Ειδήσεις

Ευλαβικό οδοιπορικό ομάδας μαθητών του 3ου ΓΕΛ Καρδίτσας


Σε εποχή που βασιλεύει το υλικό πνεύμα, εποχή παντοδυναμίας του τεχνικού πολιτισμού, εποχή καθίζησης των πνευματικών αξιών κατά την οποία η αλλοτρίωση απειλεί τις παραδόσεις και την εθνική ταυτότητα, μια ομάδα μαθητών της Β Λυκείου τολμά τη διαφορετικότητα και εισβάλει σ’ ένα χώρο ξένο μεν προς τις προκλήσεις και τις συνήθειες της καθημερινότητας τους αλλά οικείο δε με τις πνευματικές τους αναζητήσεις και γιατί όχι καταβολές.

Στόχος  ήταν μια εκπαιδευτική εκδρομή που τα οφέλη της θα αποτελέσουν εργαλεία ευαισθητοποίησης σε ότι αφορά το πολιτιστικό και θρησκευτικό γίγνεσθαι. Ένα από τα ωραιότερα και πολυτιμότερα ταξίδια που μπορεί να κάνει μαθητής κατά τη διάρκεια των σχολικών τους χρόνων , ο προορισμός στο Αποστολοβάδιστο νησί, την ‘’Ιερουσαλήμ’’ του Αιγαίου ‘’ΠΑΤΜΟ’’ , που θα τους συνοδεύει ως ‘’κιβωτός‘’ εν μέσω των σύγχρονων κατακλυσμένων καταστάσεων λειτουργώντας ως γυμναστήριο πνευματικής ζωής.

Δεν είναι σχήμα λόγου, ούτε μεταφορική φράση, είναι πραγματικότητα για ό,τι πει κανείς για την Αγιώνυμο νήσο Πάτμο. Πνευματικότητα, φυσική ομορφιά, ιερότητα, αυθεντικότητα είναι οι δικοί μας χαρακτηρισμοί που πηγάζουν από τις εντυπώσεις των καθηγητών και των μαθητών.

Είναι το νησί της πνευματικής γαλήνης και περισυλλογής, είναι το νησί όπου το 95 μ.Χ ο Θεός γύρισε το βλέμμα Του σ’ αυτό το μικρό ελληνικό νησί, αναζητώντας τον Ευαγγελιστή Ιωάννη, τον εξόριστο αγαπημένο μαθητή του Ιησού, για να του υπαγορεύσει το επιστέγασμα της Αγίας Γραφής την Αποκάλυψη. Από τότε η Πάτμος έμελλε να σφραγιστεί ανά τους αιώνες με το Θείο φως Του.

Σ’ αυτό λοιπόν το νησί της αποκάλυψης καθηγητές και μαθητές αρχίζουμε το πνευματικό ταξίδι της ιστορίας, προσπαθώντας να ακολουθήσουμε τα χνάρια των βημάτων του Ευαγγελιστού Ιωάννη με την ελπίδα να αποτυπωθούν ανεξίτηλα στο χώρο της ψυχής μας που ως άλλη κολυμβήθρα του ‘’Σιλωάμ’’ να μας οδηγήσει στη σωματική και ψυχική μας αρμονία.

Συγκίνηση, δέος, θαυμασμός είναι μερικά απ’ τα συναισθήματα που κατέκλυσαν όλους μας όταν ήρθαμε σε επαφή με τα λαμπρά σύμβολα της Ορθοδοξίας μας.

Το καστρομονάστηρο του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου με την πληθώρα των Βυζαντινών κειμηλίων και τη μοναδική στο είδος της βιβλιοθήκη με τα σπάνια χειρόγραφα, στέκει επιβλητικά ως κεφαλή και κορώνα του νησιού που σε συνδυασμό με τη συνεχή και αέναη παλλόμενη καρδιά του Ιερού Σπηλαίου της Αποκάλυψης δίνουν στην Πάτμο την αίσθηση του προκεχωρημένου φυλακίου του Ορθόδοξου Ελληνισμού έχοντας διάσπαρτο στον αέρα της το άρωμα της Ρωμιοσύνης.

Στους χώρους του Ιερού σπηλαίου της αποκάλυψης όλοι μας  Εκπαιδευτικοί και μαθητές μυηθήκαμε στην ομορφιά και το δέος περισσότερο με τη σιωπή, περισσότερο με την αφή, περισσότερο με την ενόραση ανιχνεύοντας στις λαξευμένες εσοχές του βράχου τα πατήματα και τα περάσματα του αγαπημένου μαθητή του Ιησού.

Κλείνοντας λοιπόν, λέμε ότι κάθε φορά που τελειώνει ένα ταξίδι ξεκινάει ένα άλλο. Και κάθε φιρά που τελειώνει ένα ταξίδι στην Πάτμο αρχίζουν τα σχέδια και ο προγραμματισμός του σχολείου μας για το επόμενο.

 

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ

                                            ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ

                                                           ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ 3ΟΥ ΓΕΛ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

 

Προηγούμενο άρθρο Κοινή επιστολή Θεσσαλών για τα έργα του Αχελώου
Επόμενο άρθρο Ο Σύλλογος Δασκάλων για το κτιριακό του Ειδικού Σχολείου Καρδίτσας