Η ομιλία Βερίλλη στα Καραϊσκάκεια στο Μαυρομμάτι


Τιμούμε σήμερα τη μνήμη του Γεωργίου Καραϊσκάκη, του ήρωα της επανάστασης του 1821, που συνέβαλε με τους αγώνες και την ικανότητά του τα μέγιστα στη ελευθερία των ελλήνων και τη δημιουργία του ελληνικού κράτους στη νεότερη ιστορία μας.

Ο ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ

Ο «Γιός της Καλογριάς», το άξιο τέκνο του Μαυρομματίου υπήρξε η πιο καταπληκτική, ίσως και η πιο δραματική μορφή, από τους αγωνιστές του ’21. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον δεν ενέπνευσε μόνον τους ιστορικούς μας, αλλά συνεχίζει, 188 χρόνια μετά το θάνατό του, να εμπνέει όλους εμάς, όλους τους Έλληνες.

Περίφημος κλέφτης του Κατσαντώνη, αρματολός των Αγράφων, στρατάρχης της Ρούμελης, αρχιστράτηγος της Ελλάδας και προπαντός γνήσιος λαϊκός ηγέτης που όπως όλοι γνωρίζουμε γεννήθηκε το 1782 στη σπηλιά που βρίσκεται κοντά μας και κοντά στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου.

Ήταν και είναι σύμβολο λεβεντιάς, ευφυΐας, γνήσιου πατριωτισμού και ήρωας –εκδικητής κάθε ταπεινού και καταφρονεμένου.

Ήταν « το καμάρι του Έλληνος», «ο Αετός των Αγράφων», ο εκφραστής της πολεμικής αρετής των Ελλήνων, ο ήρωας που όρμησε την πιο κρίσιμη ώρα στο ματωμένο σκηνικό του αγώνα.

« Ο Καραϊσκάκης ήταν η πιο μεγάλη πολεμική δόξα της Νέας Ελλάδας» σημειώνει ο Γιάννης Βλαχογιάννης.

«Διεκρίθη ως ουδείς άλλος…» επισημαίνει ο Σπυρίδων Τρικούπης.

«…Ανεδείχθη ανώτερος του Κολοκοτρώνη και δια τον τρόπον, καθ΄ όν συνεκρότησε τον στρατόν αυτού και δια την επιτηδειότητα μεθ’ ής ήγαγεν αυτούς επί τους πολεμίους» αναφέρει γι΄ αυτόν ο μεγάλος ιστορικός μας Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος,

που χαρακτηρίζεται από τους σύγχρονους ιστορικούς ως ο «πατέρας» της ελληνικής ιστοριογραφίας.]

ενώ σύμφωνα με τον Διονύσιο Κόκκινο:

« Φαντάζεις εις τον κόσμον του Εικοσιένα ως η καταπληκτικότερη μορφή».

ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Και θα ήθελα εδώ να σταθώ και να πάρω ξεκάθαρη θέση απέναντι σε μία έμμεση μεν αλλά σαφή, προσπάθεια που γίνεται τελευταία να μειωθεί το κύρος του Καραϊσκάκη με πρόσχημα τις υπαρκτές- δυστυχώς- εμφύλιες συρράξεις κατά την περίοδο εκείνη , της επανάστασης του 1821.

Η αλήθεια είναι ότι ο Καραϊσκάκης δεν αναμείχθηκε ενεργά σε πολιτικά παρασκήνια και κομματικές αντιπαραθέσεις όπως έκανε, σε μεγάλο βαθμό, ο Κολοκοτρώνης και όλοι σχεδόν οι οπλαρχηγοί της Πελοποννήσου και των νησιών εκείνη την ταραγμένη περίοδο. Ο Καραϊσκάκης έγινε γνωστός μόνον για την πολεμική του δράση και την αγάπη του για την Πατρίδα.

Μάλιστα στον πρώτο εμφύλιο πόλεμο – όπου ακόμη και ο Ζαϊμης, από την ορεινή Αχαϊα πολέμησε εναντίον του Κολοκοτρώνη από την ορεινή Αρκαδία- ο Καραϊσκάκης δεν έλαβε μέρος.

Ενώ στο δεύτερο εμφύλιο πόλεμο ο Καραϊσκάκης ήταν αυτός που, μετά από πρόσκληση της νόμιμα εκλεγμένης τότε ελληνικής κυβέρνησης, σταμάτησε τις εμφύλιες συγκρούσεις τερματίζοντας μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα την ανταρσία των υποστηρικτών του Ζαϊμη και γενικότερα των Πελοπονησίων.

Αργότερα, βέβαια, ήταν αυτός που νικώντας τους Τούρκους σε όλη τη Στερεά Ελλάδα από την Αθήνα μέχρι τη Θεσσαλία και τον Αμβρακικό κόλπο διέσωσε την Ελληνική Επανάσταση, ακύρωσε στην πράξη τα σχέδια, της Αγγλίας και ορισμένων μεγάλων δυνάμεων, για τη δημιουργία ελληνικού προτεκτοράτου της Τουρκίας στα όρια της Πελοποννήσου.

Σημειώνω επίσης ότι σχέσεις μεταξύ Κολοκοτρώνη και Καραϊσκάκη υπήρξαν πάντα άριστες και θεωρώ απαράδεκτο να υπάρχουν, σήμερα, «μειωτικές συγκρίσεις» μεταξύ των κορυφαίων αγωνιστών της επανάστασης του 1821.

Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΟΥ

Δεν μπορεί επίσης να γίνει κατανοητή η στάση ορισμένων, ελαχίστων, οι οποίοι προσπαθούν με παράλογα, καθαρά τοπικιστικά, κριτήρια να αμφισβητήσουν τα αδιάσειστα στοιχεία για τη γέννηση και τη δράση του Καραϊσκάκη στα παιδικά και εφηβικά του χρόνια στο Μαυρομμάτι τη στιγμή μάλιστα που:

1ον Συμφωνεί σε αυτό το σύνολο των ιστορικών και των βιογράφων του.

2ον Υπάρχει η μαρτυρία και η μεγάλη παράδοση όλων των γύρω χωριών για τη ζωή και τη δράση του Καραϊσκάκη στα παιδικά και εφηβικά του χρόνια.

3ον Υπάρχει η επίσημη θέση της ελληνικής Πολιτείας, με την έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων. Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκε ο εγγονού του ο οποίος υπήρξε και ο κύριο ομιλητής στον εορτασμό στη σπηλιά όπου γεννήθηκε ο παππούς του.

Ενώ το ίδιο έγινε και κατά την απελευθέρωση της περιοχής μας από την οθωμανική κατοχή το καλοκαίρι του 1881 με πρωταγωνιστή το γιό του Σπυρίδωνα Καραϊσκάκη ο οποίος μιλώντας στο Φανάρι, την πρωτεύουσα, τότε, του δήμου Ιθώμης, χαρακτήρισε το Μαυρομμάτι γενέθλια γη του πατέρα του.

και

4ο Η κατηγορηματική θέση των παιδίων και όλων των απογόνων του ήρωα οι οποίοι όχι μόνον θεωρούν πατρίδα τους το Μαυρομμάτι αλλά εκλέχθηκαν, από τους συμπατριώτες τους καρδιτσιώτες, βουλευτές Καρδίτσης και επέδειξαν ιδιαίτερο τοπικιστικό ενδιαφέρον για τα προβλήματα του νομού. Θεωρούσαν, δε, προσβολή στη μνήμη του ήρωα του 21 όλα τα περί Σκουληκαριάς και άλλων τινών…

Συγκεκριμένα τόσο ο γιος του, Σπυρίδων, όσο και ο εγγονός του, Γεώργιος, διετέλεσαν βουλευτές Καρδίτσας και με κάθε ευκαιρία εξέφραζαν την περηφάνια τους γι’ αυτό και υπεράσπιζαν με πάθος τα συμφέροντα της περιοχής μας.

– Ο γιός του ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ:

Το 1881 ως Διοικητής μονάδας κατέλαβε τη Δυτική Θεσσαλία.

Συγκλονιστικές και συγχρόνως αποκαλυπτικές για την καταγωγή του Γεωργίου Καραϊσκάκη είναι οι στιγμές της κατάληψης του Φαναρίου από τον ελληνικό στρατό όπως περιγράφονται στην εφημερίδα «Νεολόγος» της Κωνσταντινοπόλεως και αργότερα στα απομνημονεύματα του δημοσιογράφου Σπύρου Παγανέλη.

Πρώτη ενέργειά του, ως βουλευτή Καρδίτσας ήταν η συγκέντρωση χρημάτων, με έρανο, για τη δημιουργία ανδριάντα του πατέρα του στο Μαυρομμάτι. Ο οποίος τελικά φιλοτεχνήθηκε με ενέργειες του γιού του ( εγγονού του ήρωα )και του μητροπολίτη Ιεζεκιήλ και τοποθετήθηκε στην πόλη της Καρδίτσας , όπου γίνεται η κατάθεση στεφανιών κατά τον εορτασμό των εθνικών επετείων.

– Ο εγγονός του ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ: Το 1909, εκτός από βουλευτής Καρδίτσης, διετέλεσε και αρχηγός της ομάδας των υπαξιωματικών στην Επανάσταση στο Γουδί που υπήρξε μια μεγάλη τομή στην ελληνική Ιστορία σηματοδοτώντας την αρχή μιας δεκάχρονης περιόδου (1910-20) των μεγάλων απελευθερωτικών αγώνων της Ελλάδας και γενικότερα μια περιόδου προόδου και συγκρότησης της Ελλάδας ως σύγχρονου κράτους.

Στάθηκε στο πλευρό των αγροτών της Καρδίτσας. Τους ενθάρρυνε με πύρινους λόγους στην πόλη και τα χωριά του νομού μας και υποστήριζε τις διεκδικήσεις τους, αλλά και τον ξεσηκωμό τους κατά των τσιφλικάδων στη διάρκεια της μεγάλης αγροτικής εξέγερσης του 1909 -1910. Σημειώνω εδώ ότι η Καρδίτσα υπήρξε ο πρωταγωνιστής όχι μόνον της Αγροτικής Εξέγερσης αλλά και των μακροχρόνιων διεκδικήσεων και των κατοπινών επιτυχημένων προσπαθειών για τις Αγροτικές Μεταρρυθμίσεις. Όμως τελικά «τη δόξα πήρε» το χωριό ΚΙΛΕΛΕΡ λόγω ενός τραγικού γεγονότος στο σιδηροδρομικό σταθμό του χωριού την ημέρα που η συντονιστική επιτροπή των κινητοποιήσεων αποτελούμενη από καρδιτσιώτες διοργάνωσε το συλλαλητήριο στη Λάρισα.

Για τα γεγονότα, όμως, αυτά θεωρήθηκε, στις συζητήσεις στη βουλή, υποκινητής και ηθικός αυτουργός ο βουλευτής Καρδίτσης Γεώργιος Καραϊσκάκης. Αυτό φαίνεται από τις ομιλίες του τότε πρωθυπουργού Στέφανου Δραγούμη και του προηγουμένου πρωθυπουργού Δημητρίου Ράλη – μέσα από τα πρακτικά της «θυελλώδους» συνεδρίασης της βουλής στις 8 Μαρτίου 1910, δύο μέρες μετά τα γεγονότα.

– Θεωρώ τέλος υποχρέωσή μου να αναφερθώ και στον τρισέγγονός του Γ. Καραίσκάκη τον ΛΕΩΝΙΔΑ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ που πάντα τιμούσε τις εκδηλώσεις στο Μαυρομμάτι και απεβίωσε πριν από 2 περίπου χρόνια κάνοντας έτσι σήμερα αισθητή την απουσία του

Διατηρώ στη μνήμη μου τις κοινές προσπάθειες που κάναμε – αυτός, ως απόγονος του Γεωργίου Καραϊσκάκη, και εγώ σαν δήμαρχος της πρωτεύουσας του νομού -για την μεταφορά των οστών στο Μαυρομμάτι και την αναβάθμιση του χώρου όπου γεννήθηκε ο ήρωας του 21. Θυμούμαι επίσης την οργή του και τη μεγάλη στενοχώρια του για τις ανιστόρητες και χωρίς σοβαρότητα και σεβασμό ορισμένες απόψεις για τη γέννηση του Γ. Καραϊσκάκη στην Σουληκαριά της Άρτας τις οποίες θεωρούσε ανάξιες συζητήσεων αλλά και προσβλητικές για τη μνήμη του ήρωα.

Τιμούμε λοιπόν σήμερα τον ήρωα , τον στρατάρχη Γεώργιο Καραϊσκάκη που έσωσε με τους αγώνες και τη θυσία του την πατρίδα μας, και συνέβαλε στη δημιουργία του πρώτου ελληνικού κράτους στη νεότερη ιστορία. Τιμούμε επίσης τους απογόνους του και τους αγωνιστές της επανάστασης του 1821 και καλούμε όλους σε αυτή τη δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας να θυμηθούν τους αγώνες τους και να διδαχθούν από τις θυσίες τους που έγιναν για το καλό της πατρίδας.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Για του λόγους αυτούς άμεσα επιβάλλεται, κατά την άποψη μου:

1ον Η ολοκλήρωση και τοποθέτηση του έφιππου ανδριάντα του Καραϊσκάκη στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας. Ο ανδριάντας αυτός άρχισε να φιλοτεχνείται από το 2010 μετά την επιτυχή ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών του Πανελλήνιο Καλλιτεχνικό Διαγωνισμό που προκηρύχθηκε και ολοκληρώθηκε στη διάρκεια της θητείας μου στο δήμο Καρδίτσας.

2ον Η ίδρυση Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών « Γεώργιος Καραϊσκάκης» με έδρα του το Μαυρομμάτι και

3ον Η διεύρυνση των εκδηλώσεων των Καραϊσκακείων και με ιστορικά θέματα από τη δράση του ήρωα στην περιοχή μας και την υποβολή προσκλήσεων (για να παραστούν στις εκδηλώσεις) στους δημάρχων των πόλεων όπως ο Πειραιάς, η Αίγινα, η Αράχοβα και το Κερατσίνι όπου τιμάται ο Γ. Καραϊσκάκης λόγω της συμμετοχής του σε μάχες και αγώνες εκείνης της περιόδου.

Προηγούμενο άρθρο Συνάντηση Τσιάρα με την ΕΠΣ Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο «Οr (My Treasure)» στο Παυσίλυπο από την Κιν\κη Λέσχη και την Πρεσβεία του Ισραήλ