Η ομιλία της Χρ. Κατσαβριά στη συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ


Καρδιτσιώτες και Καρδιτσιώτισες, Φίλες και φίλοι, Αυτές τις μέρες γράφεται ιστορία. Αυτή την ιστορία θα τη γράψουμε με τη δική μας γραφή, γιατί αφορά τη ζωή μας, τη ζωή των παιδιών και των γονιών μας, το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης. Βρισκόμαστε κάτω από έναν απόλυτο εκβιασμό «εταίρων» και δανειστών και των ντόπιων υποστηρικτών τους. Το ΝΑΙ και το ΟΧΙ ταλανίζει την κοινωνία μας.  Ο Ελληνικός λαός καλείται με την ψήφο του να πάρει μια μεγάλη απόφαση ανάμεσα στην υποταγή και την αξιοπρέπεια. Στο σκηνικό φόβου και οικονομικής ασφυξίας που του επιβάλλουν οι δανειστές και τα φερέφωνά τους, ενωμένος με θάρρος και δύναμη θα απαντήσει με ένα περήφανο ΟΧΙ.

Και οπωσδήποτε δεν περιμένουμε κανέναν από τους δανειστές και τους γραφειοκράτες τους να μας υποδείξει τι θα ψηφίσουμε στο δημοψήφισμα της Κυριακής, φορτώνοντάς μας με ένα σωρό ψέματα.

Δεν είναι ψέματα τo τελεσίγραφο των «θεσμών» για αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και 23%  σε εστίαση και ξενοδοχεία, για κατάργηση όλων των φορολογικών ελαφρύνσεων, για μείωση δαπανών κοινωνικής πρόνοιας, για απελευθέρωση πλειστηριασμών ως το τέλος του 2015, για κατάργηση επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης, για προκαταβολή φόρου 100% για όλες τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, για μείωση των μισθών, για κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων με την μείωση των ασφαλιστικών δαπανών, για κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης των αγροτών, για σταδιακή εξάλειψη του ΕΚΑΣ για όλους τους συνταξιούχους έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2019″, για  αύξηση των εισφορών υγείας , για μειώσεις συντάξεων, για μείωση του ποσού των 1500 ευρώ και την κατάργηση του ανώτατου ορίου 25% στις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών για χρέη στην εφορία,

για αύξηση του επιτοκίου που εφαρμόζεται στο πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών, για τόσα μέτρα ακόμη που επιδιώκουν τη συνέχιση της κοινωνικής εξαθλίωσης και της υποταγής του λαού μας.

 

Όλοι οι εκπρόσωποι του χθες , αυτοί που δημιούργησαν το χρέος μας καλούν εν χορώ να ψηφίσουμε ναι .Οι πολιτικές δυνάμεις που συγκρότησαν τις προηγούμενες κυβερνήσεις που υπέγραψαν μνημόνια και πήραν καταστροφικές αποφάσεις, τώρα βγαίνουν από το ντουλάπι, λύνουν ξαφνικά τη σιωπή χρόνων και απαιτούν με το ΝΑΙ τους να υπογραφεί μια νέα απεχθής συμφωνία που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην ολοσχερή κοινωνική καταστροφή όλους τους έλληνες και κυρίως τη νέα γενιά μας.

Ο Ελληνικός λαός έμαθε να παλεύει στα δύσκολα και να κρατάει ψηλά την αξιοπρέπεια του. Στις 25 του Γενάρη αρνηθήκαμε τη συνέχιση των πολιτικών που έστειλαν εκατοντάδες χιλιάδες νέους επιστήμονες  έξω από τη χώρα μας,  χιλιάδες ανθρώπους στην αυτοκτονία, ενάμισι εκατομμύριο στην ανεργία, αρνηθήκαμε το ξεπούλημα του τόπου μας. Σ’ αυτή τη δύσκολη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας του, πίστεψε στην αριστερά , στο ΣΥΡΙΖΑ, για να τον στηρίξει να τον σηκώσει , να του ξανανοίξει την πόρτα της ελπίδας.

Αυτό είναι που ενόχλησε μέσα κι έξω απ’ τα σύνορα.

Γι αυτό παλεύουν λυσσαλέα κι απροκάλυπτα, για να τον ταπεινώσουν και τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά κυρίως τον Ελληνικό λαό, να τον τιμωρήσουν για την αναπάντεχη γι ‘ αυτούς επιλογή του.

Γι αυτό ενοχλήθηκαν απ’ το δημοψήφισμα και το φοβούνται. Φοβούνται την άμεση δημοκρατία, τη δύναμη του Ελληνικού λαού.

Με το ΟΧΙ της Κυριακής θα αρνηθούμε το εκβιαστικό τελεσίγραφό τους για την αποδοχή από τη μεριά μας μιας αυστηρής και ταπεινωτικής λιτότητας δίχως τέλος και χωρίς προοπτική να ορθοποδήσουμε κοινωνικά και οικονομικά. Τρέμουν τις οικονομικές και γεωπολιτικές συνέπειες που θα προκύψουν, εάν δεν υποχωρήσουμε. Η χώρα δεν έχει φύγει από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Το ΟΧΙ μας είναι το όπλο της κυβέρνησης για μια βιώσιμη και όχι αδιέξοδη λύση.

Με πίστη στη δημοκρατία, τη συλλογικότητα και τον αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη παλεύουμε σήμερα για τη δικαίωση των ελπίδων και των ονείρων μας , για μας και τις επόμενες γενιές. Έχουμε την ευκαιρία να αποδείξουμε ότι το δίκιο μπορεί να κερδίσει και να στείλουμε στην Ευρώπη και στον κόσμο ολόκληρο μήνυμα ελπίδας, υπερηφάνειας και αξιοπρέπειας απέναντι στους εκβιασμούς και το άδικο.

Στην Ελλάδα παίζεται σήμερα το μέλλον της δημοκρατίας και της Ευρώπης. Εδώ βρίσκεται η σημασία του δημοψηφίσματος. Κάνει τους Έλληνες πολίτες θεματοφύλακες της ισότητας, της αλληλεγγύης, της δικαιοσύνης και φέρνει τους Ευρωπαίους ηγέτες αντιμέτωπους με την ιστορική ευθύνη τους να σεβαστούν την αρχή και τη διαδικασία της Δημοκρατίας.

Έχουμε αγωνιστεί πολύ ως λαός και ως χώρα για την κοινωνική ενότητα και τη δημοκρατία. Για την υπέρβαση του διχασμού και τις συλλογικές μας κατακτήσεις. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να χαθούν σήμερα. Ψυχραιμία, ενότητα, προσεκτική σκέψη. Πέρα από φανατισμούς πρέπει να διακρίνουμε έξυπνα και ψύχραιμα αυτό που πράγματι συμβαίνει. Έχουμε μπροστά μας μια μεγάλη πολιτική και οικονομική σύγκρουση. Αφορά τον τόπο και το μέλλον μας. Το ΟΧΙ την Κυριακή δε θα είναι απλά μεγάλο, αλλά και καθαρό. Καθαρό, γιατί έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο. Δε σημαίνει ρήξη, δε σημαίνει έξοδο από την Ευρώπη και το Ευρώ.

Ο, τι κι αν επιλέξουμε την Κυριακή, τη Δευτέρα δε θα υπάρχει τίποτα να μας χωρίζει. Γιατί είμαστε όλοι έλληνες, η χώρα μας ανήκει. Γράψαμε ιστορία, έχουμε παρελθόν, στήσαμε τον πολιτισμό και τη Δημοκρατία.

Γι’ αυτό δε μας αγγίζουν τα ψέματα, η τρομοκρατία και ο φόβος που σπέρνουν τα ντόπια ΜΜΕ που υπηρετούν τα συμφέροντα αυτών που θέλουν την υποταγή και την εξαφάνισή μας. Αν κάποτε είχε υπερισχύσει ο φόβος, οι παππούδες μας δε θα είχαν γράψει την ιστορία του 40 και της Αντίστασης. Δε θα τους προδώσουμε σήμερα με το να ανεχτούμε παρεμβάσεις στη δημοκρατία μας και βιασμό της εθνικής κυριαρχίας μας απ’ όλους τους περιβόητους δήθεν εταίρους μας. Πριν από 75 χρόνια η Γερμανία έβαλε ένα περίστροφο στον κρόταφο της Ελλάδας και η απάντηση του Έλληνα ήταν Όχι. Σήμερα κουνάει μια πλαστική κάρτα συναλλαγών κάτω από τη μύτη μας και ζητάει ξανά ένα Ναι ή την αποπομπή μας. Τι θα απαντήσουμε; ΟΧΙ, λοιπόν, και πάλι ΟΧΙ.

Θέλουμε να μείνουμε στην Ευρώπη, στην Ευρώπη όμως της Δημοκρατίας και της ισότητας για την οποία αγωνιζόμαστε. Ο Πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας, με την απόφασή του να διεξαχθεί το Δημοψήφισμα έδειξε ότι δεν φοβάται να αναμετρηθεί με την Ιστορία. Δεν έσκυψε το κεφάλι. Σήκωσε ανάστημα. Μαζί του ας σηκώσουμε και το δικό μας ανάστημα όλοι οι Έλληνες!

Φίλες και φίλοι,

Οι δανειστές μας και οι υπηρέτες τους έβαλαν πλώρη να τσακίσουν τις φωνές αντίστασης, τα όνειρα και τις ελπίδες μας για μια Ελλάδα και Ευρώπη της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της αλληλεγγύης, της συνεργασίας και της ευημερίας.

Ψηφίζουμε ΟΧΙ με το κεφάλι ψηλά!

5 χρόνια έχουμε υποστεί μία συνταγή φτώχειας που δεν μας έβγαλε πουθενά.

 

Πέντε χρόνια θυσίας πήγαν χαμένες

Στο σκηνικό φόβου που θέλουν να μας επιβάλλουν απαντάμε:

Έχουμε ανάγκη από μια Ελλάδα που δεν θα υποταχθεί στον φόβο, μια Ελλάδα που θα καλέσει τα παιδιά της πίσω ανοίγοντας πάλι το μέλλον γι αυτούς, μια Ελλάδα που θα πει επιτέλους ΟΧΙ εκεί που μέχρι τώρα έλεγε ναι σε όλα.

Ένα μεγάλο «όχι» στην Ευρώπη του φόβου, των εκβιασμών, της τρομοκρατίας, της ταπείνωσης των λαών.

Αν την Κυριακή, αντί για μας, ψηφίσει ο φόβος, θα έχουμε χάσει ένα κομμάτι του εαυτού μας.

Ένα ηχηρό “Όχι” στο δημοψήφισμα σημαίνει ένα μεγάλο «ναι» για μία περήφανη Ελλάδα σε μία αξιοπρεπή Ευρώπη».

Χρυσούλα Κατσαβριά-Σιωροπούλου

Βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ

 

 

Προηγούμενο άρθρο Ν. Μιχαλάκης : Για το ΟΧΙ της δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας
Επόμενο άρθρο Όχι σε όλα που κουρέλια κάνουν τα όνειρά μας