«Η δύναμη είναι μεγάλη, η σημασία εξαιρετική, το μήνυμα ισχυρό »


«Ενωμένοι στη Θεσσαλική ιδέα θα πάμε από νίκη σε νίκη» ήταν το ισχυρό μήνυμα που ακούστηκε από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό και τα λόγια του διατρανώθηκαν από τα αποτελέσματα των εργασιών του 6ο Παγκόσμιου Συνεδρίου της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας των Θεσσαλών «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ» , που πραγματοποιήθηκε στο Νεοχώρι της Λίμνης Πλαστήρα στο ξενοδοχείο Νεβρός.
Η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλών «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ» διοργάνωσε για έκτη χρονιά στις 23-24 Αυγούστου 2014 το θεσμοθετημένο πλέον ετήσιο συνέδριο αντάμωμα με εισηγήσεις από εκπροσώπους Θεσσαλικών ομοσπονδιών από όλο τον κόσμο, τους εκπροσώπους των επιμελητηρίων της Θεσσαλίας, της ΑΝΚΑ (Αναπτυξιακή Καρδίτσας), της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας και φορείς επιχειρηματικών και αναπτυξιακών δραστηριοτήτων στη Θεσσαλία και ειδικότερα στο Νομό Καρδίτσας. Το συνέδριο έθεσε νέους ορίζοντες και στόχους και ήταν υπό την Αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας.

Πρώτη ημέρα των εργασιών το Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

Τους συνέδρους υποδεχόταν η παλαιά και σημερινή Θεσσαλία μέσα από τις φωτογραφίες του χθες και του σήμερα του Συλλέκτη- Ερευνητή κ. Ηλία Παγανού. Εικόνες που έδεναν με το ζωντανό χθες και σήμερα όλων μας. Οι ομογενείς από όλες τις ηπείρους συμμετείχαν ενεργά και με όραμα για μια Πατρίδα που ‘’θέλουν να τους ακούσει’’ και την οποία θέλουν σαν τον προορισμό των κόπων της ζωής τους. Ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας κος Γεώργιος Πορνάρας από το Τορόντο Καναδά κήρυξε την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου μεταφέροντας τους ειλικρινείς χαιρετισμούς από όλα τα μέλη της Συνομοσπονδίας και ευχήθηκε την επιτυχή έκβασή του. Για δε το Νικόλαο Πλαστήρα του οποίου το όνομα φέρει η Λίμνη Πλαστήρα, δίπλα στην οποία γίνεται το Συνέδριο και το Αντάμωμα των Θεσσαλών φέτος, αναφέρθηκε στο εξαίρετο ήθος και φιλοπατρία του και ότι ‘’ο Νικόλαος Πλαστήρας δεν πέθανε αλλά ΖΕΙ και είναι παράδειγμα προς μίμηση από όλους μας’’. Επίσης λόγω απουσίας ιερέα στην ώρα έναρξης του Συνεδρίου, την Προσευχή έκανε ο Πρόεδρος κ. Γεώργιος Πορνάρας. Με την έναρξη του Συνεδρίου αρχικά τοποθετήθηκαν οι Ομογενείς Επιχειρηματίες ο κ. Δημήτρης Δαλόσης από την Αμερική, δείχνοντας διάθεση συνεργασίας στην επιχειρηματικότητα,ο κ. Γεώργιος Βόμπρας από την Ευρώπη, ο οποίος μεταξύ των απόψεών του για την επιχειρηματικότητα, την θέση και ρόλο των Επιμελητηρίων στην πρόοδό της και τις απαιτήσεις
που έχει η ανάπτυξη και η συνεργασία των Ομογενών με την Μητέρα Ελλάδα, τόνισε την αναγκαιότητα της ύπαρξης της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας λέγοντας χαρακτηριστικά «οι κωπηλάτες χρειάζονται ρυθμό, οι μουσικοί στις ορχήστρες μαέστρο και οι ομοσπονδίες την Συνομοσπονδία μας». Στη συνέχεια το λόγο πήραν ο κ. Νίκος Πολύζος από την Ευρώπη που επεσήμανε την ανάγκη ταχύτερης και υπεύθυνης προσαρμογής της Ελλάδας στις ανάγκες των Ομογενών και ακολούθησαν οι Νέοι Θεσσαλοί Επιστήμονες ο Δρ. Βασίλης Μπίνας, θεσσαλικής καταγωγής από το ΙΤΕ, που αναφέρθηκε στην ανάγκη της δημιουργίας προϋποθέσεων διαδικτυακής επικοινωνίας μεταξύ των Ομογενών και των Θεσσαλών στην Ελλάδα, η κ. Χριστίνα Λαμπίρη από τον Καναδά, που εξέφρασε τα παράπονα για τις δυσλειτουργίες που συναντούν όταν έρχονται στην Ελλάδα. Τέλος από την Αυστραλία υπήρξε η εκπροσώπηση από την Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αυστραλίας κα Ασπασία Ρωσσίδου η οποία τόνισε την ‘’αναγκαιότητα της ομόνοιας μεταξύ μας και να παροτρύνουμε τη νεολαία να συμμετέχει στις δράσεις μας’’, καθώς και από την Ομοσπονδία Αυστραλίας «Καραϊσκάκης» ο Πρόεδρός της κ. Βασίλειος Μηνάς που αναφέρθηκε στην ανάγκη στενότερης επικοινωνίας με την Θεσσαλία και Ελλάδα. Η Πατρίδα μέσω των θεσμικών της εκπροσώπων αφού τους καλοδέχθηκε, ενστερνίστηκε το όνειρό τους και όλοι δώσανε μια υπόσχεση, να προχωρήσουν «σε ό, τι είναι αναγκαίο για μια συνεργασία σε Τοπικό, Εθνικό και Παγκόσμιο επίπεδο». Το βασικό θέμα του Συνεδρίου ήταν:
«Η Επιβίωση της Θεσσαλικής Επιχειρηματικότητας στην Περίοδο της Κρίσης».
Στη συζήτησή του παρευρέθηκαν και συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός ο οποίος παρέμεινε σε όλη τη διάρκεια των εργασιών και στη συνέχεια στο γεύμα όπου ακολούθησε είχε εποικοδομητική επικοινωνία με τους Ομογενείς που τους ενθουσίασε όλους.
Παρευρέθηκαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Ενότητας Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος, οι βουλευτές κα Ασημίνα Σκόνδρα, κ. Σπύρος Ταλιαδούρος και ο πρώην Υφ. Εξωτερικών Απόδημου Ελληνισμού και Βουλευτής Καρδίτσας κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας, οι οποίοι τοποθετήθηκαν στα θέματα στα οποία αναφέρθηκαν οι Ομογενείς και πρότειναν ενέργειες και συνεργασία για την επίλυση προβλημάτων.
Στο χαιρετισμό που απηύθυνε η Γενική Γραμματέας του ΣΑΕ κ. Όλγα Σαραντοπούλου η οποία ήρθε από τη Βιέννη συνεχάρη τους διοργανωτές και ευχαρίστησε όλους τους φορείς «που θεμελιώνουν την πίστη για ένα κοινό όραμα χτίζοντας γέφυρες δημιουργίας», τονίζοντας παράλληλα ότι «οι παγκόσμιες οργανώσεις δίνουν το μοντέλο υποδειγματικής συνεργασίας». Επίσης ο Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Καρδίτσας κ. Μανώλης Στεργιόπουλος κάλεσε όλους «να κρατήσουμε ζωντανή την παράδοση, την ιστορία και τη γλώσσα μας».
Αξιοσημείωτη ήταν η παρουσία των προέδρων και εκπροσώπων των Θεσσαλικών Επιμελητηρίων κ. Γεώργιος Κατσίκης Καρδίτσας, κα Ευδοκία Καπούλα Μαγνησίας και κ. Γεώργιος Γιαγιάκος Τρικάλων, με εμπεριστατωμένες αναφορές στα οικονομικά και επιχειρηματικά δεδομένα έδωσαν μια σαφή εικόνα της σημερινής Θεσσαλικής πραγματικότητας, των προβληματισμών, των απαιτούμενων προϋποθέσεων, δυνατοτήτων και πρωτοβουλιών ανάπτυξης.
Η Γενική Γραμματέας της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας κα Ρένα Γούλα-Ντόντου, αφού ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες και την Οργανωτική Επιτροπή, απευθύνθηκε ιδιαίτερα σε όλους όσους την υποστήριξαν, συνεργάστηκαν, της συμπαραστάθηκαν και ανταποκρίθηκαν στην προσπάθειά της και είναι όλοι παρόντες με εισηγήσεις, παρεμβάσεις, απόψεις και χορηγίες, από την Ομογένεια, από όλη τη Θεσσαλία και από την Καρδίτσα ιδιαίτερα, για ένα καινούργιο προσανατολισμό του Παγκόσμιου Συνεδρίου-Ανταμώματος των Θεσσαλών. Προσανατολισμός ο οποίος θα έχει σαν βάση
την Πολιτιστική μας Κληρονομιά και Παράδοση, αλλά την προοπτική γόνιμης και εποικοδομητικής συνεργασίας της Θεσσαλίας με τους Ομογενείς σε όλους τους τομείς. Δημιουργία κατάλληλων υποδομών ρυθμίσεων και επικοινωνίας και υποστήριξη δραστηριοτήτων προόδου και ανάπτυξης που θα παροτρύνουν τον Ομογενή Θεσσαλό να έρθει πιο κοντά στην Πατρίδα Θεσσαλία. Στη συνέχεια εκφώνησε τον χαιρετισμό του Προέδρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελβετίας-Ελλάδος στη Ζυρίχη, κ. Νικολάου Αγγελιδάκη ο οποίος απέστειλε συγχαρητήρια και ευχές για την επιτυχία του 6ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Θεσσαλών, και χαρακτήρισε τη Θεσσαλία ως «το μεγαλύτερο περιβόλι στην Ευρώπη» λέγοντας χαρακτηριστικά «έχετε ευλογημένο τόπο κι άξιους ανθρώπους». Κλείνοντας τον χαιρετισμό του προσκάλεσε τους Θεσσαλούς επιχειρηματίες να λάβουν μέρος στην 1η έκθεση ‘’Greek Gourmet & Wine-Expo’’ στη Ζυρίχη, 9-10 Οκτωβρίου 2014 τονίζοντας ότι η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του επιμελητηρίου του είναι θεσσαλικής καταγωγής η κ. Μπακλαβά Μαρία, πρώην μέλος του ΔΣ της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών.
Ο Πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας κ. Γεώργιος Μπούκης αφού αναφέρθηκε στους λόγους που επέβαλαν την ύπαρξή της και την εξελικτική της πορεία, παρουσίασε τους στόχους της, τη δυναμική και ανοδική πορεία της Τράπεζας παρά τη γενικευμένη κρίση, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της που εξυπηρετούν τον επιχειρηματικό και αγροτικό κόσμο της Καρδίτσας αλλά είναι και ένα σημείο αξιόπιστης εξυπηρέτησης των Ομογενών.
Στη σημασία της Ελληνικής Παιδείας αναφέρθηκε ο εκπαιδευτικός Δρ. Στέφανος Κούτρας, μέλος του ΔΣ της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας.
Ο Γενικός Διευθυντής της ΑΝΚΑ κ. Βασίλης Μπέλλης τόνισε την ιδιαίτερη σημασία της συνεργατικότητας και της συλλογικότητας στις δράσεις και πρωτοβουλίες για την πρόοδο και ανάπτυξη του τόπου. Τις θετικές επιπτώσεις της και τις αρνητικές από την έλλειψή της στα Θεσσαλικά δεδομένα. Τη σημασία της συνεργασίας με την Ομογένεια και τρόπους ανάπτυξής της. Επίσης, τις αναπτυξιακές Πρωτοβουλίες στη Θεσσαλία και ειδικότερα στην Καρδίτσα καθώς και την καθοριστική σημασία του Δημοτικού Αεροδρομίου στη Μυρίνη Καρδίτσας για την πολύπλευρη ανάπτυξη του τόπου και την δυνατότητα μετεξέλιξής του σε εμπορικό αεροδρόμιο με θετική προοπτική για όλη τη Θεσσαλία.
Για την ανάπτυξη του Ορεινού Τουρισμού της Δυτικής Θεσσαλίας, ο κ. Βασίλης Νίκου Δασολόγος-Οικονομολόγος, πρώην Δασάρχης, επεσήμανε τα τρία σημεία: Ι. Σύνδεση των τριών Λιμνών, Σμοκόβου-Πλαστήρα-Στεφανιάδας, ΙΙ. Αξιοποίηση των ιδιαιτέρου κάλους περιοχών της Πίνδου και ΙΙΙ. Εκτροπή του Αχελώου που θα βοηθήσει αποτελεσματικά το οικοσύστημα, για τα οποία υπάρχει βασική υποδομή από τη Δασική Υπηρεσία.
Το σημαντικό θέμα της ‘’Διά βίου μάθησης στην Επιχειρηματικότητα’’, ανέπτυξε η αρχιτέκτων μηχανικός-επιχειρηματίας και εκπρόσωπος του Κέντρου (ΚεΔιΒιΜ) ‘’STOXOS’’ κα Πιπίτσα Φιλλίπου-Τσιώνα και επεσήμανε την ανάγκη υποστήριξης πρωτοβουλιών αυτής της κατεύθυνσης.
Η κα Λαμπρινή Παρθένη εκπρόσωπος του Δήμου Καρδίτσας παρουσίασε και ανέπτυξε την ουσιαστική εξυπηρέτηση και συμβολή στη οικονομία χρόνου και χρήματος καθώς και το σεβασμό στο περιβάλλον, από την χρήση των κοινόχρηστων ποδηλάτων του Δήμου, των ποδηλατοδρόμων και κυρίως των σταθμών ποδηλάτων Δημοσίας Χρήσης στην καθημερινή μετακίνηση και μεταφορά.
Ένα μοναδικό για την Ελλάδα έργο με πολλαπλά θετικά αποτελέσματα στην τοπική Θεσσαλική και Εθνική οικονομία είναι το ‘’Εθνικό Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου Τυποποίησης και Ταξινόμησης Βάμβακος’’ που πρόσφατα 2010-2014 έγινε στην Καρδίτσα. Ο Προϊστάμενός του και Επιστημονικά Υπεύθυνος Δρ. Μωχάμεντ Νταράουσε αναφέρθηκε στη σημασία της εργασίας και των στόχων του
Κέντρου καθώς και στη σημασία της επανάκτησης της καλής φήμης του Ελληνικού Βαμβακιού και της αξιοπιστίας στην ποιότητά του. Έργο και στόχος που προκάλεσε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των Ομογενών.
Το τέλος του Συνεδρίου άφησε μια γεύση ενθουσιασμού και αναμονής για τη συνέχεια των σημαντικών θεμάτων που παρουσιάστηκαν σ’ αυτό. Μια νέα εποχή σηματοδοτήθηκε για την Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλικών Ομοσπονδιών και Συλλόγων ‘’ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ’’.
Το συντονισμό και την ευθύνη της παρουσίασης είχε η δημοσιογράφος κ. Μπακλαβά Μαρία Χριστίνα.

Το απόγευμα του Σαββάτου 23 Αυγούστου 2014

Ένα απόγευμα γεμάτο Ελλάδα!
Εξαιρετικά τιμητική υπήρξε η παρουσία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κκ Τιμόθεου, ο οποίος αναφέρθηκε του σε ό, τι ‘’ξεχάσαμε’’ και απομακρυνθήκαμε από την Θρησκεία μας. Έντονο το συναίσθημα των ευθυνών μας απέναντι στο τρίπτυχο Θρησκεία, Πατρίδα, Οικογένεια. Ένα τρίπτυχο που οι Έλληνες της Ομογένειας κρατούν βαθειά στη ψυχή και την καρδιά τους και από αυτό αντλούν δύναμη και κουράγιο όπως όταν πήραν το δρόμο για την ξενιτιά. Με τη δύναμη της Πίστης πρόκοψαν και με αυτή ζουν διατηρώντας την αγνή και απαράλλαχτη όπως τότε που χαιρέτησαν τον Πατρικό τους τόπο. Περίτρανο παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας κυρίως στους άσχημους καιρούς που ζούμε.
Στη συνέχεια μοιράστηκαν εικόνες με Θεσσαλούς Αγίους που πρόσφερε η Ιερά Μητρόπολη Καρδίτσας για τους Ομογενείς.
Η κα Άννα Κουσιάντζα, λαογράφος, αναφέρθηκε σε Αγίους της Καρδίτσας.
Ποιήματα της ξενιτιάς επιλεγμένα από τον φιλόλογο κ. Νικόλαο Κατοίκο απέδωσαν οι κυρίες Κατερίνα Σταθοπούλου και Σάσα Θεοδωράκου.
Απονεμήθηκαν Τιμητικές Πλακέτες στον Ιδρυτή της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλικών Ομοσπονδιών και Συλλόγων ‘’ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ’’ κ. Διαμαντή Γκίκα και στην κα Μαίρη Θεολόγη Δημιουργό και Πρόεδρο του Λαογραφικού και Χορευτικού Ομίλου Καρδίτσας ‘’ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΑ’’ για την πάνω από μισό αιώνα -54 χρόνια- προσφορά και παρουσία της Θεσσαλικής και Ελληνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς στη Διασπορά.
Ακολούθησαν Ελληνικοί χοροί με τα χορευτικά:
Λαογραφικού και Χορευτικού Ομίλου ‘’Καραγκούνα’’ Καρδίτσας, Μορφωτικού Συλλόγου Μυρίνης, Μορφωτικού Συλλόγου Σοφάδων, Λαογραφικής Εταιρίας ‘’Νικόλαος Πλαστήρας’’, Μορφωτικού Λαογραφικού Συλλόγου Οξυάς ‘’Η Αγία Τριάδα’’.
Οι καλοβαλμένες Ελληνικές φορεσιές, η ζωντανή έκφραση της ορχήστρας της δημοτικής μουσικής, η σεμνότητα των γυναικείων χορευτικών βημάτων, η λεβεντιά των ανδρικών χορών και οι ιδιαίτεροι των αντιφωνικών και με παραστατικά δρώμενα χοροί της Οξυάς, έστησαν ένα Ελληνικό γλέντι γεμάτο μνήμες από χρόνια στην Ελλάδα πριν τα χρόνια της ξενιτιάς. Εκείνα που οι Ομογενείς πήραν μαζί τους και ζουν με αυτά! Η ζωντάνια, το κέφι, ο ατέλειωτος χορός όλων έφτασε μέχρι τις προχωρημένες νυχτερινές ώρες.
Ένα ακόμα αξέχαστο γλέντι Θεσσαλικού Ανταμώματος άνοιξε το δρόμο για το επόμενο: Το 7ο Θεσσαλικό Αντάμωμα σε ένα χρόνο.
Δεύτερη ημέρα, Κυριακή 24 Αυγούστου 2014

Το πρωί εκκλησιασμός στην Πατρίδα.
Στη συνέχεια το φύτεμα της Ελιάς, καθιερωμένο δείγμα αιώνιας φιλίας και Παγκόσμιας επικοινωνίας.
Μετά η Γενική μας Συνέλευση. Συνέχεια από τον Διοικητικό και Οικονομικό Απολογισμό και την Απαλλαγή του Διοικητικού Συμβουλίου, εκλέχθηκε ομόφωνα ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης κ. Νικηφόρος Λαμπίρης και συντόνισε τις εργασίες της. Ο απερχόμενος Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας κ. Γεώργιος Πορνάρας ευχαρίστησε το Διοικητικό Συμβούλιο για την άριστη συνεργασία που είχαν καθόλη την τριετία.
Η αλλαγή του Καταστατικού, παρά τις διαφορετικές απόψεις, αποφασίστηκε ομόφωνα για την καλύτερη Οργάνωση και Λειτουργία της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας. Είχε προγραμματιστεί από το 5ο Συνέδριο-Αντάμωμα στις 28 Ιουλίου 2013 στην Πύλη Τρικάλων.
Ακολούθησαν Αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου.
Η δημοσιογράφος κ. Μαρία Χριστίνα Μπακλαβά, η οποία διετέλεσε Γενική Γραμματέας της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας και ιδρυτικό μέλος, απηύθυνε συγκινητικό χαιρετισμό και ανακοίνωσε τη λήξη της θητείας της από το Διοικητικό Συμβούλιο της Συνομοσπονδίας, παραμένοντας πάντα κοντά της και στη διάθεσή της για ό, τι μπορεί να προσφέρει λέγοντας χαρακτηριστικά: «Χωρίς τίτλους και θεσμοθετημένους ρόλους. Δεν είναι αυτοί που δίνουν αξία σε ό, τι κάνουμε, αλλά οι αγνές μας προθέσεις».

Πληροφορίες:
Email: pasythessalians@gmail.com
Πρόεδρος : Γεώργιος Bόμπρας georgios@vompras.de
Τηλ. Επικ : 6977240029,
Γερμανίας : 0049524255349, 00491722744241

Προηγούμενο άρθρο Ραντεβού την επόμενη χρονιά έδωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων Νεοχωρίου
Επόμενο άρθρο Μήνυμα Αγοραστού για δημοκρατία, ενότητα, σεβασμό στους νόμους στην τελετή ορκωμοσίας