Ισχυρή κεφαλαιακά η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας και μετά τα stresstests


Μεγάλες αλλαγές πραγματοποιούνται αυτή την εποχή στο Ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Μετά την πρόσφατη ολοκλήρωση των τεστ αντοχής (stresstests), η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανέλαβε από τις αρχές Νοεμβρίου το δύσκολο έργο της εποπτείας των συστημικά σημαντικών τραπεζών της Ευρώπης.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, οι κύριοι στόχοι της τραπεζικής ένωσης είναι να διασφαλίσει ότι οι τράπεζες είναι ισχυρές και σε θέση να αντέξουν μελλοντικές κρίσεις, να αποτρέψει τη διάσωση τραπεζών με χρήματα των φορολογούμενων, να περιορίσει τον κατακερματισμό της χρηματοπιστωτικής αγοράς και να ενισχύσει τη σταθερότητα όχι μόνο του τραπεζικού τομέα αλλά κατ’ επέκταση της Ευρωζώνης. Με την ενιαία εποπτεία διασφαλίζεται ότι οι τράπεζες εποπτεύονται και ελέγχονται με ακριβώς τους ίδιους κανόνες σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. ώστε να αποφεύγονται τυχόν στρεβλώσεις που δημιουργούνται στις εσωτερικές αγορές των κρατών-μελών.

Έτσι, στον εποπτικό έλεγχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πέρασαν οι 123 μεγαλύτερες τράπεζες της Ζώνης του Ευρώ καθώς και οι 1.104 θυγατρικές τους., μεταξύ αυτών και οι τέσσερις εγχώριες συστημικές.

Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή όχι μόνο για τον τραπεζικό τομέα αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η τραπεζική ένωση αποτελεί κομβικής σημασίας βήμα στην κατεύθυνση της πολιτικής ενοποίησης της Ευρώπης.

Παράλληλα η ΕΚΤ, ανέλαβε την έμμεση εποπτεία των υπολοίπων, περίπου 3.500 τραπεζών, οι οποίες θα εποπτεύονται από τις εθνικές εποπτικές αρχές, υπό τις κατευθυντήριες γραμμές και τις οδηγίες, της ΕΚΤ.

Το ίδιο έχει συμβεί και για τις μικρότερες  εμπορικές  τράπεζες που έχουν απομείνει στην Ελλάδα και βεβαίως και για τις Συνεταιριστικές.

Οι τράπεζες αυτές θα ελέγχονται από την ΕΚΤ μέσω της ΤτΕ. Τα στοιχεία τους θα κοινοποιούνται στην ΕΚΤ, η οποία και θα λαμβάνει τις αποφάσεις που αφορούν την λειτουργία τους.

Παράλληλα οι Συνεταιριστικές Τράπεζες  υποχρεούνται από την πρώτη του νέου έτους να εφαρμόσουν τα διεθνή λογιστικά πρότυπα (IFRS),γεγονός που θα αλλάξει τα δεδομένα και τον τρόπο απεικόνισης των ισολογισμών τους.

Για τους παραπάνω λόγους η ΤτΕ, μετά από εντολή της ΕΚΤ, πραγματοποίησε εκτεταμένους και αυστηρούς ελέγχουςσε όλες τις Συνεταιριστικές με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα. Το έργο ανατέθηκε σε δύο διεθνείς οίκους με εντολή να αξιολογήσουν την ποιότητα των στοιχείων του ενεργητικού τους έτσι ώστε να μετρηθεί ο πιστωτικός κίνδυνος του χαρτοφυλακίου τους.

Οι έλεγχοι αυτοί πραγματοποιήθηκαν στο τέλος Αυγούστου και τα πορίσματα παραδόθηκαν στην ΤτΕ τον Οκτώβριο. Από τις αρχές Δεκεμβρίου η ΤτΕ άρχισε να καλεί τις Συνεταιριστικές τράπεζες προκειμένου να τους ανακοινώσει τα αποτελέσματα του ελέγχου.

Η συνάντηση με την Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 15.12.2014. Σε αυτήν συμμετείχαν από την ΤτΕ έξι υψηλόβαθμα στελέχη της Διεύθυνσης Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος (ΔΕΠΣ) και από την δική μας Τράπεζα ο Πρόεδρος κ. Γιώργος Μπούκης, ο Αντιπρόεδρος κ. Θωμάς Δεληγιάννης, ο Γενικός Διευθυντής κ. Ελευθέριος Ζήσης, ο Διευθυντής Δικτύου& Διοικητικών Υπηρεσιών κ. Παναγιώτης Τουρναβίτης και ο Υπεύθυνος του συστήματος εσωτερικού ελέγχου της Τράπεζας κ. Σωτήρης Παπακωνσταντίνου.

Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα, τα στελέχη της ΤτΕ ανακοίνωσαν, με ικανοποίηση, στην αντιπροσωπεία της Τράπεζάς μας ότι η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας πέρασε με απόλυτη επιτυχία τα stresstest, από τα οποία διαπιστώθηκε επίσης η ισχυρή κεφαλαιακή της επάρκεια. Επισημάνθηκε δε, ότι οι ελεγκτικές εταιρίες είχαν εντολή από την ΤτΕ να διενεργήσουν πολύ αυστηρούς ελέγχους στις Συνεταιριστικές και να εφαρμόσουν ακραία σενάρια, έτσι ώστε να διαπιστωθούν οι αντοχές της κάθε Τράπεζας.

Η εποπτική Αρχή,κατ΄ εντολή της ΕΚΤ, θέλησε να εξετάσει όλες τις λεπτομέρειες και τις εναλλακτικές επιλογές του τρόπου λειτουργίας τους, ώστε να διασφαλίσει ότι ο κλάδος στο σύνολό του θα καταφέρει να σταθεροποιηθεί και να λειτουργεί βάσει των βέλτιστων διεθνών πρακτικών.

Σε όλους τους προηγούμενους ελέγχους, όπως και στον πρόσφατο, η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας απέδειξε την δυναμική της, την αξιοπιστία της και την ισχυρή της θέση. Σε καμία στιγμή της κρίσης η Τράπεζα μας δεν χρειάστηκε αναγκαστική ανακεφαλαιοποίηση και δεν έλαβε ούτε ένα ευρώ κρατική ενίσχυση, όπως συνέβη με τις περισσότερες Ελληνικές Τράπεζες.

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας αποτελεί διαχρονικά, ασφαλή επιλογή για τους μετόχους-συνεταίρους και φυσικά για τους πελάτες της.

Η στρατηγική απόφαση όλων των Διοικήσεων να λειτουργήσει η Τράπεζα σε τοπικό επίπεδο όχι μόνο δικαιώνεται αλλά και επιβραβεύεται από τις εποπτικές αρχές. Για να φθάσει όμως σήμερα η Τράπεζα να θεωρείται υπόδειγμα στο χώρο της συνέβαλαν πολλά. Κυρίως όμως, συνέβαλε η απόφαση όλων των Διοικήσεων να αφήσουν τη λειτουργία της Τράπεζας στα έμπειρα και ικανότατα τραπεζικά της στελέχη, χωρίς παρεμβάσεις στο έργο τους.

Να σημειωθεί επίσης ότι η Τράπεζα μας, πρώτη από όλες, κατέθεσε από το περασμένο φθινόπωρο στην ΤτΕ πενταετές επιχειρηματικό πλάνο, το οποίο θα διαβιβαστεί στην ΕΚΤ, και στο οποίο αποτυπώνονται οι προοπτικές και η πορεία της για τα επόμενα χρόνια.

Στην παρούσα συγκυρία, σε λειτουργία βρίσκονται 10 Συνεταιριστικές Τράπεζες. Οι 10 αυτές τράπεζες απασχολούν 905 εργαζόμενους και διαθέτουν 129 καταστήματα. Την 31/12/2013 είχαν ενεργητικό 3,2 δισ. ευρώ, καταθέσεις 2,6 δισ. και χορηγήσεις 2,9 δισ. ευρώ. Στις Συνεταιριστικές Τράπεζες έχουν συνολικά επενδυθεί 342 εκατ. Ευρώ, αποκλειστικά από αποταμιεύσεις συνολικά 158.000 μεριδιούχων.

Οι Συνεταιριστικές τράπεζες στηρίζουν τις τοπικές οικονομίες, τιςέχει ανάγκη η ελληνική περιφέρεια και για το λόγο αυτό πρέπει ο θεσμός σε κάθε περίπτωση να διαφυλαχθεί.

Άλλωστε, και στο μνημόνιο αναφέρεται ότι η ΤτΕ θα πρέπει να αναπτύξει μια στρατηγική για τον συνεταιριστικό τομέα με την οπτική της διασφάλισης της σταθερότητας και της ποιοτικής αναβάθμισής του.

 

Προηγούμενο άρθρο 1.000 δέματα αγάπης και ανθρωπιάς - Διανέμει για τις γιορτές το Σπίτι της Αγάπης
Επόμενο άρθρο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας