Ειδήσεις

Εντυπωσίασε το κλέψιμο της αρκούδας στο Αγναντερό


Ιδιαίτερα πλούσιο ήταν το Αποκριάτικο πρόγραμμα στο Δήμο Μουζακίου καθώς όλο το τριήμερο έγιναν πολλές και ποικίλες εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα σ’ όλα σχεδόν τα χωριά του Δήμου.

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν την Καθαρή Δευτέρα στο Αγναντερό με την αναπαράσταση του εθίμου «Η αρπαγή της αρκούδας». Πάνω από 200 εθελοντές συμμετείχαν στις εκδηλώσεις του Αγναντερού που ξεκίνησαν την Κυριακή των Απόκρεων με την αναπαράσταση του Καραγκούνικου Γάμου υπό τους ήχους παραδοσιακής δημοτικής μουσική.

Πρόκειται για την αναπαράσταση του παραδοσιακού καραγκούνικου γάμου που λαμβάνει χώρα εδώ και πολλά χρόνια και αποτελεί ορόσημο για την ευρύτερη περιοχή με έντονα τα στοιχεία της παράδοσης. Στην τελετή του γάμου ξεχώρισε η νύφη με καραγκούνικη ενδυμασία, ο γαμπρός και οι βλάμηδες με φουστανέλα και τσαρούχια. Από την τελετή βέβαια δεν έλειψαν οι «κουδουνάδες», οι οποίοι έχουν κάνει την εμφάνισή τους μέρες πριν, προκαλώντας θόρυβο στο χωριό. Πρόκειται για ομάδες μασκοφόρων, οι οποίοι τριγύριζαν καθόλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων στους δρόμους ντυμένοι με προβιές και ζωσμένοι με κουδούνια.

Την Καθαρή Δευτέρα έγινε η αναπαράσταση της αρκούδας, το κλέψιμο μιας αρκούδας από τους χωρικούς (κουδουνάδες) και προσφέρθηκαν νηστίσιμα εδέσματα (φασολάδα, λαγάνα) και άφθονο κρασί στους παραβρισκόμενους.

Το καρναβάλι στο Αγναντερό είναι μια ξεχωριστή εκδήλωση για όλο το Νομό μας και όχι μόνο. Η αναπαράσταση του καραγκούνικου γάμου, οι «κουδουνάδες» και τα άλλα δρώμενα εντυπωσίασαν τους πάρα πολλούς επισκέπτες με το κέφι και την ευρηματικότητά τους.

Επίσης το τριήμερα πραγματοποιήθηκαν και οι παρακάτω εκδηλώσεις:

Κυριακή απόγευμα

Στο Μαυρομμάτι πραγματοποιήθηκε αποκριάτικη εκδήλωση στην πλατεία του χωριού με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια και αποκριάτικα εδέσματα

Στη Λαζαρίνα έγινε αποκριάτικο πάρτυ στο χώρο του σχολείου

Στη Μαγούλα έγινε αναπαράσταση του καραγκούνικου γάμου στην πλατεία του χωριού

Καθαρή Δευτέρα

Την Καθαρή Δευτέρα γιορτάστηκαν τα παραδοσιακά κούλουμα  στην Κρανιά, στο Ριζοβούνι, στη Γελάνθη, στην Πορτή και στο Φανάρι.

Πορτή

Ιδιαίτερα στη Γελάνθη η προσέλευση του κόσμου ξεπέρασε κάθε προηγούμενο καθώς κοντά στους 1000 επισκέπτες απ’ όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Καρδίτσα κλπ) απόλαυσαν τις νηστίσιμες λιχουδιές που ετοίμασαν οι εθελοντές του χωριού, υπό την καθοδήγηση του προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου κ. Τσιούμα.

Προηγούμενο άρθρο Τον Μητροπολίτη Θεσ/δος επισκέφθηκε ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Δ/ντής
Επόμενο άρθρο Παράταση προθεσμίας υποβολής εργασιών συμμετοχής σε Συνέδριο