Ειδήσεις

Εντυπωσιασμένη η Κριτική Επιτροπή του 34ου ΦΘ από το επίπεδο της διοργάνωσης


Τις εντυπώσεις τους από την οργάνωση του 34ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας (που πραγματοποιεί η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων του Νομού από 9 έως 18 Μαρτίου στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο) αλλά και τις απόψεις-παρατηρήσεις τους για το πως ο θεσμός θα μπορούσε να αναβαθμιστεί ακόμη περισσότερο κατέθεσαν τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής κατά τη διάρκεια σχετικής συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν προς τα τοπικά μέσα ενημέρωσης το πρωί της Παρασκευής 16 Μαρτίου στα γραφεία της Ένωσης.

Ο σκηνοθέτης Βασίλης Κυρίτσης, ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Μηνάς Βιντιάδης, ο μουσικοσυνθέτης Λουκάς Θάνος, η σκηνογράφος-ενδυματολόγος Χριστίνα Κωστέα και ο ηθοποιός Παύλος Βησσαρίου, που έχουν αναλάβει το δύσκολο έργο της αξιολόγησης των οχτώ συνολικά παραστάσεων που περιλαμβάνει το διαγωνιστικό μέρος του Φεστιβάλ, εξήραν το επίπεδο της διοργάνωσης και έκαναν λόγο για έναν πολύ επιτυχημένο θεσμό που ξεχωρίζει πανελλαδικά και το αξίζει.

Πιο αναλυτικά, υπογράμμισαν τα ακόλουθα:

 

Βασίλης Κυρίτσης, σκηνοθέτης – Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής

«Είμαι εδώ για όγδοη φορά. Βρίσκομαι στην πόλη της Καρδίτσας συμμετέχοντας σε ένα από τα καλύτερα Φεστιβάλ πανελλαδικά.

Μέχρι σήμερα, που έχει γίνει το μεγαλύτερο κομμάτι, μπορούμε με βεβαιότητα και να συνομολογήσουμε μαζί με τους θεατές που κάθε βράδυ γεμίζουν το Κινηματοθέατρο ότι λειτουργεί με επιτυχία και μάλιστα παρά την κρίση η οποία έδειξε τα δόντια της και στις συμμετοχές, πράγμα που εγώ προσωπικά, επειδή συμμετέχω και σε άλλα Φεστιβάλ, έχω σημειώσει ότι συμβαίνει το ίδιο ακριβώς. Δεν υπάρχουν χρήματα για να λάβουν μέρος όσο τον δυνατόν περισσότερα σχήματα.

Παρόλα αυτά η επιτυχία είναι διαπιστωμένη. Συνεχίζεται κάθε χρόνο. Εγώ θέλω να σταθώ σε ένα σημείο. 34 χρόνια. Ένας αριθμός που κάτι σημαίνει. Σημαίνει 274 παραγωγές – παραστάσεις. Αυτό μεταφράζεται σε 274 Έλληνες και ξένους θεατρικούς συγγραφείς. 34 χρόνια σημαίνει επίσης ότι συμπληρώνεται μια γενιά ανθρώπων που γεννήθηκε και γαλουχήθηκε παράλληλα με τα σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα που συμβαίνουν σε αυτή την πόλη. Αυτά είναι το Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου και τα Καραϊσκάκεια το καλοκαίρι.

Ήδη το Φεστιβάλ μπήκε στην αρχή της δεύτερης γενιάς. Επομένως, 274 συγγραφείς και 274 έργα-παραστάσεις σημαίνει ότι υπάρχουν μεγάλα αποθέματα γνώσης, σημαίνει ότι πράγματι η πνευματική καλλιέργεια βαδίζει σταθερά σε μονοπάτια πρωτόγνωρα για επαρχιακή πόλη. Σημαίνει ότι δημιουργήθηκε αυτή η συγκριτική σκέψη που δημιουργεί το καλύτερο περιεχόμενο προόδου για τον θεατή-άνθρωπο-πολίτη αυτής της χώρας.

Θεωρώ επίσης πολύ σημαντικά τα σεμινάρια και τις παράλληλες εκδηλώσεις που συνεχίζονται καθημερινά με μεγάλη συμμετοχή κοινού».

 

 Μηνάς Βιντιάδης, δημοσιογράφος-συγγραφέας

«Πέρα από τα αυτονόητα μπράβο στην Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων,  μπράβο στο θεατρόφιλο κοινό, μπράβο στις ομάδες που ήρθαν και σε αυτές που έθεσαν υποψηφιότητα, μπράβο στην Κριτική Επιτροπή, θέλω να πω ένα μεγάλο μπράβο στους δημοσιογράφους, στους συναδέλφους μου. Γιατί δεν είναι πάντα το αυτονόητο κάθε μέρα στις πολιτιστικές σελίδες αλλά και στα υπόλοιπα ηλεκτρονικά μέσα να υπάρχει μια πάρα πολύ μεγάλη κάλυψη του Φεστιβάλ και όχι μόνο και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Στη συνέχεια, θέλω να αναφερθώ στα σεμινάρια γιατί νομίζω ότι εκεί είναι η μεγάλη δύναμη. Δεν είναι μόνον τα οχτώ έργα που άλλες φορές θα είναι καλά και άλλες φορές θα είναι πάρα πολύ καλά, δεν μόνον η Κριτική Επιτροπή, ούτε οι προσκεκλημένοι (πολύ σημαντικοί και φέτος), αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι τα σεμινάρια.

Οι άνθρωποι που ήρθαν, που δίδαξαν, τα παιδιά του σχολείου που γέμιζαν την αίθουσα. Και θέλω να μιλήσω και για το δικό μου θεατρικό σεμινάριο που ολοκληρώνεται το απόγευμα της Παρασκευής με 25 υπέροχους συνεργάτες, παιδιά, μεγάλους, μαθητές, φοιτητές, νοικοκυρές, άνθρωποι κάθε ηλικίες που για εβδομάδα επί δύο ώρες την ημέρα διάβαζαν, έγραφαν, είχαν ιδέες, γελούσαν, συγκινούνταν.

Έχω την αίσθηση ότι αν μετά από χρόνια το Φεστιβάλ θα συνεχίσει να υπάρχει, τότε αν ένας συγγραφέας Καρδιτσιώτης γράψει ένα έργο θα είμαστε περήφανοι γι ΄ αυτόν ή αν ένας Καρδιτσιώτης προοδεύσει ή άνθρωποι που θα ασχοληθούν με το θέατρο ως θεατρολόγοι ή ως μουσικοί, ως συνθέτες.

Μακάρι αυτή η πόλη και η ευρύτερη περιοχή να μας δώσουν στο μέλλον ταλέντα που θα γίνουν αξίες»

 

Λουκάς Θάνος, μουσικοσυνθέτης

«Βλέπω εδώ ότι η Καρδίτσα αγαπάει πάρα πολύ το θέατρο. Είναι συγκινητική η επαφή που είχα με όλους τους ανθρώπους. Έκανα φίλους και κάνω ακόμη. Βλέπω ότι το Φεστιβάλ έχει γνώση τόσο πολλά χρόνια. Και αυτό ισχύει. Από τη μία υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που το στηρίζουν αλλά πιο πολύ οι θεατές είναι εκείνοι οι οποίοι στηρίζουν την Τέχνη. Όταν υπάρχουν θεατές συνεχίζει να υπάρχει και η Τέχνη. Άρα, είναι ένα κοινό το οποίο έχει γαλουχηθεί, ήταν και προφανώς έχει γίνει ακόμα πιο θεατρόφιλο. Βλέπω τις αντιδράσεις, βλέπω με πόση κατάνυξη παρατηρούν και παρακολουθούν τις παραστάσεις.

Αυτό είναι συγκινητικό όπως επίσης συγκινητικό είναι το γεγονός ότι οι άνθρωποι που είναι πάνω στη σκηνή είναι ερασιτέχνες. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί το κάνουν μόνο από την αγάπη τους.

Νιώθω πολύ χαρούμενος που ήρθα για πρώτη φορά σε αυτή την πόλη και σε αυτό το Φεστιβάλ γιατί υπάρχει μια φοβερή φιλοξενία, αγάπη αλλά και ουσιαστική αντιμετώπιση στα πράγματα.

Βλέπω ότι όλο αυτό μπορεί να συνεχίσει για πάρα πολλά χρόνια ακόμα»

 

Χριστίνα Κωστέα, σκηνογράφος-ενδυματολόγος

«Για μένα είναι η πρώτη φορά που έρχομαι στην πόλη της Καρδίτσας και που συμμετέχω στο Φεστιβάλ.

Καταρχήν θέλω να ευχαριστήσω την Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων που με κάλεσε και να τους ευχαριστήσω όλους για την πολύ ωραία φιλοξενία που προσφέρουν σε όλους μας.

Για μένα είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι σε μια εποχή όπου υπάρχουν τόσες αντικειμενικές δυσκολίες, άνθρωποι από πολύ διαφορετικές επαγγελματικές κατηγορίες και ηλικίες καταφεύγουν στο θέατρο.

Στη διάρκεια αυτών των ημερών που βρίσκομαι εδώ είχα τη δυνατότητα να παρακολουθήσω κάποιες πολύ καλές και φιλότιμες προσπάθειες και εύχομαι να συνεχίσουν να δείχνουν την ίδια διάθεση και τον ίδιο ζήλο για να κάνουν θέατρο.

Επιπλέον θέλω να ευχηθώ στην Ένωση να συνεχίσει να διοργανώνει αυτό το Φεστιβάλ για πολλά χρόνια ακόμα»

 

Παύλος Βησσαρίου, ηθοποιός

«Θα ξεκινήσω με ευχαριστίες απέναντι στην άψογη οργάνωση που έχει κάνει η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων. Επίσης θέλω να σταθώ στο γεγονός ότι το Υπουργείο Πολιτισμού για πρώτη φορά φέτος αγκαλιάζει αυτό το θεσμό. Μας γεμίζει ευτυχία γιατί το Υπουργείο Πολιτισμού μπορεί να συνδέσει και να δημιουργήσει έναν πολιτιστικό χάρτη πανελλαδικά μέσω της Τέχνης του θεάτρου. Ένα μεγάλο κομμάτι ανήκει στους εθελοντές. Και επίσης αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Περιφερειάρχη κ. Αγοραστό, τον Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας κ. Τσιάκο, τον δήμαρχο Καρδίτσας κ. Αλεξάκο και τον Πρόεδρο της ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Κωτσό γιατί και οικονομικά αλλά ηθικά στηρίζουν το Φεστιβάλ.

Εννοείται ότι χωρίς το κοινό της πόλης μας, το οποίο αγκαλιάζει τις παραστάσεις, δεν θα μπορούσε να γίνει τίποτα.

Θέλω να απευθυνθώ σε όλες τις θεατρικές ομάδες και να αναφέρω ότι αυτό που κάνουν είναι πάρα πολύ σημαντικό διότι μέσω της Τέχνης του θέατρου, και σε μια περίοδο όπου τα συναισθήματα όλων μας πλέον έχουν αλλάξει και προσπαθούμε να τα φέρουμε στην επιφάνεια, όλες αυτές οι ομάδες συγκροτούν όλες αυτές τι Τέχνες με τέτοιο τρόπο ώστε να μην ξεχάσουμε τις ρίζες μας»

 

Μανώλης Στεργιόπουλος, Πρόεδρος Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας

«Βρισκόμαστε στα δύο τρίτα του χρόνου του 34ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας και μπορώ να πω ότι μας αξίζει που έχουμε χαμόγελο. Ζούμε ένα πάρα πολύ ωραίο Φεστιβάλ και θέλω να απευθύνω τις θερμές μου ευχαριστίες σε αυτή την καταπληκτική Κριτική Επιτροπή και αυτό όχι μόνο για την ξεχωριστή αξία του καθενός αλλά και για την πολύ ωραία συμπεριφορά που έχουν επιδείξει.

Επίσης θέλω να αναφέρω ότι φέτος ξεχωρίζει και ο αριθμός όπως επίσης και ο τρόπος διεξαγωγής των σεμιναρίων διότι το κοινό μας είναι ιδιαίτερα εκπαιδευμένο με αυτά και τα περιμένει με μεγάλο ενδιαφέρον. Και βλέπω και μια διαφορετική διάθεση από το νεανικό κοινό.

Κατά τα λοιπά και οι παραστάσεις έχουν πάει καλά και η προσέλευση του κοινού είναι ικανοποιητική.

Την Κυριακή, που ολοκληρώνεται το Φεστιβάλ, έχουμε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενούμε τον Μπάμπη Στόκα που θα συμπράξει με το Μουσικό Σχολείο Καρδίτσας».

 

Χρήστος Τσιαλούκης, Γενικός Γραμματέας Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας

«Ως Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων ευχαριστούμε θερμά την Κριτική Επιτροπή, όλους τους θιάσους, όλους τους συνδιοργανωτές και όλους τους εθελοντές.

Ευχαριστούμε επίσης και το Μουσικό Σχολείο Καρδίτσας που την Κυριακή, στη λήξη του Φεστιβάλ, θα παρουσιάσει ένα εξαιρετικό πρόγραμμα».

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Συνάντηση του Δημάρχου με τον Περιφερειακό Διοικητή Π.Υ. Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Σε τουριστική έκθεση στο Βερολίνο ο Β. Τσιάκος