Καθαρισμός νερού με τον ήλιο: διεθνές βραβείο σε Καρδιτσιώτη ερευνητή του “Δημόκριτου”


Το διεθνές βραβείο Alternative Water Resources Prize έλαβε ο Καρδιτσιώτης Δρ Πολύκαρπος Φαλάρας, ερευνητής του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και συντονιστής του Ευρωπαϊκού έργουCLEANWATER, σε αναγνώριση της προσφοράς του στην έρευνα για καθαρό νερό. Η μέθοδος που προτείνει η ερευνητική ομάδα του Δρος Π. Φαλάρα αφορά στην ανάπτυξη μιας καινοτόμου τεχνολογίας για τον καθαρισμό του νερού, αξιοποιώντας τη φυσική ενέργεια του ηλιακού φωτός και προηγμένους φωτοκαταλύτες τιτανίας σε συνδυασμό με κεραμικές και σύνθετες μεμβράνες.

Ενώ οι συμβατικές μέθοδοι καθαρισμού – που δεν έχουν πάντοτε απόλυτη επιτυχία – βασίζονται στον φυσικό διαχωρισμό του νερού από τους παθογόνους μικροοργανισμούς και τους ρύπους(π.χ. με προσρόφηση, διήθηση), η νέα μέθοδος, κάνοντας χρήση νανοτεχνολογίας και προηγμένων οξειδωτικών διεργασιών αντιρρύπανσης, επιτυγχάνει τη φωτοκαταλυτική διάσπαση των ρύπων, καθαρίζοντας έτσι αποτελεσματικότερα το νερό. Η μέθοδος αυτή αποφεύγει τα περιττά κόστη και πραγματοποιείται με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον, αφού χρησιμοποιείται το φως του ήλιου.

Η νέα καινοτόμος τεχνολογία καλύπτεται απόδιεθνές δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Στο πλαίσιο αυτό έχει κατασκευαστεί πρότυπη εργαστηριακή μονάδα (φωτοκαταλυτικός αντιδραστήρας) καθαρισμού νερού, όπου αξιολογούνται και βελτιστοποιούνται νέοι νανοφωτοκαταλύτες αλλά και σύνθετες/τροποποιημένες μεμβράνες με δράση στο ορατό φώς.

Παράλληλα, έχει προβλεφθεί η ενεργειακά αυτόνομη λειτουργία του συστήματος με τη χρήση τεχνολογιών οπτικών ινών και φωτοβολταϊκών συστημάτων, ενώ έχει σχεδιαστεί η επέκταση του σε μεγαλύτερη κλίμακα (scale-up), γεγονός που ανοίγει τις προοπτικές για πρακτική εφαρμογή της νέας τεχνολογίας σε επίπεδο κατοικίας, παραγωγικής μονάδας καθώς και σε απομακρυσμένες περιοχές.

Το διεθνές επιστημονικό βραβείο για το νερό “Prince Sultan Bin Abdulaziz International Prize for Water“, που καθιέρωσε το 2002 η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας με το όνομα του εμπνευστή και εισηγητή του, βραβεύει κάθε δύο χρόνια την πρωτοπόρο έρευνα και τις καινοτόμες εφαρμογές παγκόσμιας εμβέλειας, που στοχεύουν στην προστασία από τη ρύπανση, τη βελτίωση της ποιότητας, τη διατήρηση αλλά και διαχείριση ενός αγαθού ζωτικής σημασίας για το περιβάλλον και τον άνθρωπο, του νερού. Η επιβράβευση αυτή των ερευνητών αποτελεί παράλληλα έμπνευση για τους επιστήμονες ώστε να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την ανάπτυξη ολοένα καλύτερων ερευνητικών μεθόδων και δεξιοτήτων.

Οι νικητές του 6ου Διεθνούς Βραβείου Prince Sultan International Prize for Water περιλαμβάνουντέσσερεις ερευνητικές ομάδες από τις ΗΠΑ, την Ισπανία και την Ελλάδα. Τα ονόματα των νικητών ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου των βραβείων στο Riyadh στις 12 Οκτωβρίου 2014, με πρόεδρο τον Πρίγκιπα Khaled Bin.

Προηγούμενο άρθρο 3,1 εκ. ευρώ για έργα ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Καρδίτσας συμμετέχει στην απεργία της 27ης Νοεμβρίου