Ειδήσεις

Κάλεσμα της ΕΟΑΣΚ για συμμετοχή στις αγροτικές κινητοποιήσεις


Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας απευθύνει ενωτικό κάλεσμα σε όλους τους αγροτοκτηνοτρόφους να συμμετέχουν μαζικά στο στήσιμο του μπλόκου, που πλήττονται από τις πολιτικές κυβέρνησης και ΕΕ και έχουν την διάθεση να παλέψουν για το δίκιο τους με τα αιτήματα πάλης που προβάλει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα και οριστικοποιήθηκαν στις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν όλο αυτό το διάστημα με την συμμετοχή Αγροτικών Συλλόγων και Αγροτών.

Εκτιμάμε ότι υπάρχουν συσσωρευμένα προβλήματα που οξύνονται και οδηγούν σε δραστική μείωση του εισοδήματος αγροτών και κτηνοτρόφων (φορολογικό, ασφαλιστικό, κόστος παραγωγής, οι τιμές στα προϊόντα, τα χρέη κλπ).

Οι αγώνες μας έφεραν αποτελέσματα τα προηγούμενα χρόνια, υπήρχαν κάποιες κατακτήσεις όπως το αφορολόγητο, η σταδιακή αύξηση του ΕΦΚΑ ως το 2022, η αναβολή του φόρου επιτηδεύματος που δεν πληρώναμε τα προηγούμενα χρόνια με την τήρηση βιβλίων, που μπορεί να μην μας ικανοποιούν με βάση τις ανάγκες μας αλλά έδωσαν μια ανάσα σε δεκάδες χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους. Ταυτόχρονα βάλαμε φρένο στα ακόμη χειρότερα μέτρα που έχει η κυβέρνηση στα συρτάρια και θα υλοποιούσε αν δεν είχε την πίεση των κινητοποιήσεων μας.

Παλεύουμε για να διεκδικήσουμε λύσεις στα οξυμένα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουμε και να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα μας ανάμεσα στα οποία είναι:

  • Αφορολόγητο ατομικό ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης. Φορολόγηση με βάση το πραγματικό εισόδημα και όχι τα τεκμήρια.
  • Να μην ισχύσουν οι υπέρογκες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές του ΕΦΚΑ. Δημόσια δωρεάν υγεία και πρόνοια, στελέχωση νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας που σήμερα ουσιαστικά δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τις ανάγκες της υπαίθρου. Συντάξεις αξιοπρέπειας στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.
  • Να μπει τέλος στο αίσχος των ανοιχτών τιμών. Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα. Όχι στην αισχροκέρδεια μιας χούφτας εμπόρων και βιομηχάνων που στο όνομα της οικονομίας της αγοράς, και με τις πλάτες της εκάστοτε κυβέρνησης, κερδοσκοπούν σε βάρος μας, καθώς αγοράζουν πάμφθηνα από το χωράφι και το μαντρί τα προϊόντα μας και τα πουλάνε ακριβότερα.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής στα μέσα και εφόδια. Να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ στα χωράφια και στα σπίτια, να μείνει στο συρτάρι η απόφαση για την αύξηση του στα χωράφια. Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως παίρνουν οι εφοπλιστές και οι βιομήχανοι. Κατάργηση όλων των χαρατσιών και αυτών που έχει στα σκαριά η κυβέρνηση (πχ πράσινο τέλος στο νερό).
  • Να υπάρχει ακατάσχετο τραπεζικών λογαριασμών 12.000 ευρώ, προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Καμιά κατάσχεση και πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, χωραφιού, στάνης.
  • Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ 2014-2020 της ΕΕ, να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις – ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.
  • ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ’ όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις.

Με τους αγώνες μας το επόμενο διάστημα, υλοποιώντας την απόφαση της πλατιάς σύσκεψης της ΕΟΑΣΚ με τους Αγροτικούς Συλλόγους στο Παλαμά και στα πλαίσια της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων μπορούμε να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις ανακοπής της επίθεσης και κάποιων κατακτήσεων μαζί με κοινό βηματισμό με εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους, αφού έχουμε κοινά συμφέροντα και κοινό αντίπαλο. Γιατί τίποτα δεν χαρίζεται όλα κατακτιούνται.

 

Το ΔΣ της ΕΟΑΣΚ

 

Προηγούμενο άρθρο Κοπή βασιλόπιτας από το Κατηχητικό του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Η ιερά σύναξις των εν αγίοις πατέρων ημών Αθανασίου και Κυρίλλου