Η πρόληψη της βίας αρχίζει από το σχολείο – Δράσεις παρέμβασης του Κέντρου Γυναικών Καρδίτσας


Τη δυνατότητα να ευαισθητοποιηθούν πάνω στα θέματα της πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας είχαν 700 μαθητές από διάφορα σχολεία της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας στα πλαίσια σχετικού προγράμματος που υλοποίησε το Κέντρο Γυναικών Καρδίτσας.

Το απόγευμα της Πέμπτης, στο Παυσίλυπο, πραγματοποιήθηκε μία πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα για την ολοκλήρωση του προγράμματος με τίτλο “Δράσεις παρέμβασης του Κέντρου Γυναικών Καρδίτσας στην εκπαιδευτική κοινότητα για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας”.

Βασικός στόχος του Σχεδίου Δράσης ήταν η πρωτογενής πρόληψη της έμφυλης βίας (της βίας μεταξύ αγοριών – κοριτσιών ή το αντίστροφο) και η προώθηση της ισότητας των δυο φύλων στο σχολείο έτσι ώστε να δημιουργηθούν σταδιακά υγιείς και ισορροπημένες σχέσεις. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην αποδόμηση των στερεοτυπικών αντιλήψεων οι οποίες διαχωρίζουν τους άνδρες από τις γυναίκες, περιορίζουν και πολλές φορές προκαθορίζουν τις δυνατότητες των ανθρώπων, ενώ δημιουργούν ανισότιμες σχέσεις που μπορεί να οδηγήσουν σταδιακά στη βία και την κακοποίηση.

Η δημιουργία υγιών διαφυλικών σχέσεων αποτελεί τη βάση για την αντιμετώπιση πολλών αντικοινωνικών φαινομένων (π.χ σχολική βία, ενδοοικογενειακή βία), ενώ θα συμβάλλει σημαντικά στην μείωση του ετήσιου ποσού που δαπανάται για την έμφυλη βία. (Υπολογίζεται ότι το ετήσιο κόστος για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ψυχολογική φροντίδα, κοινωνικές υπηρεσίες, δικαστικές διαδικασίες, χαμένη παραγωγικότητα κ.ο.κ. φτάνει στην Ελλάδα τα 2,5 δισ.)

Το συγκεκριμένο Σχέδιο Δράσης ξεκίνησε με την επιμόρφωση – ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών. Συνολικά στο πρόγραμμα συμμετείχαν 62 εκπαιδευτικοί από διάφορες σχολικές μονάδες της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας. Ο βασικός στόχος των συναντήσεων των συμβούλων του Κέντρου Γυναικών Καρδίτσας με τους/τις εκπαιδευτικούς ήταν η επιμόρφωσή τους σε θέματα έμφυλης βίας.(π.χ τί είναι η έμφυλη βία, ποιές είναι οι μορφές της, πώς πρέπει να διαχειρίζονται περιστατικά κακοποίησης στο σχολικό περιβάλλον κα) και η ισότιμη μεταχείριση αγοριών – κοριτσιών στην τάξη.

Ακολούθησε η ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών (παιδιά ηλικίας 15-16 ετών). Συνολικά ευαισθητοποιήθηκαν περίπου 700 παιδιά, όπως προαναφέρθηκε, από τις σχολικές μονάδες  της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας. Με τις παρεμβάσεις στις σχολικές μονάδες έγινε προσπάθεια να ενθαρρυνθούν τα παιδιά να μιλήσουν για τη βία, να βοηθηθούν ώστε να μοιραστούν τα συναισθήματα τους για το θέμα, και να ενεργοποιηθούν προκειμένου να αναλάβουν δράσεις για την πρόληψη της βίας.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συμβούλων – μαθητών δόθηκε επίσης η δυνατότητα της καλλιτεχνικής έκφρασης των παιδιών (με ζωγραφική, μουσική, κολλάζ, μικρά θεατρικά) με θέμα «δημιουργώ ενάντια στη βία».

Ο Πρόεδρος του Κέντρου Γυναικών κ. Κλ. Γιαννέλος

Απευθύνοντας χαιρετισμό, ο Πρόεδρος του Κέντρου Γυναικών Καρδίτσας κ. Κλεομένης Γιαννέλος ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα :

«Οι πρωταγωνιστές σε μία περίπτωση εκφοβισμού είναι τρεις : ο θύτης, το θύμα και ο παρατηρητής. Για την ύπαρξη άμεσων αποτελεσμάτων θα πρέπει να σημειωθεί σαφής αναδιάρθρωση του κοινωνικού περιβάλλοντος της σχολικής μονάδας και άμεση ευαισθητοποίηση αυτού. Θα πρέπει να συναφθεί συλλογική δέσμευση από την πλευρά του εκπαιδευτικού προσωπικού και να οργανωθεί συντονισμένη δράση ώστε να επιτευχθεί ένας ενεργός κύκλος συνεργασίας μεταξύ γονέων – μαθητών – εκπαιδευτικών αλλά και των αρμόδιων κοινωνικών φορέων όπως είναι η πρόσφατη δραστηριότητα που εφάρμοσε με επιτυχία το Κέντρο Γυναικών Καρδίτσας με τα σχολεία της πόλης μας».

Τα θέματα που αναπτύχθηκαν

Το πρόγραμμα της ημερίδας  περιλάμβανε τις εξής ομιλίες – δράσεις :

> «Προηγούμενες δράσεις ευαισθητοποίησης μαθητών / τριών από το Κέντρο Γυναικών Καρδίτσας» – Ιωαννίδου Χαϊδούλα, Ψυχολόγος του ΚΓΚ

> «Απολογισμός Σχεδίου Δράσης της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων» –  Αγρογιάννη Βασιλική, Συντονίστρια Προγράμματος, Κοινωνιολόγος ΚΓΚ

> Προβολή video με τίτλο «Πάρε θέση ενάντια στη βία» – «Άνθρωποι – κλειδιά» της πόλης της Καρδίτσας στέλνουν το δικό τους μήνυμα κατά της έμφυλης βίας

> Καλλιτεχνικός διαγωνισμός έκφρασης των εφήβων με τίτλο «Δημιουργώ ενάντια στη βία» – Παρουσίαση των δραστηριοτήτων των μαθητών/τριών από τις σχολικές μονάδες  της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, σχετικά με την έμφυλη βία

> Ανάδειξη της καλύτερης δραστηριότητας – Βράβευση των μαθητών / τριών

 

 

Προηγούμενο άρθρο Συνέχιση του Πιλοτικού προγράμματος εφαρμογής συστήματος διατροφής στη Θεσσαλία
Επόμενο άρθρο Με προσφυγή στη δικαιοσύνη απαντά στις συκοφαντίες Παλάσκα η «Συμμαχία για το ποδόσφαιρο»