Ειδήσεις

Εμπειρίες & διδάγματα από το σεισμό του 1954 στους Σοφάδες


Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Εμπειρίες & διδάγματα από το σεισμό του 1954»  το πρωί της Παρασκευής στο Πνευματικό Κέντρο Σοφάδων.

Στην εκδήλωση, που διοργάνωσε ο Δήμος Σοφάδων με το Μορφωτικό Σύλλογο Σοφάδων, τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Σοφαδιτών Αθήνας και τον Σύλλογο Σοφαδιτών Ν. Μαγνησίας, κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Ευθύμιος Λέκκας, Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, Πρόεδρος Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας που ανέπτυξε το θέμα «Ο σεισμός των Σοφάδων – Το γεωδυναμικό και σεισμοτεκτονικό πλαίσιο της Θεσσαλίας».

Ακολούθως ο κ. Κωνσταντίνος Μιχαλάκης, Αρχιτέκτων Μηχανικός, PhD μίλησε για της Πλινθόκτιστες Οικοδομές στη Θεσσαλία και την αντισεισμική συμπεριφορά τους.

Εν τω μεταξύ στο χώρο του Πνευματικού Κέντρου παρουσιάστηκε Έκθεση ιστορικής φωτογραφίας με θέμα το σεισμό του 1954, ενώ έγινε και προβολή ιστορικών οπτικοακουστικών ντοκουμέντων.

Την εκδήλωση αρχικά προλόγισε η πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Σοφάδων κ. Κατερίνα Σταθοπούλου απευθύνοντας παράλληλα ένα σύντομο χαιρετισμό. Εν συνεχεία την εκδήλωση χαιρέτησε ο Αιδεσιμολογιότατος π. Ηλίας Γώγος.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Σοφάδων κ. Θάνος Σκάρλος καλωσόρισε τους ομιλητές τονίζοντας ότι ο σεισμός των Σοφάδων οφείλει να μας διδάξει για την αντιμετώπιση αυτού του φυσικού φαινομένου, ενώ επισήμανε την ανάγκη για τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου επιχειρησιακού σχεδίου διαχείρισης φυσικών καταστροφών. Προς αυτή την κατεύθυνση εξήρε της προσπάθειες του κ. Λέκκα που ηγείται του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας.

Ακολούθως αποσπάσματα – μαρτυρίες από την ημέρα του σεισμού του 1954 ανέγνωσαν η κ. Μαρία Βλόντζου, πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Σοφαδιτών Αθήνας και η κ. Ελένη Παπαλοπούλου πρόεδρος του Συλλόγου Σοφαδιτών Ν. Μαγνησίας.

Ο κ. Λέκκας

Στην έναρξη της ομιλίας του ο κ. Ευθύμιος Λέκκας τόνισε ότι η δεκαετία του ’50 σημαδεύτηκε από μεγάλες σεισμικές καταστροφές που οδήγησαν το 1959 στον πρώτο αντισεισμικό κανονισμό. Ακολούθως αναφέρθηκε στους τομείς ευθύνης του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να συντονίσει 47 δημόσιες υπηρεσίες.

Αφού συμπεριέλαβε τον σεισμό του 1954 στους πέντε μεγαλύτερους σεισμούς που έπληξαν την χώρα μας τα τελευταία 100 χρόνια, σημείωσε ότι το 80% της σεισμικής δραστηριότητας στην Ευρώπη συγκεντρώνεται στην Ελλάδα και στην Ιταλία. Όπως εξήγησε ο ελληνικός χώρος μετακινείται σταθερά προς την Αφρική κατά 10 με 20 εκατοστά το χρόνο.

Αναφερόμενος στη Θεσσαλία την χαρακτήρισε ως «αρκετά σύνθετη περιοχή» με έντονο ανάγλυφο. Υπογράμμισε ότι τα πετρώματα στην περιοχή Σμοκόβου για παράδειγμα είναι ωκεάνια, που σημαίνει ότι  κάποτε ο χώρος ήταν βυθισμένος ενώ στο Μουζάκι παρατηρούνται ηφαιστιογενή πετρώματα.

Ο κ. Λέκκας επισήμανε παράλληλα πως υπάρχει ένα πολύπλοκο σύστημα ρηγμάτων στην Θεσσαλία με μη ομαλή σεισμική δραστηριότητα. Παρατηρούνται είπε χρονικά διαστήματα με έντονη δραστηριότητα και διαστήματα με μικρή ή και ανύπαρκτη.

Σε ότι αφορά το σεισμό του 1954 προσδιόρισε με ακρίβεια πως προήλθε από ρήγμα 44 χιλιομέτρων με κατεύθυνση Ανατολή-Δύση.

Υποστήριξε ακόμη ότι με βάσει τα δεδομένα μπορεί να αντιμετωπιστεί ένας σεισμός μέχρι 6,5 ρίχτερ. Για το αν μπορεί η ευρύτερη περιοχή των Σοφάδων να ξαναδώσει σεισμό 7 ρίχτερ δήλωσε ότι είναι πιθανό αλλά μετά από 50 χρόνια τουλάχιστον, καθώς τότε θα έχει συμπληρωθεί ένα μεγάλο διάστημα μη σεισμικής δραστηριότητας. Πρόσθεσε δε πως «έχουμε χρόνο να αντιμετωπίσουμε ένα μεγάλο σεισμό».

Ο κ. Μιχαλάκης

Ενδιαφέρουσα ήταν η ομιλία και του κ. Κωνσταντίνου Μιχαλάκη για τις Πλινθόκτιστες Οικοδομές στη Θεσσαλία.

Όπως είπε η χρήση της ωμής πλίνθου γίνεται εδώ και 8.000 χρόνια, σημειώνοντας πως τα κύρια συστατικά της είναι η λάσπη και το άχυρο.

Στο ερώτημα αν μπορεί σήμερα να χρησιμοποιηθεί εκ νέου τόνισε ότι ο αειφόρος σχεδιασμός μας οδηγεί στην επανεξέταση κάποιων υλικών, συμπληρώνοντας πως το χώμα ασκεί χρήσιμες γήινες παρεμβάσεις.

Υποστήριξε ότι πυλός εξασφαλίζει καλή ακουστική μόνωση αλλά και θέρμανση, έχει χαμηλό κόστος εξόρυξης ενώ δεν απαιτεί ενεργοβόρα επεξεργασία.

Συμπερασματικά δήλωσε πως η διάσωση της παγκόσμιας πολιτισμικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και η προστασία του περιβάλλοντος μπορούν να οδηγήσουν στην επανεξέταση υλικών, υπογραμμίζοντας όμως ότι χρειάζεται χρόνος ερευνών προκειμένου να φτάσουμε σε σαφή συμπεράσματα για δόμηση με πλίνθους.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Στη βελτίωση του δρόμου Γόμφοι-Λαζαρίνα προχωρά η Περιφέρεια
Επόμενο άρθρο Εβδομαδιαίο πρόγραμμα Κ.Α.Μ. Καρδίτσας