Θεσσαλιώτιδος Τιμόθεος: ”Δεν είμαι τιμωρός, αλλά δεν θα ανεχθώ συμπεριφορές που σκανδαλίζουν”


Τις κατευθυντήριες γραμμές της ποιμαντορικής του διακονίας στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων ως νέου επισκόπου αυτής, δίνει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Τιμόθεος μέσω της πρώτης του Εγκυκλίου την οποία απέστειλε προς τους άγαμους και έγγαμους εφημερίους της Μητροπόλεως.

Ο ποιμενάρχης της Καρδίτσης εστιάζει στο θέμα της σεμνότητας, αρχικά, η οποία πρέπει να διέπει τους κληρικούς που δεν πρέπει να δίνουν την εντύπωση ότι επιτελούν επάγγελμα αντί λειτουργήματος, όπως χαρακτηριστικά τονίζει.

Ο Μητροπολίτης συστήνει την προσοχή στους κληρικούς να ζουν αξιοπρεπώς χωρίς όμως να προκαλούν. «Γίνετε οὖν φρόνιμοι ὡς οἱὄφεις καὶἀκέραιοι ὡς αἱ περιστεραί» (Ματθ. ι΄ 16), επισημαίνει επί λέξει.

Παράλληλα στέκεται στο θέμα της τελέσεως ανελλιπώς των ιερών ακολουθιών σε καθημερινή βάση, όπως του Όρθρου και του Εσπερινού καθώς και άλλες έκτακτες όπως Αγρυπνίες, Ευχέλαια, τα οποία προάγουν την πνευματική ζωή.

Ο κ. Τιμόθεος σε άλλο σημείο της Εγκυκλίου αναφέρει ότι δε νοείται να απουσιάζουν από τις βασικές ακολουθίες οι Εφημέριοι του Ιερού Ναού όπου υπάρχουν περισσότεροι του ενός.

Επίσης δε νοείται να υπάρχουν ιερείς που απλώς εμφανίζονται στις ενορίες τους μερικές φορές το μήνα…

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και για τους ιερείς που απουσιάζουν από τις θέσεις τους ή μεταβαίνουν εκτός της Ιεράς Μητρπόλεως χωρίς την άδειά του.

Επιπλέον αναφέρει ότι ούτε Αρχιερείς θα προσκαλούνται σε μυστήρια ή ακολουθίες χωρίς τη δική του γνώμη και κανονική άδεια. Αυτό ισχύει και για τους κληρικούς άλλων μητροπόλεων.

Τα έργα που γίνονται στις ενορίες θα πρέπει να είναι νόμιμα κατοχυρωμένα και όχι αυθαίρετα, αναφέρει, ενώ δηλώνει ότι θα διενεργηθούν έλεγχοι και στα οικονομικά των ενοριών για το σκοπό αυτό θα πρέπει να τηρούνται με νομιμότητα και επιμέλεια.

Ο κ. Τιμόθεος αναφέρει ότι επιθυμεί αγαστή συνεργασία και από τα λαϊκά μέλη των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων.

Τα κλειδιά του παγκαριού θα έχουν όλα τα μέλη του Συμβουλίου και όχι μερικά μόνο και το παγκάρι θα ανοίγει παρουσία όλων, τονίζει για να συμπληρώσει ότι στο θέμα αυτό θα παραμείνει «αδιαπραγμάτευτος».

«Δὲν ἐπιθυμῶ νὰ εἶμαι κλεισμένος στὸ γραφεῖο, παρὰ τὸὅτι μερικὲς φορὲς αὐτὸ εἶναι ἀναγκαῖο. Θέλω νὰ εἶμαι κοντά σας, κοντὰ στὸ λαό μας. Μὴ μὲ θεωρήσετε ξένο ἢ τυπικὸ Προϊστάμενό σας. Ὁ ρόλος μου δὲν εἶναι γραφειοκρατικός. Εἶμαι ὁἘπίσκοπός σας καὶὁ πνευματικός σας πατέρας. Βοηθεῖστε με καὶ σεῖς μὲ τὸν τρόπο σας νὰἐπιτύχω στὴν ἀποστολή μου», καταλήγει ο κ. Τιμόθεος.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ROMFEA.GR |  ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ

 

Προηγούμενο άρθρο 18 συλλήψεις για παράνομο υπαίθριο εμπόριο και επαιτεία
Επόμενο άρθρο Τη Μεγάλη Σκάλα Ανθηρού σε πρόγραμμα χρηματοδότησης ζητά ο Σπ. Ταλιαδούρος