«Θα κλείσουν σπίτια οι παράλογες απαιτήσεις του ΟΑΕΕ απ’ τους πωλητές λαϊκών αγορών»


Πρόταση για θέματα που απασχολούν τους επαγγελματίες πωλητές λαϊκών αγορών, αλλά και γενικότερα όλους τους επαγγελματίες που έχουν έδρα σε χωριά κάτω των 2000 κατοίκων, κατέθεσε κατά τη διάρκεια της προχθεσινής (26/2/2015) συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Σοφάδων η μείζονα μειοψηφία. Με την ευκαιρία της συζήτησης του 21ου θέματος της ημερήσιας διάταξης για την «ανανέωση επαγγελματιών αδειών πωλητών λαϊκών αγορών» ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και τέως Δήμαρχος Μπάμπης Παπαδόπουλος ζήτησε να συμπεριληφθεί στο κείμενο της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου σχετική πρόταση της παράταξής του, την οποία κατέθεσε και αναφέρει τα εξής

«Πολλές φορές γίναμε μάρτυρες τα τελευταία χρόνια σε πάμπολλα νομοθετήματα και ρυθμίσεις που οδήγησαν σε οικογενειακές ανατροπές και επαγγελματικά αδιέξοδα. Ένα τέτοιο οδυνηρό δείγμα έχουμε σήμερα μπροστά μας. Και το δυστύχημα είναι ότι για μια ακόμα φορά το κράτος δεν αναλαμβάνει το ίδιο να φέρει σε πέρας τις τραγικές συνέπειες των ρυθμίσεων που προωθεί αλλά τις μεταβιβάζει στους δήμους έτσι ώστε οι τελευταίοι να είναι εκείνοι που θα πάρουν τις αποφάσεις για να κλείσουν σπίτια και επαγγέλματα.

Ένα απ’ αυτά τα θέματα που τα τελευταία χρόνια κατέδειξε περίλαμπρα την προχειρότητα με την οποία αντιμετώπισαν οι κρατούντες την κάθε μικρομεσαία ελληνική οικογένεια, τον κάθε μικρομεσαίο επαγγελματία που προσπαθεί με την πλάτη και τον ιδρώτα του να βγάλει ένα μεροκάματο για να ζήσει με αξιοπρέπεια τα μέλη της οικογένειάς του ήταν οι ρυθμίσεις:

  1. για την ασφαλιστική κάλυψη των πωλητών λαϊκών αγορών (και γενικότερα των επαγγελματιών) που έχουν έδρα σε χωριά κάτω των 2000 κατοίκων
  2. για την χωρική έκταση της επαγγελματικής δραστηριότητας των πωλητών λαϊκών αγορών.

Αναγκάζονται σήμερα οι δήμοι, αφού η σχετική αρμοδιότητα μεταβιβάστηκε πλέον σ’ αυτούς, να μην ανανεώνουν τις επαγγελματικές άδειες των πωλητών στις λαϊκές αγορές, αφού ξαφνικά και απροειδοποίητα τους ήρθε φιρμάνι ότι χρωστούν ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΑΕΕ αναδρομικά από το 2010 σύμφωνα με  τις ρυθμίσεις του Ν. 3846/2010.

Ένα χρέος που φτάνει ακόμα και τις 15.000 ευρώ. Κάτι που σημαίνει για τον δημότη μας ότι αφενός μεν θα σταματήσει από μόνος του να ασκεί το επάγγελμα, αφετέρου δε, ότι δημιουργήθηκε ξαφνικά ένα τεράστιο οικονομικό βάρος που ενδεχομένως θα τον οδηγήσει σε δικαστικές περιπέτειες στο μέλλον.

Κι όλα αυτά έγιναν τη στιγμή που όλοι, Υπουργοί και Βουλευτές, διαβεβαίωναν με πύρινα δελτία τύπου ότι δεν ισχύει η υποχρεωτική ασφάλιση στον ΟΑΕΕ για τους επαγγελματίες σε χωριά κάτω των 2000 κατοίκων. Ποιος θα πληρώσει τώρα το λογαριασμό;

Περαιτέρω, τι είδους δικαιοσύνη και ισότητα είναι αυτή που η ασφαλιστική νομοθεσία και ο ΟΑΕΕ ζητά από τον πωλητή λαϊκών αγορών που έχει τρεις μέρες δουλειά την εβδομάδα (αφού μόνο σε τρεις λαϊκές του νομού μας μπορεί να δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά) να καταβάλει ίδια ασφάλιστρα με τους επαγγελματίες σταθερού και μόνιμου χαρακτήρα;

Και σα να μην έφτανε μόνο αυτό αλλά και με νεώτερη διάταξη νόμου τον περασμένο Απρίλιο (αρ.8 παρ. 2 ν 4264/2014) οι πωλητές λαϊκών αγορών δε θα μπορούν πλέον να δραστηριοποιούνται σε όλες τις λαϊκές του νομού μας αλλά μόνο στις λαϊκές του δήμου όπου είναι δημότες. Οι δημότες μας δηλαδή θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν μόνο σε μία λαϊκή πλέον.

Προτείνουμε λοιπόν στο Δημοτικό Συμβούλιο τη λήψη απόφασης την οποίαν θα απευθύνουμε στους Βουλευτές του νομούς μας και στους αρμόδιους Υπουργούς και με την οποία θα ζητάμε:

  1. Τη διαγραφή της απαίτησης των αναδρομικών εισφορών που ζητάει ο ΟΑΕΕ απ’ όλους τους επαγγελματίες των χωριών μέχρι 2000 κατοίκους
  2. Τη συνέχιση ασφάλισης των επαγγελματιών σε χωριά μέχρι 2000 κατοίκους μόνο στον ΟΓΑ
  3. Την αλλαγή του άρ. 8 παρ. 2 του Ν. 4264/2014 έτσι ώστε να επανέλθει το πρότερο καθεστώς της δυνατότητας που είχαν οι επαγγελματίες πωλητές λαϊκών αγορών να δραστηριοποιούνται σε όλες τις λαϊκές αγορές της Π.Ε. Καρδίτσας»

Την πρόταση αυτή, την οποία ο κ. Παπαδόπουλος έχει ήδη απευθύνει τόσο στην ΠΕΔ Θεσσαλίας όσο και στους Βουλευτές του νομού, απέρριψε η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου μετά από ψηφοφορία.

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στη Τουριστική Έκθεση «International Fair Of Tourism» του Βελιγραδίου