια πιθανή ανακατασκευασμένη γέφυρα με ένα φράγμα -αν ποτέ τελειώσει-, με τη Μονή του Σέλτσου, τη Μονή Σπηλιάς, τις ΜονέςΜεταμόρφωσης Σωτήρος Βραγκιανών και Μεγαλόχαρης σε συνδυασμό και με το φυσικό Τοπίο της Κοιλάδας του Αχελώου ως κάτω στον Ορεινό Βάλτο θα δώσουν ενότητα μεγάλη και ενδιαφέρον για ορεινό, θρησκευτικό και άλλον τουρισμό!

Μπροστά λοιπόν σ΄αυτές τις εξελίξεις ο δήμος Αργιθέας δεν μπορεί και δεν πρέπει να παραμένει αμέτοχος και απαθής. Δεν μπορεί να είναι ουραγός των εξελίξεων. Επιβάλλεται να πάρει πρωτοβουλίες και να συνδράμει ουσιαστικά και αποφασιστικά . Να πιστέψει και να ενώσει τη φωνή του με αυτή των μελών της Διανομαρχιακής επιτροπής Άρτας – Καρδίτσας για την αναστύλωση της Γέφυρας Κοράκου με πρόεδρο τον ΜενέλαοΠαπαδημητρίου, το Κ.Π Ε Μουζακίου αλλά και τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αντιπεριφερειάρχη Άρτας, τον Δήμαρχο Γ. Καραϊσκάκη, την Αδελφότητα Πηγιωτών Άρτας την Περιφέρεια Θεσσαλίας και Αντιπεριφέρεια Καρδίτσας πού στηρίζουν ενεργά την προσπάθειά .Να λάβει σοβαρά υπόψη την πρόταση του πατριώτη μας αρχιτέκτονα Νίκου Παπαρούνα για προσωρινά μέτρα διατήρησης του φυλακίου της Κούλιας. Η διάσωση της τοπικής μας ιστορίας και κληρονομιάς είναι η γέφυρα που θα μας οδηγήσει από το παρόν στο μέλλον. Το οφείλουμε στον τόπο μας και στις επόμενες γενιές!

Χασιώτης Γεώργιος

Δημοτικός σύμβουλος-Επικεφαλής της παράταξης «Αργιθεάτικη Συμμαχία» δήμου Αργιθέας

 

Προηγούμενο άρθρο Αδελφότητα Πηγιωτών Άρτας: Σε ευρωπαϊκό επίπεδο πλέον η υπόθεση αναστήλωσης της γέφυρας Κοράκου
Επόμενο άρθρο Εκδήλωση για το ρόλο της γυναίκας στον Δημοκρατικό Στρατό