Ειδήσεις

Η Καρδίτσα επιμένει οικολογικά


Στην Καρδίτσα χτυπά αυτές τις ημέρες η καρδιά της οικολογίας καθώς συνεχίζεται με πολύ μεγάλη επιτυχία η 17η Οικολογική Γιορτή που διοργανώνει η ΟικόΣφαιρα (Κίνηση για τον άνθρωπο, το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής) υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η Γιορτή, που αφιερώνεται στις φιλοπεριβαλλοντικές πρακτικές καλλιέργειας, γίνεται σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, το Δήμο Καρδίτσας, το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Καρδίτσας, την Αναπτυξιακή Καρδίτσας, Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α., το ΤΕΙ Θεσσαλίας και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου. Χορηγοί επικοινωνίας: ΕΡΤ3, ΕΡΤ Βόλου και ΕΡΤ Λάρισας.

Το πρωί της Παρασκευής 22 Σεπτεμβρίου την τιμητική τους είχαν τα παιδιά, και πιο συγκεκριμένα μαθητές από το 2ο και το 8ο Δημοτικά Σχολεία Καρδίτσας, που είχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε δύο πολύ ενδιαφέρουσες δράσεις που έλαβαν χώρα στο άλσος Παυσιλύπου.

Η πρώτη δράση οργανώθηκε από τις Παιδικές Βιβλιοθήκες ΔΟΠΑΚ και τη γεωπόνο ΤΕ Μαρίνα Δουλγεράκη που πραγματοποίησαν εργαστήριο με θέμα «Φιλοπεριβαλλοντικές πρακτικές καλλιέργειας» μέσα από το οποίο τα παιδιά ενημερώθηκαν για το πόσο σημαντικό είναι να αρχίσουν να εφαρμόζονται νέες μέθοδοι καλλιεργειών που να είναι φιλικές προς το περιβάλλον.

Η δεύτερη δράση οργανώθηκε από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου και είχε τίτλο «Διακρίνω τα βιολογικά». Οι μαθητές που έλαβαν μέρος κλήθηκαν μέσα από παιχνίδι, δοκιμές και λάθη να ανακαλύψουν τις διαφορές ανάμεσα στα βιολογικά τρόφιμα και τα τρόφιμα που παράγονται με εντατικές μεθόδους και να βρουν την γνώση για ένα βασικό θέμα της διατροφής τους.

Παράλληλα, ο γεωπόνος-βιοκαλλιεργητής κ. Σωκράτης Βασιλάκος ενημέρωνε τους μαθητές για θέματα οικολογίας και περιβάλλοντος.

Την ίδια στιγμή, το ενδιαφέρον του κοινού συνεχίζει να προσελκύει και η Πανελλαδική Εκθεσιακή Αγορά Πιστοποιημένων Βιολογικών Προϊόντων, Οικολογικών Δραστηριοτήτων και Ειδών Χειροτεχνίας στην οποία συμμετέχουν 40 συνολικά εκθέτες. Κατά την περιήγησή τους στην Εκθεσιακή Αγορά, οι επισκέπτες μπορούν να ενημερωθούν με τον πλέον υπεύθυνο τρόπο για την αξία των βιολογικών προϊόντων έναντι των συμβατικών, να τα δοκιμάσουν, να εκφράσουν τυχόν απορίες τους και να  αρχίσουν έτσι να αποκτούν οικολογική συνείδηση.  Οι ώρες λειτουργίας της Αγοράς είναι: 10.00 -14.30 και 17.30-22.30.

Η 17η Οικολογική Γιορτή Καρδίτσας θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου.

 

Το πρόγραμμα του Σαββάτου 23 Σεπτεμβρίου

Πρωί

10:30-12:30  «Η φάρμα των ζώων» – Περπατάμε στα ερείπια …τι άραγε συνέβη εκεί; Ένα διαφορετικό κυνήγι θησαυρού με δράσεις εκπαιδευτικού δράματος. Για παιδιά 6-12 ετών.

Πολιτιστικό Εργαστήρι Ρόδα για το δράμα και το θέατρο στην εκπαίδευση

12:30-13:30 Εργαστήριο για παιδιά: Γνωριμία με τα πουλιά που ζουν πλάι μας (ζωγραφική και κατασκευές)

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

 

Απόγευμα

17:30-18:30 YogalatesPartner yoga

Balance wellness center, Δήμτρηρα Πελεκούδα και Ηλιάνα Θεοδωροπούλου

18:00-20:00 Παιχνίδι χαμένου θησαυρού για παιδιά

Ε.Ο.Σ.Κ.

18:30-19:30 Εργαστήριο παρασκευής φυσικών διαλυμάτων φυτοπροστασίας

Νικόλαος Κοτρώτσιος, γεωπόνος

19:30-20:30 ΟμιλίαΟμάδες Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων: 4 χρόνια δράσης

Δημήτρης Βαβύλης, βιολόγος και μέλος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας

20:30-21:30 Ομιλία για τη βιοδυναμική γεωργία

Αλεξάνδρα Τσιαντή, χημικός μηχανικός – βιοδυναμική καλλιεργήτρια

21:30 Συναυλία με τους Blue Moon

 

Προηγούμενο άρθρο Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Μουζακίου
Επόμενο άρθρο Xαιρετισμός Γιώργου Κωτσού στην εκδήλωση τιμής για τους μαχητές της ΕΛΔΥΚ