Η ώρα της κάλπης (και) για τους 130.030 εκλογείς της Καρδίτσας


Στην κάλπη καλούνται να προσέλθουν την Κυριακή 25 Ιανουαρίου οι 130.030 εκλογείς της Καρδίτσας και τόσο η Περιφέρεια, όσο και οι Δήμοι του Νομού μας βρίσκονται σε απόλυτη ετοιμότητα.

Στην Καρδίτσα, λοιπόν, θα λειτουργήσουν :

  • 283 εκλογικά τμήματα (στα οποία είναι εγγεγραμμένοι οι 130.030 ψηφοφόροι)
  • 1 εκλογικό τμήμα ετεροδημοτών (έχουν εγγραφεί 42 εκλογείς)
  • 10 αμιγή ή μικτά εκλογικά τμήματα στα οποία είναι εγγεγραμμένοι 3.668 εκλογείς και θα ψηφίσουν για την Περιφέρεια Θεσσαλίας σε άλλες περιοχές της χώρας μας

Την ψήφο των Καρδιτσιωτών διεκδικούν 67 συνολικά υποψήφιοι από 17 συνδυασμούς – κόμματα που είναι τα εξής :

  1. Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
  2. Το Ποτάμι
  3. Νέα Δημοκρατία
  4. Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ)
  5. Λαϊκός Σύνδεσμος – Χρυσή Αυγή
  6. Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΚΚΕ)
  7. ΤΕΛΕΙΑ
  8. Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας (ΟΚΔΕ)
  9. Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών (ΚΙΔΗΣΟ)
  10. Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα
  11. Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός (ΛΑ.Ο.Σ.)
  12. Ένωση Κεντρώων
  13. Ένωση Δημοκρατικής Εθνικής Μεταρρύθμισης
  14. ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.
  15. ΚΚΕ (μ-λ) – Μ-Λ ΚΚΕ – Εκλογική Συνεργασία
  16. Πράσινοι – Δημοκρατική Αριστερά
  17. Ανεξάρτητοι Έλληνες (ΑΝ.ΕΛ.)

Πιο αναλυτικά σε ό, τι αφορά στις έδρες και τους σταυρούς προτίμησης για το γεωγραφικό διαμέρισμα της Θεσσαλίας ισχύουν τα ακόλουθα :

  • Εκλογική Περιφέρεια Καρδίτσας : 4 έδρες, 2 σταυροί προτίμησης (6 το σύνολο υποψηφίων)
  • Εκλογική Περιφέρεια Λάρισας : 8 έδρες, 3 σταυροί προτίμησης (11 το σύνολο υποψηφίων)
  • Εκλογική Περιφέρεια Μαγνησίας : 6 έδρες, 2 σταυροί προτίμησης (8 το σύνολο υποψηφίων)
  • Εκλογική Περιφέρεια Τρικάλων : 4 έδρες, 2 σταυροί προτίμησης (6 το σύνολο υποψηφίων)

Η ψηφοφορία θα ξεκινήσει στις 7.00 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 7.00 το απόγευμα.
Αλλαγές στα εκλογικά τμήματα του Δήμου Καρδίτσας

Ενημερώνονται οι εκλογείς ότι με βάση την απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη για τον  “καθορισμό εκλογικών τμημάτων και καταστημάτων ψηφοφορίας της Εκλογικής Περιφέρειας Νομού Καρδίτσας των Γενικών Βουλευτικών Εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015”  έχουν επέλθει αλλαγές στα εκλογικά τμήματα του Δήμου Καρδίτσας σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές που διενεργήθηκαν.

Παρακαλούνται οι εκλογείς, για την αποφυγή ταλαιπωρίας τους, να ενημερωθούν για το εκλογικό τμήμα, στο οποίο ανήκουν πριν ξεκινήσουν για την ψηφοφορία.

Μπορείτε να δείτε τα εκλογικά τμήματα του Δήμου Καρδίτσας στη διεύθυνση: www.dimoskarditsas.gov.gr/wp-content/uploads/2015/01/KarditsaEklogikaTmimata2015.pdf

ή να μάθετε που ψηφίζετε μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Εσωτερικών: http://www.ypes.gr/services/eea/eeagr/eea.htm

 

 

Στο 1ο Λύκειο Καρδίτσας τα Ειδικά Εκλογικά Τμήματα Ετεροδημοτών

           

Όπως έχει γίνει γνωστό από το Δήμο Καρδίτσας,  με βάση τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των ετεροδημοτών,  στο 1ο Γενικό Λύκειο Καρδίτσας ( Αιόλου 28) θα λειτουργήσουν Ειδικά Εκλογικά Τμήματα Ετεροδημοτών για τις παρακάτω εκλογικές Περιφέρειες :

-Α’ Αθηνών

-Β΄ Αθηνών

-Α΄ Θεσσαλονίκης

-Ιωαννίνων

-Κοζάνης

-Λαρίσης

-Τρικάλων

-Φθιώτιδος

Οι υπόλοιποι ετεροδημότες που έχουν κάνει αίτηση, αλλά δεν συμπληρώθηκε ο αριθμός των 40 ατόμων για την εκλογική τους περιφέρεια, δεν θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σαν ετεροδημότες, αλλά θα ψηφίσουν μόνο στον δήμο στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι γραμμένοι.

 

Ανοιχτό και το Σαββατοκύριακο το Γραφείο Δημοτολογίων

 

Επίσης,, γίνεται γνωστό ότι το Γραφείο Δημοτολογίων του Δήμου Καρδίτσας θα είναι ανοιχτό το Σάββατο από τις 8:00-22:00 και την Κυριακή ημέρα των εκλογών από τις 7:00-19:00.

Γενικότερα, οι υπηρεσίες των δήμων θα μείνουν ανοιχτές προκειμένου να εκδίδουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά γέννησης, τα οποία θα αποστέλλονται με fax στην αρμόδια υπηρεσία. Όπως υπενθυμίζεται, ειδικά τα καταστήματα των ΟΤΑ θα παραμείνουν ανοικτά την Κυριακή έως την ολοκλήρωση της μετάδοσης των αποτελεσμάτων από όλα τα εκλογικά τμήματα της περιοχής τους.

 

Ανοιχτά και τα Γραφεία Ταυτοτήτων

 

Την ίδια στιγμή, θα υπάρχει και η δυνατότητα να εκδίδονται δελτία ταυτότητας από τα γραφεία ταυτοτήτων της διεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας σε όλα τα αστυνομικά τμήματα της χώρας, όπως και σε αυτό της Καρδίτσας.
 

Μάθε πού ψηφίζεις από το τηλέφωνο και το Διαδίκτυο

 

Στη διάθεση των πολιτών είναι η τηλεφωνική γραμμή 213-1361500 προκειμένου να ενημερώνονται οι πολίτες για το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουν.

Η γραμμή λειτουργεί καθημερινά από τις 9:00 έως 17:00, το Σάββατο από 9:00 έως 19:00 και την Κυριακή από 7:00 έως 19:00.

Ήδη, οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται και μέσω διαδικτύου από την ειδική εφαρμογή του υπουργείου Εσωτερικών.

 

 «Οδηγός» πριν την κάλπη

 

Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου
Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες που:
Έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους (όσοι έχουν γεννηθεί το έτος 1996).
Είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου της χώρας. Δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν.

Ποιοι στερούνται του δικαιώματος αυτού

Όσοι διατελούν, σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα σε πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση.
Όσοι το στερήθηκαν λόγω αμετάκλητης ποινικής καταδίκης, σε κάποιο από τα εγκλήματα που ορίζονται από τον ποινικό και στρατιωτικό ποινικό κώδικα, για όσο χρόνο διαρκεί αυτή η στέρηση.

Πού ψηφίζουμε
Οι εκλογείς ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στο δήμο, στα δημοτολόγια του οποίου είναι εγγεγραμμένοι. Οι ετεροδημότες εκλογείς θα ψηφίσουν σε αμιγές ή μεικτό εκλογικό τμήμα ετεροδημοτών της έδρας του Νομού που διαμένουν. Όλοι οι εκλογείς μπορούν να ενημερώνονται για το εκλογικό τμήμα που θα ψηφίσουν, με την έκδοση και δημοσίευση της σχετικής απόφασης του οικείου Αντιπεριφερειάρχη το αργότερο δεκαπέντε (15) ημέρες μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, η οποία γνωστοποιείται στους δήμους του νομού.

Πώς ψηφίζουμε 
Οι εκλογείς προσέρχονται στο κατάστημα της ψηφοφορίας και παρουσιάζονται στην εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο. Οι εκλογείς μπαίνουν στο κατάστημα της ψηφοφορίας ένας- ένας ή σε μικρές ολιγάριθμες ομάδες, με τη σειρά της προσέλευσής τους και όπως ειδικότερα καθορίζει κάθε εφορευτική επιτροπή.
Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδειας οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Σημειώνεται ότι, τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.
Σε κάθε εκλογέα η εφορευτική επιτροπή δίνει ένα φάκελο με ειδικό γνώρισμα μονογραφημένο από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής και σφραγισμένο με τη σφραγίδα της επιτροπής, καθώς και πλήρη σειρά έντυπων ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών και υποψηφίων.
Εκλογείς, που από σωματική αδυναμία δεν μπορούν να κάνουν τα πιο πάνω, έχουν το δικαίωμα για το σκοπό αυτό να απευθυνθούν στον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ή σε μέλος της εφορευτικής επιτροπής, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να τους βοηθήσουν.
Απαγορεύεται στον εκλογέα να ρίξει το ψηφοδέλτιό του στην κάλπη: α) αν αυτό δεν είναι μέσα στο φάκελο με το ειδικό γνώρισμα ή αν δεν έχει κλειστεί ο φάκελος και β) αν ο εκλογέας δεν αποσύρθηκε πρώτα στον ξεχωριστό χώρο (παραβάν).
Στον εκλογέα που ψήφισε χορηγείται, εφόσον ζητηθεί, σχετική βεβαίωση που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και σφραγίζεται με τη σφραγίδα της.

Προηγούμενο άρθρο Αποτελέσματα των Εθνικών Εκλογών 25ης Ιανουαρίου από την Περιφέρεια Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Πολιτική δήλωση του Γιάννη Ε. Βαϊόπουλου