Ειδήσεις

Γιώργος Καπράνας: Η 30η Μαϊου είναι ημέρα ορόσημο


Η 30η Μαϊου 2018 είναι ημέρα ορόσημο, είναι ημέρα που έχει ορισθεί σαν Πανεθνική Ημέρα Δράσης και Παλλαϊκής Κινητοποίησης με 24ωρη Γενική Απεργία από την ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και με την συμμετοχή των συνδικαλιστικών επιστημονικών και κοινωνικών φορέων, μικρομεσαίων επαγγελματιών και συνταξιούχων.

Οι  δέκα φορείς που συγκροτούν την Κοινωνική Συμμαχία έχουν σαν στόχο την ανάδειξη κοινών κορυφαίων προβλημάτων που μαστίζουν τα τελευταία χρόνια την Ελληνική κοινωνία όπως η λιτότητα, η ανεργία, η υπερφορολόγηση προβλήματα και πολιτικές που έχουν οδηγήσει μεγάλα τμήματα του Ελληνικού πληθυσμού στον κοινωνικό αποκλεισμό, την φτώχεια και την εξαθλίωση.

Οχτώ χρόνια λιτότητας εγκλώβισαν τη χώρα σε βαθιά, παρατεταμένη και ανακυκλούμενη οικονομική δυσπραγία και κοινωνική καχεξία.

Θύματα είναι οι υγιείς, παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, αλλά και οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας.

Ανεργία απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, φτώχεια, κοινωνικός αποκλεισμός, δημευτική φορολόγηση και εισφορολόγηση, εργαζομένων, συνταξιούχων, εμπόρων και επιστημόνων-ελευθέρων επαγγελματιών, διεύρυνση των κοινωνικών, οικονομικών και εκπαιδευτικών  ανισοτήτων, πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης των θυμάτων της κρίσης, συνθέτουν την αδιέξοδη δυστοπία που βιώνουμε όλοι.

Ο λαϊκισμός και η πόλωση, που κυριαρχούν στη δημόσια σφαίρα, στερούν κάθε προοπτική για τις υγιείς και παραγωγικές κοινωνικές δυνάμεις.

Για το λόγο αυτό, οι αντιπροσωπευτικότεροι φορείς της κοινωνίας των πολιτών αναλαμβάνουμε ενιαία δράση και συγκροτούμε μια νέα, ευρεία κοινωνική συμμαχία.

Όλοι μαζί, θέτουμε την πατρίδα μας στην πρώτη γραμμή με σκοπό την «παλινόρθωση» της ελληνικής  κοινωνίας και οικονομίας . Αντιτασσόμαστε έμπρακτα στην πόλωση. Ενώνουμε δυνάμεις, ενεργούμε συλλογικά, αθροίζουμε εμπειρία και τεχνογνωσία.

Για να πάμε μπροστά χρειαζόμαστε ένα ρεαλιστικό και δίκαιο εθνικό σχέδιο παραγωγικής συγκρότησης.

Βασικοί πυλώνες της νέας προσπάθειας είναι η ανθρωποκεντρική, διατηρήσιμη, χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, που στηρίζεται στο κράτος δικαίου και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Διεκδικούμε, δυναμικά, εναλλακτικές πολιτικές και μέτρα εξόδου, από την κοινωνικοοικονομική κρίση:

1ον Δραστική καταπολέμηση της ανεργίας και δημιουργία νέων, μακροπρόθεσμα βιώσιμων θέσεων εργασίας με αξιοπρεπείς όρους και αμοιβές.

2ον Κοινωνικό Κράτος που παρέχει δίχτυ ασφαλείας για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και τους αδύναμους συμπολίτες μας. Που θα προστατεύει την πρώτη κατοικία και την επαγγελματική στέγη των θυμάτων της κρίσης.

3ον  Ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και καινοτομίας με γνώμονα ένα        Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για το μετασχηματισμό του παραγωγικού προτύπου της χώρας.

4ον Πολιτικές εκπαίδευσης και κατάρτισης, που θα ενισχύσουν την υγιή επιχειρηματικότητα, τον παραγωγικό σχεδιασμό και το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας.

5ον Προστασία της δημόσιας υγείας, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις, με επαρκή χρηματοδότηση του ΕΣΥ, με το φάρμακο που παραμένει δημόσιο αγαθό.

6ον Δημόσιο σύγχρονο, αποτελεσματικό, ψηφιακό, αξιοκρατικό, δημοκρατικό και βιώσιμο με σεβασμό στα δικαιώματα των πολιτών και των λειτουργών του. Εξάλειψη των αντιαναπτυξιακών, διαρθρωτικών και γραφειοκρατικών εμποδίων.

7ον Αξιοπρεπείς συντάξεις και αυτονοήτως  πλήρη εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων για τον ανακαθορισμό του ύψους τους.

8ον Περιορισμό της εξοντωτικής φορολόγησης και εξάλειψη της δημευτικού χαρακτήρα εισφορολόγησης, με παροχή φορολογικών κινήτρων συνδεδεμένων με την υγιή ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

9ον Πολιτικές αγοράς εργασίας που δεν θα αναπαράγουν την εκμετάλλευση, τη φτώχεια και τον αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων, αλλά αντίθετα θα αναβαθμίζουν το ανθρώπινο δυναμικό και θα συμβάλλουν αποφασιστικά στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

10ον Ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και εμπέδωση του Κράτους Δικαίου.

Ήδη έχει ξεκινήσει η επαφή με τους άλλους κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς , τους εμπόρους, τους συνταξιούχους για να συντονιστούμε στις 30 Μαϊου σε κοινές δράσεις να συνδιαμορφώσουμε τον τρόπο συμμετοχής όλων σε αυτή τη μέρα ορόσημο. Σε αυτή την προσπάθεια πρέπει  να παραμερίσουμε προσωπικές, πολιτικές, συμφέροντα, να συμφωνήσουμε σε πράγματα που μας ενώνουν και είναι πολλά αυτά για να επιτύχει το εγχείρημα αυτό της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ, να έχει διάρκεια και αποτελεσματικότητα. Ένα είναι το σίγουρο:

Όσοι πιο πολλοί συμμετέχουμε σε ένα πόλεμο τόσο πολλαπλασιάζουμε τις ελπίδες να κερδίσουμε τις μάχες.

Γι ΄αυτό κανένας μόνος του, όλοι μαζί μπορούμε!!!!!

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Με λαμπρότητα εορτάστηκε η ιερά μνήμη των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης
Επόμενο άρθρο Πρώτη σύσκεψη για τη νέα ΔΗΜ.Τ.Ο Καρδίτσας