Ειδήσεις

Εβδομάδα εκδηλώσεων από τους ρομά της Καρδίτσας


Η μη κυβερνητική οργάνωση «Ρομά Χωρίς Σύνορα» στα πλαίσια της Πανελλήνιας Ημέρας Καθαρισμού στις 2 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί εθελοντικός καθαρισμός στον οικισμό της Μαύρικας Καρδίτσας σε συνεργασία με το Δήμο Καρδίτσας.

Βέβαια οι δράσεις και οι εκδηλώσεις δεν σταματάνε εκεί καθώς  στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας των Ρομά που εορτάζεται στις 8 Απριλίου σε όλο τον κόσμο, οι «Ρομά Χωρίς Σύνορα» θα διοργανώσουν τριήμερο εκδηλώσεων στους Τσιγγάνικους Οικισμούς του Νομού Καρδίτσας.

Ημέρα αυτή έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα του Έθνους των Ρομά σε ανάμνηση του 1ου Παγκοσμίου Συνεδρίου των Ρομά που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο στις 8 Απριλίου του 1971 και έθεσε τις βάσεις για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους από την διεθνή κοινότητα.

Γι΄ αυτό οι  Ρομά Χωρίς Σύνορα  την πρώτη ημέρα της εβδομάδας εκδηλώσεων  θα διοργανώσουν εθελοντικές  δράσεις καθαρισμού και δέντρο φύτευσης των κοινόχρηστών χώρων στους Οικισμούς της Μαύρικας  Καρδίτσαςτου  Παλιού Οικισμού Σοφάδων και της Νέας Ζωής που εδρεύουν στα διοικητικά όρια της περιφερειακής ενότητας Καρδίτσας, του Δήμου Καρδίτσας και Σοφάδων αντίστοιχα. Επίσης εκείνη την ημέρα θα πραγματοποιηθεί ημερίδα «Ατομικής Υγιεινής» σε μαθητές του 4ο Δημοτικού Σοφάδων από τις επισκέπτριες υγείας του Κέντρου Υγείας Σοφάδων.

Την δεύτερη ημέρα για πρώτη φόρα στην τοπική ιστορία της περιοχής μας θα πραγματοποιηθεί «εκπαιδευτική επίσκεψη Τσιγγάνων γυναικών» στο βόλο.  Μια δράση που στόχο έχει να βγάλει τις Τσιγγάνες έξω από την κοινότητα των Ρομά για  να συναναστραφούν και να γνωριστούν με άλλους ανθρώπους,  ανταλλάζοντας απόψεις και ιδέες.  Επίσης σκοπός της δράσης είναι η κοινωνικοποίηση και η γνωριμία  της Τσιγγάνας με άλλες γειτονικές κουλτούρες και πολιτισμούς.

Τέλος η μη κυβερνητική οργάνωση «Ρομά Χωρίς Σύνορα»  την τελευταία ημέρα του τριημέρου εκδηλώσεων θα πραγματοποιήσει τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης των ευπαθών ομάδα Ρομά και ανάδειξης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών γνωρισμάτων του Τσιγγάνικου Πολιτισμού μέσα από  μουσικά σύνολα και συγκροτήματα που θα αποτελούνται από τους πρώτους  Ρομά  μουσικούς και οργανοπαίχτες, παίζοντας  παραδοσιακά τοπικά τσιγγάνικα τραγούδια συνοδευόμενοι  από τους νεότερους μουσικούς της κοινότητας των Ρομά κυρίως τα  εγγόνια και τα παιδιά τους.

Με τιμή το Δ.Σ.

 

Προηγούμενο άρθρο Για τον σακχαρώδη διαβήτη ενημερώθηκαν οι Μαυρομματιανοί
Επόμενο άρθρο Δημήτρης Παπουτσής: Στο ίδιο έργο θεατές