Εχθροί για την τομάτα θερμοκηπίου


Από παρατηρήσεις στην ύπαιθρο και στο εργαστήριο φυτοπροστασίας της Υπηρεσίας μας διαπιστώθηκε ότι  στους Νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, Λάρισας, Μαγνησίας  Φθιώτιδας και  στις περιοχές όπου καλλιεργείται η  τομάτα θερμοκηπίου υπάρχουν οι παρακάτω εχθροί και ασθένειες:  tutaabsoluta, αλευρώδεις περονόσπορος, κλαδοσπόριο και ωίδιο.

 

TUTAABSOLUTA

 

  Διαπιστώσεις: Οι συλλήψεις ακμαίων του εντόμου στο δίκτυο φερομονικών παγίδων βρίσκονται σε εξέλιξη (οι πληθυσμοί του εντόμου είναι ανησυχητικά υψηλοί 70-100 άτομα/3 ημέρες/παγίδα). Συνεχίζονται οι προσβολές από το έντομο στα φύλλα και στους καρπούς. Μεγάλες οπές εισόδου- εξόδου  είναι τα συμπτώματα στους καρπούς.

 

 Συστάσεις: Να γίνουν επεμβάσεις με επιτρεπόμενα και  εγκεκριμένα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα (με δραστικές ουσίες όπως: bacillusthuringiensis, spinosad, indoxacarb, emamectin, abamectin, chlorantraniliprole κ.α.).

  Οι ψεκασμοί για την καταπολέμηση της Τutaabsolutaνα γίνονται κατά προτίμηση μετά τη δύση του ηλίου  και με ένα μόνο εκλεκτικό εντομοκτόνο (επανάληψη μετά από δεκαπέντε ημέρες).

 

ΑΛΕΥΡΩΔΗΣ

 

 

 

  Διαπιστώσεις: Οι πληθυσμοί του εντόμου είναι υψηλοί στις  καλλιέργειες τομάτας στην περιοχή Σερβωτά Τρικάλων και στα  θερμοκήπια των νομών  Καρδίτσας,  Λάρισας. Μαγνησίας και Φθιώτιδας. Είναι φορέας ιώσεων και η προσβολή από τον αλευρώδη προκαλεί μείωση της ποσότητας και ποιότητας της  παραγωγής.

  Συστάσεις : Για τους παραγωγούς που εφαρμόζουν ολοκληρωμένη καταπολέμηση συστήνεται η τοποθέτηση του φυσικού εχθρού των αλευρωδών  encarsiaformosa και για τους παραγωγούς συμβατικής γεωργίας συστήνεται οι ψεκασμοί για τον αλευρώδη να γίνονται κατά προτίμηση πολύ πρωί ή το σούρουπο, διότι όλος ο πληθυσμός βρίσκεται στο κάτω μέρος των φύλλων, με κατάλληλα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα (με δραστικές ουσίες όπως  imidacloprid, pyriproxyfen, pymetrozine, acetamiprid κ.α.)

 

 

ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟΣ (Phytophthorainfestans).

 

  Διαπιστώσεις:   Η είσοδος του παθογόνου στις καλλιέργειες τομάτας  θερμοκηπίου έγινε το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν   είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη και την εξάπλωση του περονόσπορου.

  Συμπτώματα: 1) Ακανόνιστου σχήματος περιοχές (κηλίδες λαδιού) στην πάνω επιφάνεια των
φύλλων οι οποίες γρήγορα αποκτούν καστανό–γκρίζο ή μαύρο χρώμα, ενώ  στην κάτω επιφάνεια των φύλλων αναπτύσσονται υπόλευκες εξανθήσεις. 2) Στους βλαστούς καστανές έως μαύρες ραβδώσεις με λευκή εξάνθηση. 3) Στους καρπούς διάχυτες γκριζοπράσινες μέχρι καστανές βυθισμένες περιοχές,  οι οποίες μπορούν να εξαπλωθούν σε ολόκληρο τον καρπό.

Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως στα κατώτερα  και στη συνέχεια στα ανώτερα φύλλα των φυτών.

   Συνθήκες ανάπτυξης:  Η ασθένεια ευνοείται από υγρό και δροσερό καιρό. Οι ευνοϊκότερες καιρικές συνθήκες για την ανάπτυξη και την  εξάπλωση του περονόσπορου είναι νύχτες με υψηλή σχετική υγρασία, νεφοσκεπείς ημέρες, βροχερές ημέρες, με ομίχλες το απόγευμα. Για τον σχηματισμό των σποριαγγείων απαιτείται πολύ υψηλή σχετική υγρασία 80-100% και θερμοκρασίες από 3-260C(άριστη θερμοκρασία 18-220C). Τα  σποριάγγεια του παθογόνου μεταφέρονται με την βροχή σε μικρές και με τον άνεμο σε πολύ μεγάλες αποστάσεις.

  Συστάσεις: Όσοι παραγωγοί διαπιστώσουν συμπτώματα προσβολών από περονόσπορο να προστατεύσουν την παραγωγή τους: 1) με αφαίρεση και απομάκρυνση από τον χώρο του θερμοκηπίου των προσβεβλημένων από το παθογόνο φύλλων και 2) με ψεκασμούς κάλυψης  με επιτρεπόμενα, φυτοπροστατευτικά σκευάσματα: Fosetylaluminium ,Pyraclostrobin, Propipineb, Azoxystrobin, Metalaxylm, κ.α.. Επανάληψη του ψεκασμού μετά 8 ημέρες.

 

ΚΛΑΔΟΣΠΟΡΙΩΣΗ (Fulviafulva)

 

 

 

   

 

  Διαπιστώσεις: Συνεχίζεται η εμφάνιση του μύκητα σε ορισμένες περιοχές στις όψιμες καλλιέργειες τομάτας θερμοκηπίου  στους Νομούς Μαγνησίας, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων και Φθιώτιδας.

Συστάσεις: Να γίνει καταπολέμηση μόνο μετά την διαπίστωση του παθογόνου με επιτρεπόμενα εκλεκτικά φυτοπροστατευτικά προϊόντα, όπως: propineb, thriophanatemethyl, tribasiccoppersulfate, copperhydroxide. Επανάληψη του ψεκασμού μετά 8 ημέρες.

 

 

 

 

 

 

 

 

ΩΙΔΙΟ (Leveillulataurica)

 

 

 

  Διαπιστώσεις:  Συνεχίζεται η παρουσία του ωιδίου στις όψιμες καλλιέργειες  τομάτας θερμοκηπίου  και στους νομούς  Μαγνησίας, Λαρισας,Τρικάλων, Καρδίτσας, και  Φθιώτιδας.

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι κατάλληλες για την ανάπτυξη και την μετάδοσή του μύκητα.

Συστάσεις:  Να γίνει καταπολέμηση του παθογόνου μύκητα (μόνο όταν διαπιστωθεί η ύπαρξη του), με εκλεκτικά ωϊδιοκτόνα σκευάσματα (με δραστικές ουσίες, όπως: bupirimate, laminarin, triadimenol, pyraclostrobin, boscalid, azoxystrobin, trifloxystrobin, myclobutanil.  κ.α.) και επανάληψη του ψεκασμού σε 8 ημέρες.

ΠΡΟΣΟΧΗ

Να τηρούνται αυστηρά :

1)    Οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων

2)    Το τελευταίο επιτρεπόμενο χρονικό όριο ψεκασμού πριν τη συγκομιδή, σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα κάθε σκευάσματος.

3)Η συνδυαστικότητα.

 

Όλα τα Δελτία μας βρίσκονται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

«www.minagric.gr»

Ο Προϊστάμενος Δ/νσης α.α

 

ΛΥΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

 

Προηγούμενο άρθρο Λήψη μέτρων ανακούφισης των οφειλετών του ΟΑΕΕ ζητά ο Σπ. Ταλιαδούρος
Επόμενο άρθρο Ψάχνει μέλη ο νεοσύστατος συνεταιρισμός οσπρίων Καρδίτσας