Επαγγελματικός τουρισμός στο νομό Καρδίτσας


Αν σας έλεγαν ότι το γραφείο σας δεν είναι στο κέντρο μιας μεγαλούπολης αλλά σε υψόμετρο 1.000 μέτρων και αντί για τους θορύβους της πόλης ακούγατε κελαηδίσματα πουλιών;

Κι αν αντί να βλέπετε από το παράθυρό σας τα απέναντι κλειστά παράθυρα άλλου ενός τερατόμορφου κτιρίου όμοιου με του δικού σας… βλέπατε τα καταπράσινα δάση από βελανιδιές και καστανιές, τότε σίγουρα χωρίς να το καλοσκεφτείτε θα το επιλέγατε με μεγάλη σας χαρά.

Τι σας εμποδίζει να το κάνετε πραγματικότητα;

Οι γρήγοροι ρυθμοί της δουλειάς, το άγχος της καθημερινότητας σας απασχολούν περισσότερο απ’ ότι νομίζετε. Λύσεις υπάρχουν αρκετές μα η καλύτερη βρίσκεται δίπλα σας…

Ο Νομός Καρδίτσας είναι ένας ανερχόμενος τουριστικός προορισμός. Βρίσκεται στο κέντρο της Ηπειρωτικής Ελλάδας σε απόσταση 300 χλμ. από την Αθήνα και 200 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Νομός αντιθέσεων και φυσικής ομορφιάς.

Σε απόσταση 30 χλμ. από την πόλη της Καρδίτσας, σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον βρίσκεται η λίμνη Νικολάου Πλαστήρα.

Η καταπράσινη φύση, με δάση από έλατα, βελανιδιές και καστανιές, τα καταγάλανα νερά της λίμνης και οι φιλόξενοι κάτοικοι διαμορφώνουν το χώρο όπου μπορείτε να ξεκουραστείτε, να οργανώσετε τα επιχειρηματικά σας σχέδια, να ανταμείψετε τους συνεργάτες σας, να ανταλλάξετε σκέψεις και απόψεις σε όμορφους χώρους με την παροχή κάθε είδους τεχνολογικής υποστήριξης.

Οι ξενοδοχειακές μονάδες στην πόλη της Καρδίτσας και στην περιοχή της λίμνης δίνουν τη δυνατότητα να ικανοποιήσετε όλες τις απαιτήσεις σας. Σύγχρονοι χώροι καθώς και πρόθυμο και εξυπηρετικό προσωπικό θα καλύψουν όλες σας τις ανάγκες δημιουργώντας ένα φιλικό περιβάλλον που θα σας ενθουσιάσει.

Και για τις ώρες εκτός δουλειάς;

Επιλογές που θα σας συναρπάσουν. Το φυσικό περιβάλλον θα σας σαγηνεύσει με την αρμονία των χρωμάτων και την εναλλαγή των εικόνων.

Όμορφες διαδρομές για πεζοπορία μέσα από καταπράσινα δάση, αθλητικές δραστηριότητες ήπιες ή εναλλακτικές (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, κανό, καγιάκ, ποδηλασία, ιππασία κ.α.) διαδρομές για 4 Χ 4, επισκέψεις σε ιστορικά μοναστήρια της περιοχής και φυσικά πανδαισία γεύσεων στις παραδοσιακές ταβέρνες με το ντόπιο κρασί και το τσίπουρο.

Αθλητικές δραστηριότητες στο νομό Καρδίτσας

ΟΡΕΙΒΑΣΙΑ

Οι φυσιολάτρες ορειβάτες και οι λάτρεις του περιπάτου στη φύση, είναι βέβαιο ότι θ’ αποζημιωθούν με τον καλύτερο τρόπο. Οι πλαγιές των βουνών προσφέρονται για σύντομης, ή μεγάλης διάρκειας πορείες, για άλλοτε ευκολότερες κι άλλοτε δυσκολότερες διαδρομές.

Ο ορειβατικός – χιονοδρομικός όμιλος Καρδίτσας δίνει σχετικές πληροφορίες ενώ λειτουργεί και το ορειβατικό καταφύγιο στη λίμνη Νικολάου Πλαστήρα.

ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΑ

Οι μοτοσικλετιστές της Καρδίτσας ενώθηκαν σε σύλλογο που τον ονομάζουν ΣΜΟΚ. Πραγματοποιούν πολλές εκδρομές σε όλη την Ελλάδα, οργανώνουν αγώνες στην περιοχή της λίμνης Πλαστήρα και συμμετέχουν σε αγώνες άλλων περιοχών.

Επίσης οργανώνουν happenings κάθε καλοκαίρι στη λίμνη πλαστήρα.

ΑΕΡΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ Αλεξίπτωτο πλαγιάς (παραπέντε)

Πολλές κορυφές είναι ιδανικές για πτήση σε διαμορφωμένες πίστες στις κορυφές Τέμπλα ή Αγκώνας (Νεράιδα) και Κουφόλογγος (Κρυονέρι) που προσφέρονται για ένα ολοκληρωτικό αγνάντεμα της καταπράσινης φύσης, των γραφικών οικισμών και των γαλάζιων νερών της λίμνης. Πίστες υπάρχουν ακόμη στην περιοχή Μουζακίου πριν από την Πορτή, στον Ελληνόπυργο και στην περιοχή Αγίου Γεωργίου. Ο τοπικός σύλλογος οργανώνει πολλές εξορμήσεις.

ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΒΟΥΝΟΥ(mountain bike)

Αποτελεί τη νέα πρόκληση για τον επισκέπτη της λίμνης. Στην περιοχή θα βρείτε τον απαραίτητο εξοπλισμό για ν’ απολαύσετε τις ατέλειωτες – με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας – διαδρομές, στους δρόμους πλάι στη λίμνη, στο γεμάτο έλατα και βελανιδιές δάσος , στο βουνό όπου έμπειροι οδηγοί αναλαμβάνουν την περιήγηση του επισκέπτη.

ΣΚΙ

Μικρό και συνεχώς εξελισσόμενο το χιονοδρομικό κέντρο Καραμανώλη προσφέρει ειδικά στα παιδιά αρκετή διασκέδαση με το χιόνι. Η περιοχή επίσης προσφέρεται και για σκι αντοχής στους δασικούς δρόμους της. Ζητήστε σχετικές πληροφορίες από τον Ορειβατικό – Χιονοδρομικό όμιλο Καρδίτσας

ΙΠΠΑΣΙΑ

Οι μικροί επισκέπτες και όχι μόνο μπορούν ν’ απολαύσουν έναν περίπατο με άλογα στην περιοχή της λίμνης στις εγκαταστάσεις που βρίσκονται μετά το Μορφοβούνι στο δρόμο προς Κρυονέρι.

ΨΑΡΕΜΑ

Στη λίμνη Πλαστήρα το ψάρεμα επιτρέπεται μόνο με καλάμι και ακολουθεί τις οδηγίες του Υπουργείου Γεωργίας. Άφθονο είναι το ψάρεμα σε πολλά ποτάμια της περιοχής. Ο σύλλογος των ψαράδων θα σας δώσει τις απαραίτητες πληροφορίες.

ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ

Οργανωμένοι χώροι για σκοποβολή υπάρχουν στο χωριό Ρούσσο, σε απόσταση 7 km από την Καρδίτσα, στη Σέκλιζα  και στη Νεράιδα στην περιοχή της λίμνης. Ο σκοπευτικός σύλλογος θα σας δώσει τις απαραίτητες πληροφορίες.

ΥΔΡΟΠΟΔΗΛΑΤΑ

Τα υδροποδήλατα και κανό στις πλαζ της λίμνης, δίνουν την ευκαιρία μιας άμεσης επαφής με τα πεντακάθαρα γαλάζια νερά της λίμνης και προσφέρεται για άθληση, ψάρεμα αλλά και ρομαντική βόλτα.

CANOEING

Οι φίλοι του Canoeing μπορούν να οργανώσουν τις εξορμήσεις τους στο ποτάμι “Μέγα Ρέμα” στην περιοχή του Μουζακίου.

Διαδρομές με αυτοκίνητο

Οι διαδρομές μέσα σε δάση με έλατα είναι μοναδικής ομορφιάς. Αν το αυτοκίνητό σας το επιτρέπει, περιπλανηθείτε στα δάση της περιοχής της λίμνης, ή επιχειρήστε εξορμήσεις προς την Αργιθέα. Συνδυάστε επισκέψεις σε μοναστήρια, αναβάσεις σε παρατηρητήρια, (ιδίως στην περιοχή της λίμνης) ή περάστε λίγο χρόνο σε κάποιο χωριό. Η επαφή με τους φιλόξενους κατοίκους είναι μια ευχάριστη έκπληξη.

Ορειβατική κατασκήνωση για παιδιά

Οι Διαδρομές action sports στα πλαίσια των προγραμμάτων υπαιθρίων δραστηριοτήτων τους, υλοποιούν από το 2002 ορειβατικά κατασκηνωτικά 7ήμερα πολυδραστηριοτήτων για παιδιά ηλικίας 6-16 ετών. Ο χώρος διαμονής των παιδιών είναι το Δασικό χωριό Καροπλεσίου. Ο τόπος που έχει επιλεγεί για τις δραστηριότητες είναι η περιοχή της λίμνης Ν. Πλαστήρα.

Η συμμετοχή στην ορειβατική κατασκήνωση αποτελεί μία εμπειρία μοναδική για τα παιδιά που  τους αφήνει πρωτόγνωρα βιώματα και μοναδικές και αξέχαστες αναμνήσεις. Μέσα από τις δραστηριότητες  θα βιώσουν την επαφή με τη φύση και τις χαρές που αυτή προσφέρει, θα μυηθούν στο ομαδικό πνεύμα και τη συνεργασία, θα αναπτύξουν πρωτοβουλίες και θα γνωρίσουν τον εαυτό τους, ανακαλύπτοντας τόσο τις σωματικές όσο και τις ψυχικές τους ικανότητες.

Ενδεικτικά το πρόγραμμα δραστηριοτήτων περιλαμβάνει:

Πεζοπορία   canoe στη λίμνη  ποδήλατο βουνού  κατασκήνωση στο δάσος  canyoing   στίβος περιπέτειας τοξοβολία   περιβαλλοντικά παιχνίδια  εργαστήρια καλλιτεχνικής έκφρασης (ζωγραφική, διάφορες κατασκευές κ.λ.π) προσανατολισμός   μαθήματα πρώτων βοηθειών 

Πεζοπορία

Όμορφες πεζοπορικές διαδρομές ανάμεσα σε δάση από έλατα βελανιδιές, καστανιές , δασικούς δρόμους και μονοπάτια, όπου εξερευνούμε την περιοχή γνωρίζουμε την πανίδα και την χλωρίδα της, συναντάμε σπήλαια και επισκεπτόμαστε παλιά μοναστήρια  και παραδοσιακούς νερόμυλους.

Προσανατολισμός

Παιχνίδι προσανατολισμού όπου αρχικά μαθαίνουμε να διαβάζουμε τον χάρτη και να χρησιμοποιούμε  πυξίδα, αλτίμετρο και  αζιμούθιο, και στην συνέχεια ψάχνουμε για  κρυμμένα σημεία που βρίσκονται σε ειδικά διαμορφωμένη  και σηματοδοτημένη περιοχή.

Ορειβασία     

1. Βουτσικάκι   υψ. 2154

Καταφύγιο Καραμανώλη -Τέμπλα- Βουτσικάκι

Απόσταση: 7 χλμ.

2. Τέμπλα υψ. 1824

Καταφύγιο Καραμανώλη -Τέμπλα

Απόσταση: 2,5 χλμ.

3.Νεράιδα-Μοναχό κλαρί – Καταφύγιο Καραμανώλη- Τέμπλα

Απόσταση: 6 χλμ.

Αναβάσεις γίνονται επίσης για ορειβατικούς συλλόγους στις κορυφές των Αγράφων.

Ωραία Κοιμωμένη, Πέντε Πύργοι, Φλυτζάνι, Μπορλέρο.

Ενδεικτικά ορισμένα από τα προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης:

– Το ποτάμι

– Το δάσος

– Χερσαία οικοσυστήματα, Υδατικά οικοσυστήματα, Αγροτικά οικοσυστήματα.

– Τα προγράμματα των υπαίθρων δραστηριοτήτων περιλαμβάνουν

– Το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού (εκμάθηση και χρήση πυξίδας – χάρτη)

– Υπαίθρια παιχνίδια συνεργασίας

– Μπάρμπεκιου κ.α.

– Canyoning σημαίνει διάσχιση φαραγγιών. Άλλοτε περπατώντας μέσα στο φαράγγι και άλλοτε χρησιμοποιώντας σχοινιά για τα rapell, διασχίζουμε το φαράγγι ανάμεσα σε σμιλεμένα από το νερό βράχια, λιμνούλες και μικρούς καταρράκτες πάντα με τη συνοδεία έμπειρων εκπαιδευτών. Υπάρχει δυνατότητα επιλογής ανάμεσα στα δύο πιο όμορφα φαράγγια της περιοχής.

– Μέγα Ρέμα στο Μουζάκι

– Φαράγγι του Κερεντάν στον Μπελοκομύτη

ΠHΓH: karditsa-net.gr

Προηγούμενο άρθρο Η γελοιογραφία της ημέρας
Επόμενο άρθρο Ξανθιές!!!