Διπλό ΟΧΙ την Κυριακή στην κάλπη


«Ένα φάντασμα πλανιέται στην Ευρώπη: το φάντασμα του κομμουνισμού. Όλες οι δυνάμεις της γερασμένης Ευρώπης ενώθηκαν σε μια ιερή συμμαχία για να κυνηγήσουν αυτό το φάντασμα: ο πάπας και ο τσάρος, ο Μέτερνιχ κι ο Γκιζό, γάλλοι ριζοσπάστες και γερμανοί αστυνομικοί».

Από την εισαγωγή του Μανιφέστου του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Καρλ Μαρξ – Φρίντριχ Ένγκελς, 1847-1848.

Στην περίπτωσή μας, έτος 2015, παραμονές του δημοψηφίσματος, δεν αναφέρομαι στο το φάντασμα του κομμουνισμού (φυσικά και τους έχει ξάγρυπνους αυτή η πιθανότητα), αλλά στο «φόβο» εξόδου τάχα από την Ευρωπαϊκή ληστοσυμμορία και το ευρώ ανάλογα με το αποτέλεσμα του κάλπικου δημοψηφίσματος. Θα μπορούσα να αναφέρομαι και στους τέσσερις πρώην και νυν δημάρχους του ”τροϊκανού τόξου” που έκαναν κοινή δήλωση υπέρ του μνημονίου της τρόικα, όπως και όλους αυτούς τους ”επώνυμους” που επιστράτευσαν οι μηχανισμοί για να μας πείσουν να ψηφίσουμε ”ναι”, να μας σώσουν δηλαδή από τυχόν έξοδο από την Ευρωζώνη (!;).

Η τρομοκρατία που ασκείται αυτές τις μέρες σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων είναι για να εκβιάσουν τη συμφωνία τους στα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνονται τα τελευταία χρόνια, για να βγει όσο γίνεται αλώβητος ο καπιταλισμός από άλλη μια οικονομική κρίση. Γιατί γιαυτό πρόκειται ουσιαστικά.

Όλοι έπεσαν πάνω στον τρομοκρατημένο, από την αστική προπαγάνδα και τις κλειστές τράπεζες, εργαζόμενο, συνταξιούχο, αγρότη, μικροεπαγγελματία μέσα από τα ελεγχόμενα ”μέσα μαζικής ενημέρωσης” για να τον σπρώξουν να ψηφίσει ότι συμφωνεί στη σφαγή του.

Και εξηγούμαι: αφορά και τους υπερασπιστές του ”ναι” και τους υπερασπιστές του ”όχι”, γιατί οι διαφορές των μέτρων που θα επιβληθούν και στη μια και στην άλλη περίπτωση είναι ασήμαντες. Μνημόνια θα φέρει το ”ναι”, μνημόνια θα φέρει και το ”όχι”. Η πρόταση μνημονίων της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σχεδόν ταυτίζεται με την πρόταση μνημονίων της τρόικα και των κομμάτων εκτός κυβέρνησης (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΚΙΔΗΣΟ, ΠΟΤΑΜΙ, κλπ). Το δημοψήφισμα, όπως ξεκάθαρα αποδείχνεται κάθε μέρα όλο και περισσότερο, γίνεται για να περάσει το ”ναι” στα μνημόνια, μιας και η συγκυβέρνηση Καμμένου-Τσίπρα δεν τολμούσε να πει το ”ναι” στα ίσια. Ουσιαστικά το ”ναι” θέλει αλλά φοβάται και το πάει πλαγίως μέσω δημοψηφίσματος (οι απανωτές δηλώσεις Βαρουφάκη, Τσακαλώτου το βεβαιώνουν). Είτε έτσι είτε αλλιώς πάντως, σε καθε περίπτωση δηλαδή μνημόνια θα έχουμε !

Όμως με το ”όχι” ο λαός θα ψηφίσει έξοδο από το ευρώ ; φυσικά και όχι. Η έξοδος από το ευρώ δε θα είναι απόφαση της αστική τάξης της Ελλάδας (πόσο μάλλον ενός ανοργάνωτου λαού…) αλλά κοινή απόφαση των ιμπεριαλιστικών κρατών της Ευρώπης όταν και εφ’ όσον κρίνουν ότι δεν έχουν κέρδη από την παραμονή της χώρας μας (ή και άλλων μικρών χωρών) στην ένωσή τους. Όσο λοιπόν κερδίζουν θα μας έχουν στο μαντρί τους και θα μας αρμέγουν (το λαό φυσικά, όχι τους μεγαλοεπιχειρηματίες). Οταν αποφασίσουν ότι δεν τους κάνουμε πλέον θα μας βγάλουν απ΄ έξω όποια αστική κυβέρνηση και να έχουμε.

Ποια πρέπει να είναι η στάση μας τότε αφού και το ”ναι” και το ”όχι” σημαίνει συνέχιση της πολιτικής σε βάρος του λαού;

Η απάντηση πρέπει να είναι ΔΙΠΛΟ ΟΧΙ: ΟΧΙ στα μέτρα της τρόικα, ΟΧΙ και στα μέτρα της συγκυβέρνησης, δε διαλέγουμε μνημόνιο, τα απορρίπτουμε όλα, διεκδικούμε τον πλούτο που παράγουμε και τη ζωή που μας ανήκει.

Η απάντηση πρέπει να είναι αγώνας μαζικός, οργανωμένος για να αλλάξει η πολιτική, να πάρει ο ίδιος ο λαός την εξουσία για λογαριασμό του. Αυτό δεν μπορεί να γίνει μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με το χρέος στο σβέρκο μας, γιατί αυτή φτιάχτηκε για εξυπηρετήσει τα μεγάλα συμφέροντα, τους μεγάλους ομίλους, είναι ένας μηχανισμός που υπηρετεί την εκμετάλλευση των λαών, αλλά έξω απο αυτή και με το λαό στην εξουσία !.

Στο δημοψήφισμα η συγκυβέρνηση έβαλε έτσι το ερώτημα για να μη μπορεί να εκφραστεί μετρήσιμα και κατανοητά η διαφωνία του λαού στα μέτρα που παίρνονται σε βάρος του. Μπορεί όμως ο λαός να στείλει το μήνυμά του ρίχνοντας στην κάλπη το ψηφοδέλτιο με το ΔΙΠΛΟ ΟΧΙ:

«ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΕ – ΔΝΤ – ΕΚΤ,

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ,

ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ, ΜΕ ΤΟ ΛΑΟ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ»

Βασίλης Κρανιάς, Δημοτικός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Καρδίτσας

Προηγούμενο άρθρο Όχι σε όλα που κουρέλια κάνουν τα όνειρά μας
Επόμενο άρθρο Παναγιώτα Βράντζα: ΟΧΙ άλλα δάκρυα…