Ερώτηση Τσιάρα για το μέλλον της εκτροπής του Αχελώου


Να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της κυβέρνησης για το μέλλον της εκτροπής του Αχελώου καλεί τον Υπουργό Υποδομών, κ. Χ. Σπίρτζη, ο βουλευτής Καρδίτσας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κώστας Τσιάρας, με σχετική ερώτηση, που κατέθεσε στην Βουλή.

Ο κ. Τσιάρας μάλιστα καλεί τον Υπουργό Υποδομών να διευκρινίσει, εάν είναι στις προθέσεις του υπουργείου να «δημιουργηθεί μια επιτροπή που θα εξετάσει τι θα μείνει από τα ημιτελή έργα και τι θα γκρεμιστεί», όπως αυτή εκφράστηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, κ. Γιάννη Τσιρώνη, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Καρδίτσα.  Όπως υπογραμμίζει στο κείμενο της ερώτησής του ο βουλευτής Καρδίτσας, οι αμφίσημες δηλώσεις του, κατά την σύσκεψη στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας, μάλλον δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για την τελική ολοκλήρωση ενός από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα στην Ελληνική περιφέρεια τα τελευταία χρόνια.

Ο πρώην υφυπουργός υπογραμμίζει μάλιστα το γεγονός, πως η τελευταία απόφαση 26/2014 του ΣΤΕ δίνει το περιθώριο σε εξαιρετικές περιπτώσεις μεγάλων τεχνικών έργων, τα οποία έχουν μείζονα σημασία για την εθνική οικονομία και ικανοποιούν ζωτικές ανάγκες του κοινωνικού συνόλου, όπως είναι η άρδευση του θεσσαλικού κάμπου και η ύδρευση των κάτοικων της Θεσσαλίας με επαρκή ποσότητα ποιοτικά κατάλληλου νερού, είναι δυνατό να επιτρέπονται επεμβάσεις σε προστατευόμενες περιοχές αυξημένου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος.

Μάλιστα όλα αυτά τα ζητήματα άρδευσης και ύδρευσης, της αποκατάστασης της υδατικής και περιβαλλοντικής ισορροπίας Θεσσαλία και της αναπτυξιακής – οικονομικης διάστασης του έργου τα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το διαμορφωθέν συνολικό σχέδιο διαχείρισης των υδάτινων πόρων Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, που προβλέπει την μεταφορά νερού από τον Αχελώο και το υδατικό διαμέρισμα της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, το οποίο είναι πλεονασματικό υδατικά και το οποίο πρέπει να υποστηριχθεί από την κυβέρνηση.

Όπως υπογραμμίζει ο βουλευτής Καρδίτσας, τις συνέπειες της καθυστέρησης ολοκλήρωσης των έργων, που φτάνουν ακόμα και σε φυσικές καταστροφές, που οφείλονται στα ημιτελή ή ανενεργά έργα, όπως το φράγμα Συκιάς, τις επωμίζεται ο νομός Καρδίτσας και ο αγροτικός κόσμος της περιοχής, που περιμένει ως μάννα το νερό. Για αυτό η κυβέρνηση και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος θα πρέπει να πάψουν να «πελαγοδρομούν» ανάμεσα στις «πράσινες» ευαισθησίες τους και στις ευθύνες τους για την ανάγκη προώθησης σημαντικών αναπτυξιακών έργων στην ελληνική περιφέρεια και να αποσαφηνίσουν τις διαθέσεις τους για το συγκεκριμένο έργο.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Συνάντηση εργασίας των Διοικητών των Νοσοκομείων Καρδίτσας και Τρικάλων
Επόμενο άρθρο Δημιουργική παραγωγική ανατροπή στη Θεσσαλία