Δύο ξεχωριστές παραστάσεις από το Περιφερειακό Θέατρο Καρδίτσας


Κάθε θεατρική παράσταση έχει την αξία και τη σημασία της. Όταν όμως οι παραστάσεις γίνονται, αφιλοκερδώς, σε φυλακές και γηροκομεία, έχουν άλλη σπουδαιότητα, πολλές ιδιαιτερότητες και σπάνιες εμπειρίες.

Στις 21-7-2014, Δευτέρα, παρουσιάσαμε στις φυλακές ανηλίκων Κασσαβέτειας Μαγνησίας τη νέα μου κωμωδία «Του χωριού το Κοινοβούλιο».  Ήταν η Δ/ντρια των φυλακών κ. Σαμαρά, το προσωπικό και 100 περίπου κρατούμενοι. Πολύ γέλιο και θερμό χειροκρότημα. Στο τέλος, έρχεται μία κοινωνική λειτουργός και μου λέει ότι θέλει να με δει ένας κρατούμενος από το Αφγανιστάν. Απόρησα. Πήγα.

-Συγχαρητήρια, μου λέειο Αφγανός σε πολύ καλά ελληνικά, για την παράσταση και ευχαριστούμε για τη χαρά και το γέλιο που μας δώσατε. Ήτανκαι κρατούμενοι από το Πακιστάν, τη Σερβία, Αλβανία, Ελλάδα, κλπ που με συγχάρηκαν.

-Εδώ, μου λέει η κοινωνική λειτουργός, έχουμε από όλες τις φυλές, ξέρουν όλοι ελληνικά. Είναι το πιο δύσκολο κοινό. Παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον το έργο, δεν έφυγε κανείς, γέλασαν πολύ και σας χειροκρότησαν θερμά. Μπράβο σας.

Μου είπε ότιστις φυλακές λειτουργεί σχολείο Δημοτικό. Επίσης,  Γυμνάσιο με 6 μαθητές και Λύκειο με 6 μαθητές οι οποίοι συμμετείχαν στις προαγωγικές εξετάσεις, όπως όλοι οι μαθητές. Η εξέτασή τους έγινε στα Σχολεία της Νέας Αγχιάλου σε ειδική φρουρούμενη αίθουσα. Προβιβάστηκαν όλοι τους.

Στις 22-7-2014, Τρίτη, στο Γηροκομείο Καρδίτσας, παρουσιάσαμε την ίδια κωμωδία. Εδώ το περιβάλλον είναι πολύ διαφορετικό. Οι θεατές μας ήταν περίπου 15 γυναίκες τρίτης ηλικίας, με μπαστουνάκια, με πι, αλλά και καλοστεκούμενες. Τους προσφέραμε στιγμές ξενοιασιάς, γέλιου και χαράς, ένα ευχάριστο διάλειμμα, στη μοναξιά τους και στα πολλά προβλήματά τους. Στο τέλος της παράστασης, μας ευχαρίστησαν με ένα χαμόγελο και μας προσκάλεσαν να ξαναπάμε. Θα ξαναπάμε.

Η έκπληξη των παραστάσεων ήταν ένας θεατής, δηλωμένος θαυμαστής μας, 85 ετών, με δύο εγκεφαλικά και με βηματοδότη. Δεν είναι ούτε τρόφιμος των φυλακών ούτε του Γηροκομείου. Όμως μας ακολουθεί, παρακολουθεί την παράσταση, γελάει πολύ και συνεχώς μας συγχαίρει. Το γέλιο και η χαρά, λέει, του δίνουν ζωή.

Ως τώρα πραγματοποιήσαμε εκατοντάδες τέτοιες παραστάσεις σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, εισπράξαμε τη χαρά και την ευγνωμοσύνη αυτών των ανθρώπων και μία τιμητική ένταξη του Θεάτρου μας από το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας στους φορείς που προσφέρουν κοινωνική φροντίδα και εθελοντισμό.

Αυτή την κωμωδία μας πρέπει να τη δουν όλοι. Αξίζει. Οι Δήμαρχοι και Σύλλογοι, για συνεργασία, μπορούν να τηλεφωνήσουν στον Δημήτρη Ρήτα, κιν. 6976074465.

Με τιμή

Ο Διευθυντής του Θεάτρου

Δημήτρης Απ. Ρήτας, φιλόλογος, συγγραφέας, στιχουργός

Προηγούμενο άρθρο Να αναβαθμιστεί σε Περιφερειακό Ιατρείο το Αγροτικό Ιατρείο Μαγουλίτσας
Επόμενο άρθρο Ερώτηση Τσιάρα για χαμηλότερη και δικαιότερη φορολογία