Ειδήσεις

Η Νοσηλευτική Υπηρεσία του Γενικού Νοσοκομείου για την Ημέρα νοσηλευτών


Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα νοσηλευτών, η Νοσηλευτική Υπηρεσία του Γενικού Νοσοκομείου Καρδίτσας οφείλει  να τιμήσει το νοσηλευτικό προσωπικό, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και προσφέρει την φροντίδα του σε όλους όσους  την έχουν ανάγκη   και κάποιες φορές κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Η 12η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα των νοσηλευτών. Το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών (ICN) φέτος επέλεξε το εξής  μήνυμα : «Νοσηλευτές: μια φωνή που οδηγεί στην επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης»

Οι 17 στόχοι για την βιώσιμη ανάπτυξη (SDG), που εγκρίθηκαν το 2015 από το ΟΗΕ, περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων βιώσιμης ανάπτυξης για τον κόσμο, όπως ο τερματισμός της φτώχειας, η πείνα, η βελτίωση της υγείας και της εκπαίδευσης, η καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος και πολλά άλλα. Αν και υπήρξαν τεράστιες βελτιώσεις στον τομέα της υγείας παγκοσμίως, οι ανισότητες εξακολουθούν να αποτελούν σημαντική πρόκληση.

Το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών περιγράφει τους λόγους για τους οποίους οι νοσηλευτές σχετιζόμαστε με τους παραπάνω στόχους βιώσιμης ανάπτυξης:

-Ο κύριος λόγος επιλογής του επαγγέλματός μας είναι  να βελτιώσουμε  την υγεία των ατόμων και των πληθυσμών

-Είναι σωστό να το κάνουμε,  η υποκείμενη δυναμική είναι αυτή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κοινωνικής δικαιοσύνης

-Η αλλαγή είναι εφικτή – τα τελευταία 15 χρόνια σημειώθηκαν τεράστια βήματα στη μείωση της ακραίας φτώχειας, στη βελτίωση της πρόσβασης στην εκπαίδευση και στη βελτίωση βασικών συνθηκών υγιεινής.

-Αφορά την  υγεία όλων μας – αυτοί οι στόχοι επηρεάζουν την υγεία των κοινοτήτων μας, των οικογενειών μας και των δικών μας ανθρώπων.

Η επίδραση κοινωνικών και οικονομικών παραγόντων  στην υγεία δεν είναι κάτι νέο για τη νοσηλευτική. Στην πραγματικότητα, βρίσκεται στον πυρήνα του επαγγέλματος. Η νοσηλευτική έχει εντολή να είναι πρεσβευτής και ηγέτης στον τομέα αυτό. Εκτείνεται πέραν των στόχων που σχετίζονται με την υγεία μόνο και περιλαμβάνει όλους τους καθοριστικούς παράγοντες που έχουν αντίκτυπο στην υγεία και την ευημερία.

Ως νοσηλευτές, διδασκόμαστε ότι η υγεία δεν αφορά μόνο την  παροχή υπηρεσιών υγείας.  Οφείλουμε να συνδράμουμε στην αντιμετώπιση των κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών των προβλημάτων που βλέπουμε. Πόλεμοι  και αναταραχές, οικονομικές αβεβαιότητες, ανισότητες εισοδήματος και διεύρυνση του χάσματος μεταξύ πλουσίων και φτωχών επηρεάζουν βαθιά την υγεία και την ευημερία. Οι νοσηλευτές στην κλινική πρακτική είναι μοναδικά τοποθετημένοι για να μαρτυρούν όλα αυτά. Το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών μας καλεί φέτος να  συνειδητοποιήσουμε  τη δύναμή μας να επιφέρουμε αλλαγές, μιλώντας για το ανθρώπινο πόνο που βλέπουμε.

Οι  στόχοι για την βιώσιμη ανάπτυξη (SDG) είναι ένας χάρτης πορείας που καθορίζει το όραμα για έναν υγιή, ειρηνικό κόσμο ευημερίας. Μπορούν όμως να επιτευχθούν μόνο αν τα πράγματα γίνουν διαφορετικά και ως νοσηλευτές έχουμε ένα ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουμε.

Η φωνή μας είναι η φωνή των ατόμων, των οικογενειών, των ομάδων και των κοινοτήτων με τις οποίες εργαζόμαστε. Η φωνή μας είναι η φωνή περισσότερων από 20 εκατομμυρίων νοσηλευτών σε όλο τον κόσμο. Είναι μια φωνή που μπορεί να συμβάλλει στον μετασχηματισμό του κόσμου μας.

 

 

Για την Νοσηλευτική Υπηρεσία του Γ.Ν. Καρδίτσας

Παπαδοπούλου Σταυρούλα, Διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας

 

Πηγή: Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών, www.icnvoicetolead.com, #IND2017

Προηγούμενο άρθρο Ορθόδοξη Εξωτερική Ιεραποστολή - Εορτή της Αγίας Γλυκερίας
Επόμενο άρθρο Στο 4ο Γυμνάσιο Καρδίτσας η έκθεση τεχνολογικών έργων