Πρωτοσέλιδο

Επίτιμος Δημότης Σοφάδων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας


Επίτιμος Δημότης του Δήμου Σοφάδων, ανακηρύχθηκε την Τρίτη 21 Μαρτίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στο πλαίσιο της παρουσίας του στις εορταστικές εκδηλώσεις της Επετείου της τελευταίας μάχης της Θεσσαλικής Επανάστασης της 21ης Μαρτίου 1878 που πραγματοποιήθηκαν στην Ματαράγκα.

«Επιφορτίζομαι, με συγκίνηση αλλά και απόλυτη αίσθηση της ευθύνης μου, το χρέος να φανώ άξιος αυτής της τιμής που σήμερα κάνατε όχι στο πρόσωπό μου αλλά στον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας», ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος, στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο Σοφάδων.

pavlopoulos-1

Η τελετή επιτιμοποίησης, παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου ξεκίνησε με την εκφώνηση του Δημάρχου Σοφάδων κ. Θάνου Σκάρλου, ο οποίος τόνισε:

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε, Καλώς ήλθατε στο Δήμο Σοφάδων

Σας υποδεχόμαστε σήμερα στο Δήμο μας όπου στις 21η Μαρτίου 1878 η ιστορία της χώρας μας και του τόπου μας κατέγραψε άλλη μια χρυσή σελίδα.

Εκείνο το Μάρτη έγινε η μάχη της Ματαράγκας – Πετρομαγούλας, που έμελλε να αναδειχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους σταθμούς της Ελλάδας. Λιγότεροι από 200 Έλληνες επαναστάτες, οπλισμένοι με τον ατομικό τους οπλισμό μόνο, συνέτριψαν σε ολοήμερη μάχη τακτικό Τουρκικό στρατό 4500 ανδρών, με 600 ιππείς και 4 κανόνια.

pavlopoulos-3

Η σημαντική νίκη των ελάχιστων Ελλήνων μαζί με τις υπόλοιπες νίκες της επαναστάσεως του 1878, ήταν η απαρχή των εξελίξεων που οδήγησαν στην απελευθέρωση της Θεσσαλίας το 1881.

Σήμερα 139 χρόνια μετά, για να μην κληθούμε να γιορτάζουμε επετείους χωρίς αντίκρισμα και χωρίς ουσία, πρέπει να αναστοχαστούμε την ιερή παρακαταθήκη αυτών που αγωνίστηκαν και έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι.

Όπως έλεγε και ο Ουίνστον Τσόρτσιλ «ο λαός που ξεχνά την Ιστορία του δεν έχει μέλλον».

Στις μέρες μας όμως, συντελείται συρρίκνωση της ελευθερίας μας… Συρρίκνωση των διαχρονικών αξιών της χώρας μας.

Η παρουσία σας όμως, στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα αυτή τη δύσκολη χρονική περίοδο, μας δίνει δύναμη και ελπίδα. Γνωρίζετε καλά ότι η κοινωνία μας βρίσκεται σε σύγχυση, αφού βιώνει έντονα το αίσθημα της ανασφάλειας. Γνωρίζουμε όμως κι εμείς την καθοριστική συμβολή σας στις προσπάθειες να βγει η χώρα από το σημερινό αδιέξοδο όσο γίνεται πιο σύντομα και πιο ανώδυνα, τις παρεμβάσεις και την ενωτική δράση που σας διακρίνει.

pavlopoulos-4

Έχω τη βεβαιότητα ότι η παρουσία σας σήμερα εδώ θα αποβεί δημιουργική και γόνιμη για όλους. Διότι σε όλο τον βίο σας, λειτουργούσατε και λειτουργείται με σύνεση, δημιουργική συνεργασία στοχεύοντας στην ενότητα. Και σήμερα, που ο κοινωνικός ιστός της χώρας έχει διαρραγεί, έχουμε ανάγκη την ενότητα περισσότερο από κάθε άλλη φορά . Χρειαζόμαστε τη σεμνότητα, το ήθος και την ταπεινοφροσύνη που σας διακρίνει, τις παρεμβάσεις και την ενωτική σας παρουσία.

Κύριε πρόεδρε της Δημοκρατίας… με την παρουσία σας στην πόλη των Σοφάδων εκπέμπεται και ένα διαφορετικό μήνυμα. Ότι ο τόπος αυτός, μπορεί να στηριχτεί στις δικές του δυνάμεις. Όχι μόνο στις ανθρώπινες αλλά και στην πολιτιστική κληρονομιά, στην πλούσια ιστορία του και στην παράδοσή του. Ο Δήμος Σοφάδων είναι τόπος με ιδιαίτερα συγκριτικά πλεονεκτήματα και ξεχωριστές δυνατότητες, που εφόσον αξιοποιηθούν ορθολογικά, αποτελεσματικά και αποδοτικά, μπορούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις και τις προοπτικές ανάπτυξης.

Γι αυτό θέλω να σας προσκαλέσω να είστε δίπλα μας σαν δημότης, στηρίζοντας τις προσπάθειες αυτού του τόπου.

Ως ένδειξη βαθύτατης τιμής και αναγνώρισης της συνεισφοράς σας ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ως πολιτικός, ως καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, ως Έλληνας πολίτης και αναγνωρίζοντας το έργο σας ως πολυσχιδές, πολυσήμαντο και διεθνώς αναγνωρισμένο …’Είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα εκπροσωπώντας το Δημοτικό Συμβούλιο και όλους τους συμπολίτες μου, να ανακηρύσσω την Αυτού εξοχότητά σας ΕΠΙΤΙΜΟ ΔΗΜΟΤΗ Σοφάδων.»

Ακολούθως ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σοφάδων κ. Χαράλαμπος Παπαμαργαρίτης ανέγνωσε την απόφαση περί ανακήρυξης του Προέδρου της Δημοκρατίας σε επίτιμο Δημότη Σοφάδων. Στο σημείο αυτό ο Δήμαρχος κ. Σκάρλος παρέδωσε στον κ. Παυλόπουλο τον πάπυρο με την απόφαση ανακήρυξής του ως επίτιμου δημότη καθώς και τιμητική πλακέτα.

Εν συνεχεία το λόγο πήρε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας για την καθιερωμένη αντιφώνηση.

Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στην ιστορία της Θεσσαλικής Επανάστασης που τελικά οδήγησε στην απελευθέρωση της περιοχής, τονίζοντας πως οι Ελληνες «έχουν καταδείξει ότι τα μεγάλα και τα σημαντικά τα έχουμε επιτύχει ενωμένοι, ενώ κάθε διχόνοια επέφερε επώδυνα πλήγματα». Πρόσθεσε ότι «έχουμε χρέος, να πορευθούμε ενωμένοι για να αντιμετωπίσουμε την βαθιά κρίση»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφού υπογράμμισε ότι η Ελλάδα «ανήκει στο στενό πυρήνα της Ευρωζώνης» σημείωσε πως η πορεία μας προσδιορίζεται στην αταλάντευτη προσήλωσή μας στον ευρωπαϊκό δρόμο.

Στέλνοντας σαφές μήνυμα προς τους γειτονικούς λαούς και κυρίως προς την Τουρκία, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι “εμείς οι Έλληνες είμαστε εδώ και επιδιώκουμε τη φιλία και καλή γειτονία, δηλώνουμε όμως και αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα σύνορά μας, την εδαφική μας ακεραιότητα και την εθνική μας κυριαρχία, και ως τμήμα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, υπερασπιζόμαστε επίσης τα σύνορα, την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία και της Ευρώπης, και σε αυτό είμαστε ανυποχώρητοι”. Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να επαναλάβει ότι “βάση της ειρήνης και της φιλίας με την Τουρκία είναι το σύνολο του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου και κατά κύριο λόγο η συνθήκη της Λωζάνης, στην εφαρμογή της οποίας παραμένουμε πάντοτε ανυποχώρητοι και αυτό οφείλει να το καταλάβει και η γείτονα».

Μετά και την αντιφώνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας ο κ. Σκάρλος δώρισε στον κ. Παυλόπουλο και ένα πίνακα ζωγραφικής της καταξιωμένης Σοφαδίτισσας ζωγράφου Βούλας Δόγια.

 

Στην Ματαράγκα

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος έφτασε στο Δήμο Σοφάδων και συγκεκριμένα στη Ματαράγκα περίπου στις 10.30 το πρωί. Τιμητικά αγήματα της Αεροπορίας και του ΚΕΣΝ Ρούσσου απέδωσαν τις δέουσες τιμές ενώ τον Πρόεδρο υποδέχτηκαν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο Δήμαρχος Σοφάδων κ. Θάνος Σκάρλος και ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος.

Ο κ. Παυλόπουλος παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγ. Νικολάου στην οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κκ Τιμόθεος.

Μετά το πέρας της Δοξολογίας ακολούθησε η εκφώνηση του Πανηγυρικού από τον καθηγητή του Ανοικτού Πανεπιστημίου κ. Αντώνιο Αντωνίου.

Στην συνέχεια, πεζοπορώντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη στο Ηρώο της Κεντρικής Πλατείας Ματαράγκας όπου εψάλη επιμνημόσυνη δέηση και κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο Πεσόντων.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Σωκράτης Βασιλάκος: Η οικολογία θα πρέπει να είναι μια στάση ζωής για τον καθένα
Επόμενο άρθρο Θανατηφόρο τροχαίο με παράσυρση πεζού στην Ε.Ο. Λάρισας-Καρδίτσας