Ειδήσεις

Δομήνικος Βερίλλης: Η ιστορία της Καρδίτσας κεφάλαιο ανεκμετάλλευτο για το μέλλον της περιοχής


Η Καρδίτσα με τις  προσωπικότητες που ανέδειξε και το λαό της υπήρξε η θετική πρωταγωνίστρια όσο καμία άλλη περιοχή της χώρας μας σε κρίσιμα γεγονότα  της νεότερης ιστορία του Ελληνικού  Έθνους. Μάλιστα, πολλές φορές, έκρινε την πορεία της Ελλάδας ή σφράγισε κρίσιμα γεγονότα στους αγώνες του λαού μας

Είναι δε τόσο μεγάλη η προσφορά, η συμμετοχή της Καρδίτσας μέχρι σήμερα στους αγώνες για την εθνική ολοκλήρωση, τη δημιουργία του νεοελληνικού κράτους και την πρόοδο του λαού μας που μόνον, μέσα σε διάστημα ενός μήνα- του Μαρτίου- υπάρχουν ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΝΕΟΤΕΡΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ στα οποία πρωταγωνίστησαν Καρδιτσιώτες:

 

Οι αγώνες των Καρδιτσιωτών

  21 Μαρτίου: Επέτειος της Μάχη της Ματαράγκας– Επανάσταση 1878

Στις 21 Μαρτίου, κάθε χρόνου,στη Ματαράγκα του ν. Καρδίτσας η επέτειος της σημαντικής μάχηςμεταξύ επαναστατών της περιοχής μας και του τουρκικού στρατού που στάλθηκε για την καταστολή της επανάστασης.

Χωρίς την επανάσταση του 1878 και τις νίκες των Καρδιτσιωτών επαναστατών θα ήταν απίθανο αφ΄ ενός να αποφασιστεί η προσάρτηση στο ελληνικό κράτος της Θεσσαλίας και μέρος της Ηπείρου και αφ΄ ετέρου να συζητηθούν και να ακυρωθούν στο συνέδριο του Βερολίνου ορισμένες καταστροφικές για την Ελλάδα αποφάσεις της συνθήκης του Αγίου Στεφάνου.

Τυχόν δε, επικύρωση της Συνθήκης του Αγίου Στεφάνου με Συνθήκη Ειρήνης θα σήμανε ότι οι βορείως του Αλιάκμονα ελληνικοί πληθυσμοί θα περιέρχονταν από την οθωμανική στη βουλγαρική κυριαρχία. Μία τέτοια ρύθμιση αναπόφευκτα θα σήμαινε το τέλος της προσπάθειας για την απελευθέρωση των βορείων περιοχών των Ελλήνων.

   Φεβρουάριος – Μάρτιος 1910: Αγροτική Εξέγερση στη Θεσσαλία

Είναι η εξέγερση η οποία συνηθίζεται να αναφέρεται σαν  « Η εξέγερση του Κιλελέρ», ενώ θα έπρεπε να λέγεται «Αγροτική Εξέγερση της Θεσσαλίας» ή καλύτερα « Η Αγροτική Εξέγερση της Καρδίτσας», αφού οι πρώτοι μεγάλης κλίμακας προγραμματισμοί και κινητοποιήσεις για την προώθηση του αγροτικού ζητήματος ξεκίνησαν από την Καρδίτσα, όπου «έπεσε» και ο πρώτος νεκρός. Επίσης Καρδιτσιώτες υπήρξαν –ο πρωθυπουργός της χώρας, υπουργοί, βουλευτές, στρατιωτικοί, επικεφαλεις αγροτικών συλλόγων-αυτοί πού υλοποίησαν την απαλλοτρίωση των τσιφλικιών και  την αγροτική μεταρρύθμιση.

6 Μαρτίου 1913: Απελευθέρωση Ιωαννίνων από το 9ο Τάγμα Ευζώνων

Στις 6 Μαρτίου 1913 – 21 Φεβρουαρίου με το παλιό ημερολόγιο- το 9ο Τάγμα Ευζώνων το οποίο ανήκε στο 1ο ή 1/38 Σύνταγμα Ευζώνων Καρδίτσηςαπελευθέρωσε τα Ιωάννινα τον Φεβρουάριο του 1913. Αξιοσημείωτο είναι ότι αυτό έγινε σε μια κρίσιμη περίοδο στις σχέσεις των Βαλκανικών κρατών, κατά την οποία πρόβαλε επιτακτική η ανάγκη να δοθεί λύση στις πολεμικές επιχειρήσεις με τους Τούρκους, γιατί γίνονταν ορατή η επερχόμενη σύγκρουση με τους Βούλγαρους (Β’ Βαλκανικός Πόλεμος)

    Από τις 9 Μαρτίου 1941, Στο ύψωμα 731 οι δυτικοθεσσαλοίμαχητες του 5ου Συντάγματος πραγματοποίησαν στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο την πρώτη νίκη των δυνάμεων στην Ευρώπη που αγωνίζονταν για την Ελευθερία, την Αυτοδιάθεση των Λαών και τη Δημοκρατία.

   Στις 12 Μαρτίου του 1943 η Καρδίτσα απελευθερώνεται από τα κατοχικά στρατεύματα. Στις 13 Μαρτίου τα τμήματα της Αντίστασης και συγκεκριμένα το 1-38 Σύνταγμα του Ε.Λ.Α.Σ μπαίνουν συντεταγμένα σ την πόλη, γίνεται παλλαϊκή συγκέντρωση εκφωνούνται λόγοι και επικρατεί μεγάλος ενθουσιασμός. Η Καρδίτσα είναι πια η πρώτη ελεύθερη πόλη σε ολόκληρη την Ευρώπη! Είναι το κέντρο αντίστασης ολόκληρης της Ελλάδας για ένα διάστημα 8 περίπου μηνών. Ενισχύεται έτσι η αντίσταση στη χώρα και ανυψώνεται το ηθικό των Ελλήνων.

 

Τα λάθη σήμερα

Σήμεραη Καρδίτσα, εδώ και πολλές δεκαετίες- με ορισμένες βέβαια εξαιρέσεις και προσπάθειες πολιτικών  και αυτοδιοικητικών προσώπων- έχει εγκαταλειφτεί στην τύχη της. Είναι μία  περιοχή με τεράστιους φυσικούς πόρους, προνομιούχο γεωγραφική θέση και αξιόλογο έμψυχο δυναμικό που συνεχώς υποβαθμίζεται. Οι νέοι φεύγουν από το νομό Καρδίτσας , ο πληθυσμός μειώνεται διαρκώς- οι βουλευτές του νομού από 6 έγιναν 4 και σε λίγο 3- και ενώ οι δείκτες δείχνουν ότι ο νομός Καρδίτσας  είναι ότι ο φτωχός συγγενής  της Θεσσαλίας, οι κατανομές κονδυλίων για τις αναγκαίες υποδομές υπήρξαν άδικες  σε βάρος της Καρδίτσας . Όλα, δε, αυτά ισχύουν παρόλη την Περιφερειακή συγκρότηση της χώρας που υποτίθεται ότι θα έλυνε προβλήματα και θα βοηθούσε στην πρόοδο ολόκληρης της Θεσσαλίας και την «ισόρροπη ανάπτυξη»…

Κυριαρχούν, κυρίως, οι γενικόλογες πολιτικές συζητήσεις , τα προσωπικά συμφέροντα και η συμμετοχή σε κοινωνικές εκδηλώσεις, ενώ απουσιάζουν – σε μεγάλο βαθμό – οι τοπικές αναζητήσεις και διεκδικήσεις.

Μέσα σε αυτή τη γενικότερη κατάσταση και το πλαίσιο της Καρδίτσαςδεν μπορεί να αποτελέσουν εξαίρεση τα  ιστορικά γεγονότα και η προβολή της Καρδίτσας.  Έτσι :

-Η Αγροτική Εξέγερση της Καρδίτσας και γενικότερα η  Αγροτική Εξέγερση της Θεσσαλίας έγινε «Εξέγερση του Κιλελέρ».

-Στην μάχη της Ματαράγκας δεν υπάρχει  αναφορά σε τοπικούς επαναστάτες  και καπετάνιους της περιοχής. Άξιοι πατριώτες και ικανοί στρατιωτικοί υπήρξαν οι στρατιωτικοί όπως ο Ισχόμαχος , ο Τερτίπης και ο Λάϊος που ήλθαν να βοηθήσουν την Επανάσταση.Αλλά υπήρξαν και τοπικοί επαναστάτες, μιας και επανάσταση χωρίς επαναστάτες δεν υπάρχει.

– Η Απελευθέρωση της Καρδίτσας – ΠΡΩΤΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ- μετά τις εκδηλώσεις του δήμου το 2009 και 2010, ξεχάστηκε.

– Μετά την ανάδειξη των γεγονότων στο ύψωμα 731 που ξεκινήσαμε, εδώ στην Καρδίτσα, από το 2000, ακόμα να γίνει το μνημείο στο νομό μας. Ενώ άλλες περιοχές προβάλλουν  τον τόπο τους με μνημεία , ανδριάντες και αναφορές σε πρόσωπα που υπηρέτησαν στο δυτικοθεσσαλικό 5ο  Σύνταγμα.

– Ενώ τέλος , σε μεγάλο βαθμό, αγνοείται η ιστορία του Ευζωνικού της Καρδίτσας στην απελευθέρωση της Ηπείρου και της Μακεδονίας  και επίσης, ακόμη δεν έχει αποδοθεί το στρατόπεδο Λουμάκη, παρόλο που η διαδικασίες, μεταξύ Δήμου κ Υπουργείου,είχαν ολοκληρωθεί από το 2010. Ενώ παράλληλα, κινδυνεύει να χαθεί η ευκαιρία για την ίδρυση Πολεμικού Μουσείου.

Όμως, άποψή μου είναι πως πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή. Γιατί  η  νεότερη Ιστορία της Ελλάδας αποτελεί πηγή υπερηφάνειας για τους κατοίκους της  Καρδίτσας,  δίνει κύρος και κυρίως, ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΝΑ ΑΝΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΟ – ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΩΝ- ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ.

Προηγούμενο άρθρο Μήνυμα του Βουλευτή Καρδίτσας και Γεν. Γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ κ. Κώστα Τσιάρα για την επέτειο
Επόμενο άρθρο Στο τέλος Απριλίου τα εγκαίνια του αυτοκινητόδρομου Ε65