Ειδήσεις

Ερευνώντας το DNA – Του Σεραφείμ Δ. Μπαζάνη (Συγγραφέα – Ερευνητή)


Tα γράμματα «DNA» είναι η συντομία της αγγλικής μετάφρασης της λέξης «δεσοξυριβονουκλεϊκό οξύ», αν και μια τέτοια εξήγηση ελάχιστα βοηθάει το μέσο αναγνώστη. Ουσιαστικά το DNA είναι ένα μόριο. Μία οντότητα δηλαδή που είναι φτιαγμένη από άτομα χημικών στοιχείων ενωμένα μεταξύ τους, όπως ένα μόριο νερού ξέρουμε ότι είναι φτιαγμένο από δύο άτομα υδρογόνου και ένα άτομο οξυγόνου. Το DNA όμως δεν φτιάχνεται από άτομα 2 χημικών στοιχείων, αλλά από 5: Υδρογόνο (Η), Άνθρακα (C), Άζωτο (N), Οξυγόνο (O) και Φώσφορο (P).

mpazanis

Και η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε, όπως για το νερό, να πούμε και για ένα μόριο DNA ότι έχει ακριβώς τόσα άτομα, όπως για παράδειγμα υδρογόνου.

Αυτός είναι και ο λόγος που μιλάμε για το DNA του «Α», του «Κ» του σκύλου του ή το DNA της πιπεριάς: Σε όλους αυτούς τους ζωντανούς οργανισμούς, η ακριβής σύσταση του DNA είναι διαφορετική.

«Η ανακάλυψη ότι το DNA είναι ο φορέας της γενετικής πληροφορίας, είναι το αποτέλεσμα μιας σειράς επιστημονικών ερευνών που διήρκεσε πολλά χρόνια».

Το DNA λοιπόν, υπάρχει με διαφορετικό τρόπο σε οτιδήποτε έχει ζωή. Και αν αυτό το οτιδήποτε έχει ζωή αποτελείται από πολλά κύτταρα, τότε κάθε ένα κύτταρο του ξεχωριστά διαθέτει μια περιοχή του στην οποία βρίσκεται το DNA του.

Πρόκειται για την περιοχή που αποκαλούμε πυρήνα. Το θέμα είναι ότι αν διαφορετικό DNA υπάρχει σε κάθε τι ζωντανό, τότε εύλογα προκύπτει το ερώτημα: «τι κοινό υπάρχει στους διαφορετικούς τύπους DNA του πλανήτη»;

Μάλιστα, κάθε μελωδία του DNA αντιστοιχεί σε μία συγκεκριμένη λειτουργία για παράδειγμα στην κατασκευή ινσουλίνης, είτε αυτό το DNA βρίσκεται σε μία μύγα είτε σε έναν άνθρωπο. Ο τρόπος που διαβάζεται το DNA είναι ίδιος σε όλους τους ζωντανούς οργανισμούς! Αυτός είναι και ο λόγος που μπορούμε να μεταφέρουμε κομμάτια του DNA από τον ένα ζωντανό οργανισμό στον άλλο.

Σχετικά με τα πιο διαδεδομένα τεστ DNA που πραγματοποιούνται αναλύσεις είναι το τεστ εξακρίβωσης βιολογικής συγγένειας 1ου, 2ου ,3ου  έως 6ου βαθμού. Οι δικαστικές αίθουσες έχουν πλέον την δυνατότητα διενέργειας πραγματογνωμοσύνης, με αλάνθαστη ισχύ.

Προηγούμενο άρθρο Εγκαινιάστηκε η έκθεση αρχείου των ΓΑΚ
Επόμενο άρθρο Νέος Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου ο Γιώργος Ανυφαντής