Εμπλουτισμός των βιότοπων του νομού Καρδίτσας με ορεινή πέρδικα


Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Καρδίτσας, για πρώτη φορά στην ιστορία του, ολοκλήρωσε την διαδικασία του εμπλουτισμού των βιοτόπων του νομού Καρδίτσας με το είδος της ορεινής πέρδικας, alectoris graeca, σύμφωνα με την σχετική απόφαση 1208/66896/20-6-2011 της Δν/σης Δασών Καρδίτσας.

Συγκεκριμένα, στο προηγούμενο χρονικό διάστημα, με απόλυτη διακριτικότητα, απελευθερώθηκαν 44 άτομα ορεινής πέρδικας σε απαγορεύσεις θήρας ορισμένου χρόνου και σύμφωνα με τα οριζόμενα στην εγκεκριμένη μας μελέτη για το είδος αυτό. Η διαδικασία πραγματοποιήθηκε υπό την επίβλεψη των αρμόδιων δασικών υπαλλήλων Κώστα Νάπα, Παναγιώτη Βασιλείου και των υπευθύνων του Συλλόγου μας.

Είχε προηγηθεί η προμήθεια των ατόμων της ορεινής πέρδικας από το Δημόσιο εκτροφείο Βουτύρου στο Καρπενήσι στο οποίο εκτρέφεται και αναπαράγεται το συγκεκριμένο είδος. Οι πέρδικες που απελευθερώθηκαν φέρουν στο πόδι ένα χαρακτηριστικό πλαστικό δακτυλίδι, ενέργεια που θα μας βοηθήσει να παρακολουθήσουμε την εξάπλωση και τη συμπεριφορά τους καθώς και τα ποσοστά επιβίωσης των ατόμων αυτών στο φυσικό τους περιβάλλον. Παρακαλούμε κάθε κυνηγό που μελλοντικά θα θηρεύσει μια τέτοια πέρδικα να επιστρέψει το δακτυλίδι στο Σύλλογό μας για την συγκέντρωση των στοιχείων του προγράμματος.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου οφείλει να ευχαριστήσει τις Δασικές Αρχές,  την Ζ΄Κυνηγετική Ομοσπονδία Θεσσαλίας και την θηραματολόγο της Γεωργία  Στεργιοπούλου, που  συνέταξαν και ενέκριναν την σχετική έκθεση εμπλουτισμού, συμβάλλοντας στην διατήρηση του θηραματικού κεφαλαίου του είδους αυτού στους βιοτόπους του νομού μας. Από τους κυνηγούς ζητούμε να διαχειρίζονται σωστά και με σεβασμό την πετροπέρδικα των βουνών μας και να αναφέρουν αρμοδίως κάθε παράνομη πράξη που έρχεται σε αντίθεση με την νομιμότητα και τους κυνηγετικούς κανόνες που διέπουν το κυνήγι.

 

το  Δ.Σ.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Επίσκεψη του Δημοτικού Σχολείου Μαγούλας στην παιδική βιβλιοθήκη « Άγγελική Βαρελλά» της πλατείας «Δημ. Γιολδάση» του Δ.Ο.Π.Α.Κ.
Επόμενο άρθρο Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε φέτος ο εορτασμός της Καθαράς Δευτέρας από τον Μορφωτικό Σύλλογο Σταυρού