Η ψηφιακή εποχή οδηγεί στην απομόνωση Ρεντίνα και Βαθύλακκο – Δήλωση Β. Αγγελόπουλου


Την έντονη διαμαρτυρία εκφράζει ο Δήμος Σοφάδων καθώς με τη νέα ψηφιακή μετάβαση που θα τεθεί σε λειτουργία την 31η Οκτωβρίου, θα μείνουν χωρίς τηλεοπτικό σήμα οι περιοχές της Ρεντίνας και του Βαθυλάκκου.

Σε δήλωσή του ο Αντιδήμαρχος Σοφάδων κ. Βασίλης Αγγελόπουλος τονίζει:

Αποδεικνύεται στην πράξη ότι τεράστιο πρόβλημα σημειώνεται με την αναμετάδοση του τηλεοπτικού σήματος σε εκτεταμένες περιοχές. Το πέρασμα του τηλεοπτικού κοινού από την αναλογική στη ψηφιακή εποχή οδηγεί στην απομόνωση ολόκληρα χωριά.

Μιλάμε για περιοχές στις οποίες η κύρια ενασχόληση είναι οι αγροτικές και κτηνοτροφικές εργασίες και…η μόνη διέξοδος διασκέδασης είναι η τηλεόραση.

Η DIGEA αλλά και λοιποί “φωστήρες” καταδικάζουν στην απομόνωση δεκάδες οικογένειες, κάνοντας ολόκληρες περιοχές να  θυμίζουν “άγονη γραμμή”.

Πώς κόβεις λοιπόν το αναλογικό σήμα, όταν υπάρχουν (οι εν λόγω) περιοχές  που δεν καλύπτονται ψηφιακά; Είναι απορίας άξιον για ποιο λόγο κινήθηκε έτσι η Digea…Εκτός και εάν πιστεύουν ότι οι κάτοικοι αυτών των περιοχών έχουν την οικονομική δυνατότητα να καταφύγουν σε δορυφορικές πλατφόρμες.

Πώς το λύνουν; Μήπως υποχρεώνοντας τους δήμους να αγοράσουν με χρήματα των δήμων αναμεταδότες και να πληρώσουν τη Digea για την τοποθέτηση και λειτουργία τους; Δυστυχώς ούτε έτσι.

Παρότι βάσει νόμου η ΝΕΡΙΤ Α.Ε οφείλει να καλύπτει γεωγραφικά το σύνολο της χώρας (και εισπράττει τρία ευρώ το μήνα ανά λογαριασμό ρεύματος), ο Δήμος Σοφάδων ήδη αναζήτησε λύσεις αλλά οι προσπάθειες για χρηματοδότηση των τεχνικών παρεμβάσεων που απαιτούνται (τοποθέτηση ψηφιακών αναμεταδοτών) προσκρούουν σε αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

 

Όμως, το γαϊτανάκι αναζήτησης ευθυνών δεν λύνει τα προβλήματα και δεν φέρνει την εικόνα.

Δεν είναι δυνατόν στην εποχή μας να υπάρχει τέτοιο πρόβλημα και να μην είναι δυνατή η επίλυση του.

 

Γι΄ αυτό ζητάμε άμεσα την παρέμβαση της πολιτείας και του αρμόδιου Υπουργείου, στην κατεύθυνση που, είτε θα υποχρεώσει την DIGEA να προβεί σε κάθε τεχνική παρέμβαση, είτε θα διευκολύνει τους Δήμους,  προκειμένου να λυθεί το ζήτημα πριν την 31η Οκτωβρίου.

Επιπλέον, επειδή αρκετές περιοχές σε όλη την έκταση της περιφέρειας Θεσσαλίας αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα, θα επιδιώξουμε να τεθεί ως τακτικό θέμα στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου.

Προηγούμενο άρθρο Πολύπλευρη συνεργασία Δήμου Σοφάδων και ΤΕΙ Ξύλου
Επόμενο άρθρο Θετικός ο απολογισμός της 13ης Εμποροβιοτεχνικής Έκθεσης Καρδίτσας