Δυναμικό ξεκίνημα για την 14η Εμποροβιοτεχνική Έκθεση Καρδίτσας


Με κάθε επισημότητα και με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκαν, το απόγευμα της Παρασκευής, τα εγκαίνια της 14ης Εμποροβιοτεχνικής Έκθεσης Καρδίτσας που διοργανώνει το Επιμελητήριο Καρδίτσας στον χώρο των παλιών καπναποθηκών.

Την κορδέλα των εγκαινίων έκοψε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Ηλίας Ξανθάκος ο οποίος και εξήρε το επίπεδο της διοργάνωσης.

Η Έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου, ενώ ο αριθμός των εκθετών φθάνει τους 124.

 

Η ομιλία του Προέδρου του ΕΒΕ

Στην ομιλία, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Ηλίας Αντωνίου ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα :

«Το γεγονός ότι στέκομαι εδώ μπροστά σας  σήμερα, αποτελεί μια κατ’ αρχήν ΝΙΚΗ του επιχειρηματικού κόσμου, των ΜικροΜεσαίων επιχειρήσεων. Στις απίστευτα αντίξοες συνθήκες που επικρατούν  σήμερα στην επιχειρηματικότητα, 110 Εκθέτες  ξεπερνούν τον εαυτό τους και εκθέτουν μπροστά σας τα προϊόντα τους. Είναι το υγιές κομμάτι της ΜικροΜεσαίας επιχείρησης αυτό που θα δείτε απόψε.

Στεκόμαστε αρωγοί στην προσπάθεια του επιχειρηματία. Στον καθημερινό του αγώνα να επιζήσει, να παράξει, να πληρώσει τις οφειλές του. Η Ελληνική Μικρομεσαία επιχείρηση είναι η μόνη που μπορεί να δώσει λύση στην ανεργία, που δημιουργεί θέσεις εργασίας για τους νέους, που ανοίγει ένα παράθυρο στο αδιέξοδο που ταλανίζει τους νέους ανθρώπους. Για τους λόγους αυτούς πρέπει να στηριχτεί από την Πολιτεία. Χαιρετίζουμε με αισιοδοξία και ελπίδα την είδηση της ίδρυσης Αναπτυξιακής Τράπεζας και περιμένουμε από αυτήν να παράξει αποτελέσματα. Να σταθεί δίπλα στον επιχειρηματία και να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο για την ενίσχυσή του.

Ο τόπος μας είναι καθαρά αγροτικός νομός. Η δυναμική του πηγάζει από τη γη.  Η πολιτεία αντιμετωπίζει τον τελευταίο καιρό τους αγρότες ως επιχειρηματίες. Είναι λοιπόν η κατάλληλη στιγμή, να δημιουργηθούν Προγράμματα ενίσχυσης των νέων αγροτών- επιχειρηματιών. ΘΕΛΟΥΜΕ τους νέους να μένουν στον τόπο τους. ΠΡΕΠΕΙ όμως να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις , έτσι ώστε οι νέοι αυτοί άνθρωποι να μπορέσουν να δημιουργήσουν. Καλώ λοιπόν όλους τους νέους αγρότες στη μεγάλη ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ του Επιμελητηρίου. Τους καλώ να εγγραφούν στο Αγροτικό Τμήμα του Επιμελητηρίου που ομόφωνα  η Διοίκηση του Επιμελητηρίου μας αποφάσισε να ιδρυθεί.

Θέλω να  επιμείνω στο θέμα των αγροτικών προϊόντων που παράγονται στον τόπο μας. Ποιοι είναι οι λόγοι που παρά το γεγονός ότι πρόκειται για πραγματικά ποιοτικά προϊόντα, δύσκολα βρίσκουν τη θέση τους στο ράφι και ακόμη πιο δύσκολα εξάγονται;  Είναι αλήθεια ότι οι παραγόμενες ποσότητες ιδιαίτερα τροφίμων και ποτών , δεν επαρκούν για τον εφοδιασμό μεγάλων αλυσίδων πώλησης τροφίμων. Πραγματικά όμως αυτό που επιζητούμε είναι η ποσότητα ή η ποιότητα;  Οι επιχειρηματίες μας τολμούν, καινοτομούν , χρησιμοποιούνε νέες τεχνολογίες. Πρέπει να επενδύσουμε στη μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων στον τόπο παραγωγής τους.

Εμείς από την πλευρά μας, προχωρούμε συντονισμένα σε ένα πλέγμα ενεργειών που σκοπό έχουν αφ’ ενός την επίτευξη του παραπάνω στόχου και αφ’ ετέρου ,τη διαμόρφωση της «καταναλωτικής συνείδησης» των συμπολιτών μας. Θα ξεκινήσουμε ( μετά από συνεννόηση με την Α΄βάθμια και τη Β΄βάθμια Διεύθυνση Εκπαίδευσης) σε επισκέψεις στα σχολεία του Νομού, όπου με διαδραστικό τρόπο θα διδάξουμε στα παιδιά τις ωφέλειες που προκύπτουν από την κατανάλωση των τοπικά παραγόμενων  και πραγματικά ποιοτικών προϊόντων μας.

Είναι μια προσπάθεια η οποία θα κλιμακωθεί και με επόμενες ενέργειες , έτσι ώστε το μήνυμα να φτάσει σε όλους μας.

Κύριε Γενικέ,

Βρισκόμαστε στο χώρο των Καπναποθηκών, έναν χώρο ιστορικό με μνήμες για τους περισσότερους από εμάς. Ο χώρος αυτό «παίρνει ζωή» για μια βδομάδα το χρόνο. Θεωρούμε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα Μουσείο, στο οποίο οι νεότεροι θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν πολλά για την επεξεργασία του καπνού, δουλειά των ξωμάχων των προηγούμενων δεκαετιών, ως ελάχιστο δείγμα τιμής σ’ αυτούς που πότισαν με τον ιδρώτα τους  τα χωράφια τους και τον τόπο αυτόν που βρισκόμαστε σήμερα.

Στα σχέδια του Επιμελητηρίου είναι η δημιουργία στον χώρο αυτόν ενός μόνιμου Εκθεσιακού χώρου σύγχρονων προδιαγραφών, που θα φιλοξενεί όχι μόνον τη δική μας Έκθεση, αλλά και άλλες κλαδικές εκθέσεις και θα αποτελεί χώρο συνάντησης των μελών μας».

 

Ώρες λειτουργίας Έκθεσης

Σάββατο και Κυριακή : 10:30 – 22:00

Δευτέρα / Τρίτη / Τετάρτη : 17:00 – 22:00

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Όχι στη συγχώνευση Αστυνομικών Τμημάτων – Σύσκεψη φορέων στην Π.Ε.
Επόμενο άρθρο Στο Πακέτο Γιουνκέρ ο Ε65