Κλείδωσε η ολοκλήρωση στους Αυτοκινητόδρομους με 500εκ.ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ


Σε μία κίνηση ματ το Υπουργείο Υποδομών είναι έτοιμο να κλείσει οριστικά τα προβλήματα με τη χρηματοδότηση των έργων στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους. Μετά τη συνάντηση του Υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη με την Επίτροπο Κρέτσου αναμένεται να οριστικοποιηθεί το μοντέλο χρηματοδότησης.

Σύμφωνα με πολύ ασφαλείς πληροφορίες του ypodomes.com θα επιδιωχθεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απορρόφηση κονδυλίων μέχρι το τέλος του 2015, σημείο που ολοκληρώνεται η χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ 2007-2013. Σε αυτό τον χρονικό ορίζοντα ο πήχυς έχει μπει ψηλά καθώς στις 16 Οκτωβρίου εκταμιεύονται τα 300εκ.ευρώ, χρήματα που θα κατευθυνθούν αποκλειστικά στα έργα των αυτοκινητόδρομων.

Αυτή η άμεση χρηματοδότηση θεωρείται από το Υπουργείο ως ο καταλύτης για να ζωντανέψουν τα έργα και να τρέξουν για τους υπόλοιπους 2,5 μήνες μέχρι το τέλος της χρονιάς.

 

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΕΣΠΑ

Το σπουδαίο νέο σχετικά με τους αυτοκινητόδρομους είναι πως το κενό χρηματοδότησης των έργων κλείνει. Σύμφωνα με τις συμβάσεις που υπογράφησαν στα τέλη του 2013 η χρηματοδότηση τους θα περιελάμβανε πόρους από το ΕΣΠΑ 2007-2013, την ΕΤΕπ και τις τράπεζες αλλά όχι και από το νέο ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή του ypodomes με ένα τεχνικό τρόπο το θέμα λύθηκε και ένα ποσό 500εκ.ευρώ (μάξιμουμ ποσό το οποίο μπορεί να είναι μικρότερο καθώς θα εξαρτηθεί από την απορρόφηση του σημερινού ΕΣΠΑ) θα οδηγηθεί για την ολοκλήρωση των έργων.

Αυτό σημαίνει πως για πρώτη φορά τα έργα εξασφαλίζουν την πλήρη χρηματοδότηση τους μέχρι να ολοκληρωθούν καθώς θα χαρακτηριστούν ως έργα phasing (ή στα ελληνικά έργα-γέφυρες).

Το κακό νέο είναι πως ανάλογα με το ποσό που θα χρειαστεί, θα μικρύνει ακόμα περισσότερο το ήδη κουρεμένο ποσό των 5,2 δις ευρώ του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 για έργα υποδομών. Με το ποσό των 500εκ.ευρώ το διαθέσιμο ποσό για αμιγώς νέα έργα θα πέσει κάτω από τα 3,1 δις ευρώ ποσό υποπολαπλάσιο από το ΕΣΠΑ 2007-2013.

Σε ανάλυση των παραπάνω το πολύ μεγάλο νέο είναι πως τα έργα θα έχουν το απαραίτητο χρήμα για να ολοκληρωθούν καθώς η φετινή οικονομική ασφυξία έφερε νέες μεγάλες καθυστερήσεις στην πρόοδο τους και για πρώτη φορά τα έργα εισέρχονται σε τροχιά ολοκλήρωσης με πιο ρεαλιστικά χρονοδιαγράμματα.

Επίσης νέο σημαντικό παράγοντα αποτελεί ο συνδυασμός απόδοσης χρημάτων με την απόδοση τμημάτων. Αυτό σημαίνει πως το Υπουργείο θα αποδεσμεύει χρηματικά ποσά που θα συνδέονται με την τμηματική απόδοση κομματιών των αυτοκινητοδρόμων. Με αυτό τον τρόπο στο Υπουργείο θεωρούν ότι θα ξεκινήσει σχεδόν άμεσα η λειτουργία νέων τμημάτων προς όφελος της κοινωνίας και θα σταματήσει η σημερινή “ομηρία” που ξεκίνησε το 2008 και ισχύει μέχρι σήμερα

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει όλα τα παραπάνω να συνδυαστούν με ένα νέο aggrement μεταξύ ΥΠΟΜΕΔΙ και παραχωρησιούχων καθώς πρόκειται για μία win-win συμφωνία για να ολοκληρωθούν τα μεγάλα έργα στους οδικούς άξονες.

 

ypodomes.com

 

Προηγούμενο άρθρο Ολοκλήρωση του Ε-65 με βάση τον αρχικό σχεδιασμό ζητούν οι δήμαρχοι
Επόμενο άρθρο Στον αέρα ο Βρεφονηπιακός Σταθμός του ΟΑΕΔ – Διπλάσιες οι φετινές εγγραφές νηπίων