Ειδήσεις

Ελαστικές σχέσεις εργασίας, σχέσεις δουλείας και εκμετάλλευσης


Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων Ο.Τ.Α. Ν. Καρδίτσας με ομόφωνη απόφασή του καταγγέλλει την πολιτική της κυβέρνησης που  εφαρμόζει πάνω στον ίδιο δρόμο των μνημονίων όπως έκαναν και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις που υπέγραψαν τα μνημόνια.

Την πολιτική που θέλει να καλύπτονται οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες των Δήμων με προσωπικό με ελαστικές σχέσεις εργασίας (Ορισμένου Χρόνου, δίμηνα, Συμβάσεις Έργου, κ.λπ.) ή προσωπικού που συμμετέχει σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα, όπως αυτά της «Κοινωφελούς Εργασίας» με συμβάσεις 5 μηνών.

Αυτή την περίοδο γίνονται σε πολλούς Δήμους οι αιτήσεις για προσλήψεις για καθαρίστριες των σχολικών μονάδων με αμοιβή από 80 ευρώ έως 150 ευρώ το μήνα.

Αποδεικνύεται έτσι ότι το ζητούμενο για το πολιτικοοικονομικό σύστημα είναι ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.

Δεν μιλάμε για εργασία αλλά για ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ!!!
Δεν μιλάμε για μισθούς αλλά για ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ!!!

Η μόνιμη και σταθερή δουλειά εδώ και καιρό ακούγεται ως κάτι από τα «παλιά», ως κάτι μη αυτονόητο, ως ένα «κεκτημένο» που μπορούμε και να το ξανά διαπραγματευτούμε.

Η περίοδος των μνημονίων στην Ελλάδα ευνόησε και επέβαλε στη συνείδηση των περισσότερων εργαζόμενων ότι ο εργαζόμενος μπορεί να είναι και άνεργος, ότι πρέπει να παραιτηθεί από οποιαδήποτε διεκδίκηση, ότι η εργασία που καλείται για κάποιο διάστημα να κάνει μπορεί να μην αμείβεται με όσα δικαιούται.

Η θέση μας για την υποκατάσταση της μόνιμης και σταθερής εργασίας με τις πολύμορφες ελαστικές σχέσεις εργασίας που εισάγει η κυβέρνηση εξυπηρετώντας τις ανάγκες του κεφαλαίου και όχι τη μείωση της ανεργίας, είναι ξεκάθαρη και απαντά ακόμη και στα ερωτήματα που προσχηματικά ή για λόγους εντυπωσιασμού θέτουν κάποιοι που ήταν από τους πρώτους που εφάρμοσαν ή στήριξαν στο παρελθόν με τη στάση τους την επισφάλεια και ανασφάλεια της εργασίας.

Κατ’ αρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι πάγια θέση μας είναι η μόνιμη και σταθερή εργασία για να καλύπτονται όλες οι ανάγκες των υπηρεσιών του δημοσίου προς τους πολίτες.

Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, που θα έχει ίσες αμοιβές, ίδια δικαιώματα και θα καλύπτεται από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Οι συμβασιούχοι και οι προσωρινά απασχολούμενοι δημιουργούν «στρατιές» νέων ανέργων και ανακυκλώνουν το πρόβλημα, χωρίς πραγματικά να δίνουν λύσεις στην τραγική έλλειψη προσωπικού που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι, με σοβαρές συνέπειες στην εξυπηρέτηση των Δημοτών.

Καλούμε το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και την κυβέρνηση να βάλουν ένα τέλος στην πολιτική που επιβάλλεται από τους τοκογλύφους-δανειστές, εξυπηρετώντας εγχώρια και ξένα συμφέροντα και να απαντήσει στα προβλήματα των Δήμων και των Δημοτών που οφείλονται στην τραγική έλλειψη προσωπικού με προσλήψεις μόνιμων και όχι συμβασιούχων ή εργαζομένωνμέσω… Προγραμμάτων.

 

 

Για το Δ.Σ.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ                       ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΣΟΥΡΛΑΣ

 

Προηγούμενο άρθρο Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Σοφάδων
Επόμενο άρθρο Συνεργασία με φωτογράφο για την Παυσιλυπούπολη ζητά ο Δήμος Καρδίτσας