Κατά πλειοψηφία το ψήφισμα του Δ.Σ. Καρδίτσας κατά της Π.Ν.Π. για τα διαθέσιμα


Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε, κατά τη σημερινή (Παρασκευή) έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καρδίτσας, το ψήφισμα διαμαρτυρίας κατά της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία δεσμεύονται τα αποθεματικά των ΟΤΑ.

«Ναι» ψήφισαν οι ομάδες της πλειοψηφίας, του κ. Παπαλού καθώς και ο κ. Λέμας, «παρών» δήλωσε η ομάδα του κ. Βαρελά και «όχι» ο κ. Κρανιάς.

Σύμφωνα με το εν λόγω ψήφισμα, το Δημοτικό Συμβούλιο καταδικάζει την απόφαση αυτή και ευθυγραμμίζεται με την ΚΕΔΕ παρακολουθώντας τις εξελίξεις και παραμένοντας σε εγρήγορση.

Οι τοποθετήσεις

Ο δήμαρχος κ. Φώτης Αλεξάκος δήλωσε πως η Π.Ν.Π. είναι αντισυνταγματική και καταργεί την αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης και πρόσθεσε πως το Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να είναι αντίθετο και για λόγους πολιτικούς και για λόγους ουσίας.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Κώστας Παπαλός χαρακτήρισε την Π.Ν.Π. απαράδεκτη, που δεν διασφαλίζει το παραμικρό, και εξέφρασε την άποψη να υπάρξει ευθυγράμμιση με την ΚΕΔΕ.

Ο κ. Βαρελάς ζήτησε εκ μέρους της ομάδας του να τοποθετηθεί ο κ. Σπύρος Λάππας. Ο τελευταίος, λοιπόν, επεσήμανε πως ο στόχος της Π.Ν.Π. είναι το κατεπείγον, ενώ συμπλήρωσε πως έχουμε απλώς μία μεταφορά χρημάτων και όχι δήμευση. Εκτίμησε πως τα χρήματα δεν κινδυνεύουν λέγοντας «Δεν κάνουμε εσωτερικό δανεισμό, κάνουμε σκληρότερη τη στάση μας απέναντι στους δανειστές».

Ο κ. Λέμας, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε τα εξής : «Η ενέργεια αυτή συνιστά θεσμική εκτροπή και πλήττει ευθέως τη συνταγματική κατοχυρωμένη ανεξαρτησία του θεσμού μας. Ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης, η διαφύλαξη του κύρους των θεσμών του Κράτους μας, πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για όλους μας. Η επίκληση της δύσκολης δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας δεν πρέπει να αποτελεί άλλοθι για να προσφύγουμε σε τέτοιες πρακτικές».

Ο κ. Βασίλης Κρανιάς δήλωσε πως το παιχνίδι είναι στημένο και το Δ.Σ. θα πρέπει να ζητήσει την ανάκληση της απόφασης.

Ο κ. Σχορετσιανίτης απουσίαζε, αλλά σε επιστολή την οποία κοινοποίησε προς το σώμα τόνισε, μεταξύ άλλων, πως με τον τρόπο αυτό χτυπιέται η δημοκρατία στην καρδιά της και στην ουσία της.

Ο Αντιδήμαρχος κ. Γ. Γεννάδιος είπε πως η Π.Ν.Π. αφαιρεί τη μεγάλη ανάγκη ηρεμίας που έχει η Αυτοδιοίκηση για να προχωρήσει μπροστά.

Ο κ. Στ. Παπαγεωργίου έκανε λόγο για μια αντισυνταγματική απόφαση που συνιστά εκτροπή και πρόσθεσε πως δεν διαφωνεί με τη μεταφορά χρημάτων στην ΤτΕ γιατί προέχει η σωτηρία της χώρας.

Ο κ. Ξυλομένος χαρακτήρισε πολύ δύσκολη τη συγκυρία αυτή τη στιγμή.

Τέλος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ κ. Απ. Ταξιάρχης ανέφερε πως η πράξη αυτή είναι απαράδεκτη και αντιδημοκρατική.

 Το ψήφισμα

Πιο αναλυτικά, το ψήφισμα στο οποίο κατέληξαν κατά πλειοψηφία έχει ως εξής : «Το Δημοτικό Συμβούλιο θεωρεί ότι η Π.Ν.Π. είναι απαράδεκτη και πλήττει ευθέως τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία του θεσμού της Αυτοδιοίκησης και ουσιαστικά ακυρώνει το ρόλο της, και απαιτεί την ανάκλησή της.

Ζητάει να υπάρξει διάλογος, επαρκείς εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό και να διασφαλιστούν τα συμφέροντα της Αυτοδιοίκησης.

Θεωρεί ότι η Αυτοδιοίκηση πρέπει να υποστηριχτεί, να της δοθούν περισσότεροι πόροι για να μπορεί να ανταπεξέλθει στο ρόλο της και τις υποχρεώσεις της και όχι να δεσμεύονται και οι ελάχιστοι που σήμερα της διατίθενται. Άλλωστε έχει ήδη συμβάλει και με το παραπάνω στην εθνική προσπάθεια με την μείωση των πόρων της κατά 60%.

Είναι αυτονόητο ότι η Αυτοδιοίκηση είναι πάντα ανοιχτή στο διάλογο και τη συνεργασία με στόχο το κοινό όφελος και του συνόλου της χώρας και των τοπικών κοινωνιών.

Το Δημοτικό Συμβούλιο ευθυγραμμίζεται με την ΚΕΔΕ παρακολουθώντας τις εξελίξεις, συμπαρίσταται και συμμετέχει στον κοινό αγώνα για την προστασία των συμφερόντων της Αυτοδιοίκησης».

 Σχέδιο ψηφίσματος της ΚΑΡΠΟΣ

Η ομάδα της ΚΑΡΠΟΣ είχε καταθέσει το δικό της ψήφισμα που έχει ως ακολούθως :  «Στην παρούσα περίοδο η κυβέρνηση βρίσκεται στη μέση μιας δύσκολης διαπραγμάτευσης. Δίνει τη μάχη ώστε να βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια,  χωρίς να πάρει υφεσιακά μέτρα, χωρίς να προχωρήσει σε μειώσεις μισθών  και συντάξεων και νέες απολύσεις.

Επί πέντε χρόνια, οι προηγούμενες κυβερνήσεις έκοβαν συνεχώς χρηματοδότηση και προσωπικό από την Αυτοδιοίκηση, υπονόμευαν την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των ΟΤΑ και με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου εισήγαγαν  θεσμούς όπως το μνημονιακό Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας ΟΤΑ.

Όλοι αυτοί που οδήγησαν τον θεσμό στην εντατική χύνουν σήμερα κροκοδείλια δάκρυα υπερασπιζόμενοι δήθεν την Αυτοδιοίκηση.

H απόφαση της κυβέρνησης για τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδος σκοπεύει με ένα προσωρινό χειρισμό, να διευκολύνει την βραχυπρόθεσμη ταμειακή ρευστότητα, ώστε να ξεφύγει η χώρα από το ασφυκτικό πλαίσιο που έχουν δημιουργήσει σκόπιμα οι δανειστές μας. Κατά τρόπο μάλιστα που συμφέρει και οικονομικά τους ΟΤΑ (με μεγαλύτερο επιτόκιο) και είναι και ασφαλέστερος (τοποθέτηση στην Τράπεζα της Ελλάδος).

Η συγκεκριμένη επιλογή δεν σημαίνει, ούτε μπορεί να αποτελέσει προηγούμενο για αμφισβήτηση της αυτοτέλειας των ΟΤΑ και της ανάγκης για διαρκή δημοκρατική διαβούλευση της κυβέρνησης με τους αιρετούς των Δήμων και των Περιφερειών και τα συλλογικά τους όργανα.

H αυτοδιοίκηση, όπως και στο παρελθόν, έχει δείξει ότι είναι πρόθυμη να συμβάλει στις εκρηκτικές ανάγκες της πατρίδας και της κοινωνίας μας. Είναι συνεπώς αυτονόητο ότι σε συνεργασία με την Κυβέρνηση θα εκτιμήσει το μέγεθος του προβλήματος, θα συνδράμει στον αγώνα της και θα αντιδράσει ανάλογα.

Ιδιαίτερα  όταν αυτή η ενέργεια της μεταφοράς των ταμειακών διαθεσίμων εντάσσεται στο πλαίσιο της μη υποχώρησης απέναντι στις πιέσεις που ασκούνται από τους «δανειστές» και τους  «θεσμούς», όπου με εργαλείο την πιστωτική ασφυξία, προσπαθούν να σύρουν τη χώρα μας σε άνευ όρων υποχωρήσεις και στην υπογραφή νέου μνημονίου.

Όσοι επιθυμούν να γίνεται διαπραγμάτευση χωρίς να χρησιμοποιηθεί κάθε δυνατότητα να το πουν ξεκάθαρα, και να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στην ελληνική κοινωνία που αισθάνεται για πρώτη φορά μετά από χρόνια λιτότητας και μνημονίου να δίνεται από ελληνική κυβέρνηση μία ειλικρινής μάχη αξιοπρέπειας του λαού μας.

Όλοι και οι φορείς της Αυτοδιοίκησης, όπως και οι πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά, ότι είμαστε στην ίδια βάρκα. Ή μαζί θα περάσουμε απέναντι ή μαζί θα βουλιάξουμε.

Στο πλαίσιο αυτό, χωρίς πανικό, κατανοούμε και υποστηρίζουμε κάθε ενέργεια που θα επιτρέπει στο κράτος να ανταποκρίνεται στις οικονομικές υποχρεώσεις του και θα σταθούμε στο πλευρό της Κυβέρνησης όσο διαρκεί η διαπραγμάτευση».

Προηγούμενο άρθρο Κυκλοφοριακή συμφόρηση!!!
Επόμενο άρθρο Η ΚΑΡΠΟΣ για Π.Ν.Π. και μεταναστευτικό