Θ. Σκάρλος για Αχελώο : Αποσπασματικές πολιτικές δεν λύνουν αλλά δημιουργούν προβλήματα


Τον έντονο προβληματισμό του για την εγκατάλειψη του έργου του Αχελώου από την κυβέρνηση αλλά και την καθυστέρηση που παρατηρείται σε ότι αφορά τα σχέδια διαχείρισης υδατικών πόρων, εξέφρασε ο Δήμαρχος Σοφάδων κ. Θάνος Σκάρλος μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκουρλέτης.

Στη συνάντηση, εκτός από τον κ. Σκάρλο, συμμετείχαν ακόμη ο Περιφερειάρχης κ. Κ. Αγοραστός, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Γιώργος Κωτσός, οι δήμαρχοι Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, Καρδίτσας Φώτης Αλεξάκος, Πύλης Κώστας Μαράβας, ο πρώην Νομάρχης κ. Βασίλης Αναγνωστόπουλος, ο πρόεδρος της ΕΘΕΜ Ιωάννης Καλλές, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας Βασίλης Τσιώνας, επιστήμονες, νομικοί και στελέχη του Γραφείου Υπουργού.

Σε δήλωσή του ο κ. Σκάρλος αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Ένα έργο πνοής για ολόκληρο το Θεσσαλικό κάμπο, που αποτελούσε πάγια διεκδίκηση δυστυχώς φαίνεται να οδηγείται οριστικά στις καλένδες με απόφαση της κυβέρνησης.

Γινόμαστε μάρτυρες σε ένα τοπίο, όπου περισσεύει η διαμαρτυρία και η καταγγελία, υποκαθίσταται η γνώση από τη γνώμη, κυριαρχεί το αποσπασματικό αίτημα.

Η αντιμετώπιση ενός τόσο σοβαρού έργου, για το οποίο διατέθηκαν ήδη εκατοντάδες εκατομμύρια, απαιτεί χρόνο, κόπο και κυρίως ικανό πολιτικό προσωπικό που θα υπερβεί το πρόσκαιρο πολιτικό κόστος και θα τεθεί προ των ευθυνών του.

Οφείλουν οι αρμόδιοι και ιδιαίτερα όσοι επαγγέλλονται την πράσινη ανάπτυξη να κατανοήσουν, ότι αυτή δεν νοείται στη χώρα μας χωρίς την αξιοποίηση ολόκληρου του υδροδυναμικού της.

Όμως, η δημόσια εικόνα του έργου του Αχελώου, έχει διασυρθεί στο βωμό της θεωρητικής οικολογίας, χωρίς πάντως να μπορεί να απορριφθεί ως αίτιο της παραπληροφόρησης η σκοπιμότητα.

Αποτελεί χρέος όλων των Θεσσαλών να συνεχίσουμε να έχουμε στην κορυφή της διεκδίκησης την ολοκλήρωση του έργου. Και ευθύνη της κυβέρνησης να αντιληφθεί επιτέλους τη σπουδαιότητά του»

Σε ότι αφορά τα σχέδια διαχείρισης υδατικών πόρων σημείωσε:

«Το νερό αποτελεί φυσικό πόρο, του οποίου η αξία και η σπουδαιότητα για όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας συνεχώς αυξάνει. Δυστυχώς και στο θέμα των σχεδίων διαχείρισης οι θέσεις και απόψεις του αρμόδιου Υπουργού, παραμένουν θολές. Σε προσωπική ερώτηση για το αν το Υπουργείο στηρίξει στο ΣτΕ(24/2) τα Σχέδια, ο κ. Σκουρλέτης ουσιαστικά δεν απάντησε, παρά μόνο υποστήριξε ότι θα επανεξεταστούν.

Κάτι που πρακτικά σημαίνει νέα μεγάλη καθυστέρηση με σοβαρές επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες. Μην μας διαφεύγει ότι χωρίς σχέδια διαχείρισης κανένα σχετικό έργο δεν μπορεί να ενταχθεί σε κανένα πρόγραμμα.

Ζητούμε να ολοκληρωθεί η διαδικασία το συντομότερο δυνατό, με την πολιτεία συμπαραστάτη. Και δηλώνουμε αποφασισμένοι να αντιπαρατεθούμε σε αποσπασματικές πολιτικές που δεν λύνουν αλλά δημιουργούν προβλήματα. «

 

Ο κ. Αναγνωστόπουλος

Για τις εξελίξεις σε ότι αφορά το έργο του Αχελώου ο π. Νομάρχης κ. Βασίλης Αναγνωστόπουλος δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Η θέση του Υπουργού για τον Αχελώο είναι αδιανόητη και απαράδεκτη, όπως και για τα σχέδια διαχείρισης που φαίνεται πως δεν υπάρχει ούτε ειρμός ούτε συνέχεια. Όσο ταχύτερα αποσυρθεί η παρούσα κυβέρνηση τόσο καλύτερα.

Να υπενθυμίσω απλά πως για τη σήραγγα Συκιάς δόθηκαν μάχες δια πυρός και σιδήρου. Η ανικανότητα της κυβέρνησης θα φέρει μετωπική σύγκρουση με τα κατάγματα συντριπτικά.»

 

Προηγούμενο άρθρο Η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων για τη συζήτηση στη Βουλή επί των αγροτικών προβλημάτων
Επόμενο άρθρο Δημήτρης Σιούφας : Όχι στην ματαίωση της εκτροπής του Αχελώου