Ειδήσεις

Η Καρδίτσα επιμένει οικολογικά


Στο επίκεντρο του πανελλαδικού ενδιαφέροντος βρίσκεται αυτές τις ημέρες η Καρδίτσα λόγω της 16ης Οικολογικής  Γιορτής που συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία και με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου.

Η Γιορτή οργανώνεται από την ΟικόΣφαιρα (Κίνηση για τον άνθρωπο, το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής) με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, το Δήμο Καρδίτσας, το Δήμο Αργιθέας, το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe DirectΚαρδίτσας, την Αναπτυξιακή Καρδίτσας, Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α., το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου και το Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων. Χορηγός επικοινωνίας η ΕΡΤ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ.

Το πρωί της Παρασκευής 23/9 την ΄΄τιμητική΄΄ τους είχαν τα παιδιά τα οποία είχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε τρεις πολύ ενδιαφέρουσες δράσεις που πραγματοποιήθηκαν διαδοχικά στο άλσος του Παυσιλύπου. Πιο αναλυτικά, οι Παιδικές Βιβλιοθήκες ΔΟΠΑΚ παρουσίασαν τη δράση «Οι συνωμότες της τσουγκράνας» ευαισθητοποιώντας τα παιδιά για το πράσινο, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου οργάνωσε παιχνίδι ανακύκλωσης, ενώ ακολούθησε παιχνίδι ξενάγησης στο άλσος του Παυσιλύπου για τους μαθητές του 4ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας με τις κ.κ. Λίνα Σπυροπούλου, γεωπόνο – Ρίκα Μάμαλη, δασολόγο – Ευαγγελία Καριώτου, γεωπόνο.

Την ίδια στιγμή, το ενδιαφέρον του κοινού συνεχίζει να προσελκύει και η Πανελλαδική Εκθεσιακή Αγορά Πιστοποιημένων Βιολογικών Προϊόντων, Οικολογικών Δραστηριοτήτων και Ειδών Χειροτεχνίας στην οποία συμμετέχουν 44 συνολικά εκθέτες. Κατά την περιήγησή τους στην Εκθεσιακή Αγορά, οι επισκέπτες μπορούν να ενημερωθούν με τον πλέον υπεύθυνο τρόπο για την αξία των βιολογικών προϊόντων έναντι των συμβατικών, να τα δοκιμάσουν, να εκφράσουν τυχόν απορίες τους και να αρχίσουν έτσι να αποκτούν οικολογική συνείδηση.  Οι ώρες λειτουργίας της Αγοράς είναι : 10.00 -14.30 και 17.30-22.30. Η Οργανωτική Επιτροπή, εξάλλου, καλεί το κοινό να κάνει τις αγορές του με τις δικές του πάνινες οικολογικές τσάντες.

Οι εκδηλώσεις της 16ης Οικολογικής Γιορτής θα διαρκέσουν μέχρι την Κυριακή 25/9.

 

Το πρόγραμμα του Σαββάτου 24/9

Ημερίδα με θέμα: «Ο ρόλος του πολίτη στην αναβάθμιση του αστικού πρασίνου»

Πρωί / Στο αμφιθέατρο του πρώην 1ου Λυκείου Καρδίτσας (απέναντι από το Παυσίλυπο)

Προεδρείο: Δημήτρης Αραμπατζής, Ευάγγελος Κατσαρός, Λίνα Σπυροπούλου

10:30-11:00 Προσέλευση – καφές

11:00-11:15 Χαιρετισμοί

11:15-11:35 «Τα γραμμικά πάρκα ως μέσο διασύνδεσης των ανοιχτών αστικών χώρων και ο ορθολογικός σχεδιασμός τους για την αξιοποίηση και την εξοικονόμηση πόρων»

Εισηγητής: Χρήστος Λύκας, Επίκουρος Καθηγητής, Διευθυντής του Εργαστηρίου Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

11:35-11:55 «Αστικό πράσινο: Παραδείγματα αυτo-διαχείρισης από την Ελλάδα»

Εισηγητές: Φωτεινή Νασιώκα, Υπ. Διδάκτωρ, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας – Πασχάλης Αρβανιτίδης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

11:55-12:15 «Η χρήση της παρόχθιας δασικής βλάστησης ως αστικό και περιαστικό πράσινο. Η περίπτωση του παρόχθιου δάσους της Παπαράντζας»

Εισηγητής: Γεώργιος Σπ. Ευθυμίου, Επίκουρος Καθηγητής Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος

12:15-12:35 «Η καινοτόμος συμμετοχή των πολιτών στην προστασία και ανάδειξη χώρων αστικού πρασίνου»

Εισηγητής: Αχιλλέας Πληθάρας, Υπεύθυνος ευαισθητοποίησης πολιτών WWF Ελλάς
12:35-13:15 Ερωτήσεις – Τοποθετήσεις – Συζήτηση

Τα συμπεράσματα της ημερίδας θα «τροφοδοτήσουν» ένα ανοιχτό εργαστήρι πράσινου που πρόκειται να ξεκινήσει τη Δευτέρα 26/9/2016 στην πλατεία Καμινάδων, στις 10.00 το πρωί.

 

Παράλληλες Εκδηλώσεις

Πρωί / Στο άλσος του Παυσιλύπου

10:00 – 12:00 Εκπαιδευτική θεατρική δράση «Το παιδί και το δέντρο» με θέμα το αστικό πράσινο (για παιδιά ηλικίας 8 έως 12 ετών). Περιορισμένος αριθμός  συμμετοχών μέχρι 25 άτομα.

Πολιτιστικό εργαστήρι για το δράμα και το θέατρο στην εκπαίδευση Ρόδα Κοιν.Σ.Επ

12:00 – 13:00 «Γνωριμία με τα πουλιά που ζουν πλάι μας». Εργαστήριο για παιδιά.

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

13:00 – 14:00 «Μεταπολεμικός σχεδιασμός χώρων πρασίνου στο Δήμο Σοφάδων». Παρουσίαση.

Μορφωτικός Σύλλογος Σοφάδων

 

Απόγευμα / Στο άλσος του Παυσιλύπου

18:30 – 19:30 «Φροντίζοντας τα πουλιά που ζουν πλάι μας». Παρουσίαση.

Ρούλα Τρίγκου, Συντονίστρια Ενημέρωσης Δράσεων Διατήρησης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

19:30 – 20:30 «Χτίζοντας με φυσικά υλικά». Παρουσίαση.

Σταύρος Μπιζουδάκης, Αρχιτέκτονας – μέλος  COB.gr

20:30 – 21:30 «Παραμυθιών ταξίδια» για μικρούς και μεγάλους

Θέατρο «Όψεις»

21:30 Μουσικό πρόγραμμα με το συγκρότημα «Gypsies On Paradise»

(Local and bio cocktails – Δοκιμασίες κοκτέιλ με τοπικά βιολογικά υλικά)

 

 

Προηγούμενο άρθρο Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας
Επόμενο άρθρο Κ. Λάμπος : Υδρογονοενέργεια - Το μέλλον της ανθρωπότητας